Γιώργος Δασταμάνης: Η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερη πρόσφορη για επιχειρηματικές ευκαιρίες

Ο διαχειριστής της εταιρείας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» μιλά για τις  ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, τα προγράμματα που τρέχουν, αλλά και  την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά Στην εποχή  της κρίσης όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει μπει στον… πάγο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τολμούν να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να παλέψουν για το μέλλον τους. Η πρόταση «η κρίση γεννά ευκαιρίες» ακούγεται «κλισέ» πια, όπως μας λέει κι ο διαχειριστής της εταιρείας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος» Γιώργος Δασταμάνης, εντούτοις, είναι γεγονός ότι παρά την οικονομική δυσπραγία υπάρχουν άνθρωποι –και δη νέοι- οι οποίοι τολμούν. Μπορεί να είναι, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, επιφυλακτικοί, αλλά τολμούν περισσότερο από ό,τι παλιότερα. Σημαντικό είναι ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο σκέψης που ξεφεύγει από τα όρια της εξάρτησης από το δημόσιο, όπως τονίζει ο κ. Δασταμάνης,  και τους ωθεί στο να οραματιστούν νέα πράγματα και να αναζητήσουν τρόπους να τα υλοποιήσουν. Επιδιώξαμε να μιλήσουμε με τον κ. Δασταμάνη με αφορμή την ανακοίνωση των νέων προγραμμάτων τα οποία εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα -Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά κι εκείνων του ΟΑΕΔ για άνεργους. Ο κ. Δασταμάνης μας έδωσε μία σφαιρική εικόνα για ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην επιχειρηματική αγορά.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


-κ. Δασταμάνη, ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας; Από πότε δραστηριοποιείται στα Τρίκαλα;

Η εταιρεία ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος, είναι μια εταιρεία η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων, είτε μιλάμε για ιδιώτες, υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και λοιπούς φορείς. Ήταν μια επιχειρηματική προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου πριν 5 χρόνια,  με κύριο γνώμονα την επιθυμία μας να ενισχύσουμε την επιχειρηματική πρωτοβουλία στην περιοχή μας, προσπαθώντας ιδιαίτερα να βοηθήσουμε την στροφή των ατόμων σε καινοτόμες δραστηριότητες που θα συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη.

Για να γίνω λίγο πιο κατανοητός, στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει άτομα τα οποία επιθυμούν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και προσπαθούν να εξασφαλίσουν κάποια επιδότηση. Επιλέγεται το κατάλληλο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενώ αναλύεται η διαδικασία και γίνεται ένα αρχικό businessplan που προβλέπει και τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και εξασφαλίζοντας την αποφυγή λαθών κατά τα αρχικά στάδια λειτουργίας της. Υπάρχει φυσικά το συχνό ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν παράμετροι που ο υποψήφιος επιχειρηματίας δεν είχε υπολογίσει και τελικά να αποτραπεί μια αποτυχημένη επιχειρηματική κίνηση.

-Από τι προσωπικό είναι στελεχωμένη;

-Στην εταιρεία απασχολούνται 4 άτομα, νέοι επιστήμονες, με σημαντική όμως εμπειρία στο χώρο τους και σύγχρονη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και προόδου της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για άτομα πλήρως εξειδικευμένα στο αντικείμενο τους, με σπουδές και μεταπτυχιακούς τίτλους στα Χρηματοοικονομικά, την Διοίκηση Επιχειρήσεων, το Μάρκετινγκ και την Περιβαλλοντική Βιολογία.

Παράλληλα υπάρχει αναπτυγμένο και ένα δίκτυο συνεργατών που αποτελείται από εξειδικευμένους φορείς κατάρτισης, γεωπόνους, μηχανικούς κ.α. το οποίο εξασφαλίζει ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις απαιτήσεις του υποψήφιου επενδυτή, εξετάζοντας προσεκτικά κάθε παράμετρο.

-Η κρίση προσφέρει ευκαιρίες;

-Είναι γεγονός ότι η φράση αυτή έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως κλισέ, ωστόσο εμπεριέχει αρκετή δόση αλήθειας. Κι αυτό γιατί η κρίση αναπόφευκτα οδηγεί σε ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς, στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας αφετηρίας στον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Επομένως η κρίση απαιτεί πολύ προσεκτικότερες και καλύτερα σχεδιασμένες κινήσεις,ωστόσο αν υπάρξει ο κατάλληλος αυτός σχεδιασμός μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερη πρόσφορη για επιχειρηματικές ευκαιρίες.

