Σχολή Xορού Μελίνας Τσόγκα: Ο χορός ως τρόπος σωστής εκγύμνασης και δημιουργικής εκτόνωσης

Πολλές και διαφορετικές ανάγκες ήταν οι αιτίες για τη γέννηση του χορού. Οι άνθρωποι τον χρησιμοποίησαν για να ξορκίσουν τους φόβους τους, να εξευμενίσουν τους θεούς, να εκφράσουν τον έρωτά τους και κυρίως και σημαντικότερα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Και μπορεί από τότε να πέρασαν χιλιάδες χρόνια, ο χορός να εξελίχθηκε σε τέχνη, αλλά παραμένει εδώ για να μας βοηθάει να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε, να διασκεδάζουμε, να συμμετέχουμε στην τέχνη. Με όποια μορφή κι αν τον εκλάβουμε το σίγουρο είναι ένα: ο χορός είναι κομμάτι της ζωής μας.  «Ο χορός αποτελεί έναν τρόπο για σωστή εκγύμναση όλου του σώματος αλλά και μία πραγματικά δημιουργική εκτόνωση. Το μπαλέτο αποτελεί την αφετηρία και τη βάση εκγύμναση, όλων των χορευτών και χορευτριών οποιοδήποτε είδος χορού κι αν κάνουν. Με το χρόνο αρχίζεις να γνωρίζεις το σώμα σου, τη λειτουργία αλλά και τα όριά του» κάπως έτσι μας περιγράφει την έννοια του χορού η δασκάλα μπαλέτου Μελίνα Τσόγκα η οποία διατηρεί μία  από τις παλαιότερες σχολές χορού στην πόλη.(Πλούτωνος & Περραίβου 12, Τρίκαλα | Τηλ.: 24310 37713).

«Μία ποικιλία ασκήσεων προορίζεται για τη σωστή ανάπτυξη κάθε μυϊκής ομάδας, αλλά και την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης, που στηρίζει το σώμα μέχρι και τα γεράματα» τονίζει και συμπληρώνει αναμφισβήτητα ο χορός αποτελεί ιδανική λύση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με στόχο έναν ισορροπημένο μεταβολισμό. Η μουσική παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κάνοντας το μάθημα ακόμη πιο ενδιαφέρον και αποτελεί μία ευκαιρία έμμεσης επαφής με τη μελλωδική τέχνη» .

Οι χορευτές μαθαίνουν να συνδυάζουν και να «χωράνε» κάθε κίνησή τους μέσα στις μουσικές νότες, βρίσκουν τον τρόπο να εμπνέονται και να εκφράζονται μέσα από τις μελλωδίες. «Το ρητό των αρχαίων προγόνων μας «νους υγιής εν σώματι υγιές»  επαλήθευση και στο χορό. Η πειθαρχία την ώρα του μαθήματος είναι από τις βασικές αρχές που θα βοηθήσει τα παιδιά και στην καθημερινή τους ζωή.

Ξαφνικά βγαίνουν από τον προσωπικό τους χώρο και γίνονται κομμάτι μιας ομάδας, μία ακόμα ευκαιρία κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης της ευγενούς άμιλλας.

Πολλές φιλίες έχουν δημιουργηθεί μέσα στις αίθουσες χορού και η δασκάλα αποτελεί ένα ακόμα θετικό πρότυπο στα μάτια των μικρών μαθητών τους» μας εξηγεί.

Όσοι ασχολούνται με το χορό σκληραγωγούνται από νεαρή ηλικία στο να αντιμετωπίζουν την επιτυχία με χαρά και την αποτυχία με ψυχραιμία κι αισιοδοξία. «Εμποτίζονται με την ιδέα ότι βοηθάμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, όποιον μας έχει ανάγκη και αποβάλλουμε κάθε αίσθημα ζήλιας και φθόνου. Ο χορός εξαφανίζει την καθημερινή πίεση του σχολείου και το άγχος των φροντιστηρίων των παιδιών.  Το διάβασμα γίνεται ακόμα πιο εύκολο μιας και το μυαλό τους έχει ξεκουραστεί και η διάθεσή τους έχει ανανεωθεί υπογραμμίζει, ενώ μας προτρέπει «Ακολουθήστε όλοι τα βήματα του χορού και παρασυρθείτε στο φανταστικό του κόσμο απολαμβάνοντας ένα καλοσχηματισμένο σώμα και πραγματική ευεξία».

Βρείτε εδώ φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις στα ακόλουθα link:

Καλοκαιρινή παράσταση 2015

Παράσταση στο Μύλο των Ξωτικών 2014