-Ποιες επιχειρήσεις είναι εκείνες που μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτήν την οικονομικά δύσκολη εποχή;

Όπως άφησα να εννοηθεί και παραπάνω, είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα αποβάλλουν διοικητικά μοντέλα παλαιότερων ετών, αλλά και αυτές που θα εστιάσουν στην διαφορετικότητα και την καινοτομία, εξετάζοντας προσεκτικά την αγορά και αποφεύγοντας δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει έντονος κορεσμός. Πέραν αυτών, ιδιαίτερα ευνοϊκές είναι επίσης οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις που είναι προσανατολισμένες στην εξωστρέφεια, αναζητώντας νέες αγορές για τα προϊόντα τους, διευρύνοντας και διαφοροποιώντας έτσι το πελατολόγιο τους.

[quote_box_center]«Οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν σήμερα είναι εκείνες οι οποίες θα αποβάλλουν διοικητικά μοντέλα παλαιότερων ετών, αλλά και αυτές που θα εστιάσουν στην διαφορετικότητα και την καινοτομία, εξετάζοντας προσεκτικά την αγορά και αποφεύγοντας δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει έντονος κορεσμός»[/quote_box_center]

-Οι νέοι άνθρωποι τολμούν να στήσουν μία δική τους επιχείρηση σήμερα;

-Η αλήθεια είναι ότι οι πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες λειτουργεί σήμερα η αγορά αποτελούν ένα παράγοντα που αναμφίβολα δυσχεραίνει την επιτυχία οποιουδήποτε επιχειρηματικού σχεδίου και κατά συνέπεια καθιστά τους νέους ανθρώπους πολύ επιφυλακτικούς στην ανάληψη του αντίστοιχου επιχειρηματικού κινδύνου.

Από την άλλη όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η κρίση έχει οδηγήσει τους νέους στη δημιουργία ενός νέου τρόπου σκέψης που επιτέλους ξεφεύγει από τα όρια της εξάρτησης από το δημόσιο και τους ωθεί στο να οραματιστούν νέα πράγματα και να αναζητήσουν τρόπους να τα υλοποιήσουν. Οπότε νομίζω η απάντηση είναι ναι, τολμούν περισσότερο απ’ ότι παλαιότερα και αυτό κατά την γνώμη μου είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την πορεία της οικονομίας γενικότερα.

-Η εταιρία έχει υποβάλλει τα τελευταία χρόνια σημαντικό αριθμό προτάσεων ένταξης επιχειρήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα. Ποιο το αντικείμενο αυτών;

Η εταιρεία μας έχει υποβάλει την τελευταία 5ετία σημαντικό αριθμό προτάσεων ένταξης επιχειρήσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα, που σχετίζονται τόσο με την ίδρυση και υποστήριξη νέων επιχειρήσεων, όσο και με την επαγγελματική κατάρτιση και την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, έχοντας επομένως σημαντική εμπειρία στον τομέα της κατάρτισης ατόμων αλλά και συμβουλευτικής των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά στο πελατολόγιο της εταιρείας εντάσσονται μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις όπως είναι η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, η εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, το ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, οι Μύλοι Γεωργανάδων καθώς και πλήθος μικρότερων ατομικών επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά ξεχωριστή θέση έχει και η συνεργασία με την Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων όπου η εταιρεία ως εξωτερική συνεργάτης ανέλαβε την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών για την προετοιμασία υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων», ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων εξασφάλισαν την ένταξη προς χρηματοδότηση του έργου, επιβλέποντας παράλληλα την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Το σημαντικότερο όμως έργο της εταιρείας ήταν η εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης με αντικείμενο την δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς με ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές για την περιοχή (όπως είναι οι νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, ο αγροτουρισμός και η εμπορία και μεταποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων) το οποίο μέσω της Πράξης «Αειφορική Ανάπτυξη Τρικάλων» εντάχθηκε στα Τοπικά Σχέδια για την αύξηση της απασχόλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η υλοποίηση του γίνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία «Κοινωνική Τρικαλινή Πολιτεία» στην οποία η εταιρεία ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει το ρόλο του συντονιστή εταίρου, ενώ το σχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση – Αγροτικός Συνεταρισμός Τρικάλων, το ΚΕΚ ΔΙΑΣ και την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Αειφορική Αναπτυξιακή Μεσογείου.

[quote_box_center]«Η κρίση αναπόφευκτα οδηγεί σε ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς, στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας αφετηρίας στον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων και λειτουργίας των επιχειρήσεων»[/quote_box_center]

-Προσφέρονται σήμερα επιδοτούμενα προγράμματα;

-Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έδωσε στην δημοσιότητα τις προδημοσιεύσεις για 4 προγράμματα για τα οποία μας είχε προετοιμάσει από την προεκλογική περίοδο. Πρόκειται για τα προγράμματα:

– «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»,

– «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»,

– «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

– «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών»

τα οποία εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα -Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ουσιαστικά απευθύνονται σε μια πολύ μεγάλη μερίδα ατόμων, που μπορεί να είναι άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχουσες αλλά και νέες επιχειρήσεις και τα αναμένουμε να ανοίξουν προς υποβολή προτάσεων εντός 2 μηνών.

Επίσης, ο Υπουργός κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτουςαναμένεται να ανοίξει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος με ευεργετικές διατάξεις επιδότησης για όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.

Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί και 12 προγράμματα για ανέργους του ΟΑΕΔ σε μια προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να παράσχει έως 104.000 επιπλέον θέσεις απασχόλησης, μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τα προγράμματα αυτά, θα προωθηθούν ταυτόχρονα, ενώ από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του επόμενου έτους θα ακολουθήσουν νέα, με στόχο επιπλέον 150.000 θέσεις εργασίας διάρκειας 8 – 12 μηνών.

-Σε ποιους τομείς μπορεί κάποιος να υποβάλλει πρόταση προς ένταξη;

-Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος καθώς και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ απευθύνονται σχεδόν στο σύνολο των κλάδων, ενώ τα τέσσερα προγράμματα που προδημοσιεύτηκαν και αναφέραμε παραπάνω καλύπτουν επίσης μια ευρεία γκάμα από τομείς δραστηριότητας. Ενδεικτικά ως στρατηγικοί τομείς προτεραιότητας έχουν χαρακτηριστεί τα ακόλουθα: Υγεία – Φάρμακα, Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ), Υλικά / Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ.

Επιπλέον, ξεχωριστή πρόσκληση υπάρχει για τις τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στα πλαίσια ενίσχυσης των ελευθέριων επαγγελμάτων επιδοτούνται οι ειδικότητες: Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.α.

-Είναι περίπλοκη η διαδικασία;

Αν και δεν έχει εκδοθεί ακόμα ο οριστικός οδηγός των νέων προγραμμάτων, η διαδικασία αναμένεται να είναι σχετικά απλή όπως και στο παρελθόν. Εγώ θα ήθελα απλά να συμβουλεύσω τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας να είναι προσεκτικοί στην επιλογή του συμβούλου και να επιλέξουν κάποια εξειδικευμένη επιχείρηση της πόλης μας ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία αλλά κυρίως να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης τα οποία έχουν κάνει έντονη την εμφάνιση τους στην περιοχή μας από εταιρείες συμβούλων κυρίως των Αθηνών.

-Μας μιλήσατε παραπάνω για την εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης με αντικείμενο την δημιουργία θέσεων εργασίας τα επονομαζόμενα ΤΟΠΣΑ. Μιλήστε μου για αυτό.

-Όπως προανέφερα πρόκειται για ένα φιλόπνοο σχέδιο το οποίο οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε ως ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με απώτερο στόχο την ένταξη μιας ομάδας 60 ατόμων – ανέργων στην τοπική αγορά εργασίας, σε δυναμικούς κλάδους που εμφανίζουν ευοίωνες προοπτικές και κρίνονται ότι μπορούν να απορροφήσουν νέο εργατικό δυναμικό στην περιοχή δημιουργώντας έτσι παράδειγμα για μια συνολικότερη πολιτική στον εν λόγω τομέα.

-Πως μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσα από αυτό και σε ποιους τομείς;

-Παρέχοντας την απαραίτητη συμβουλευτική υποστήριξη και κατάρτιση και σε συνδυασμό με οργανωμένες προσπάθειες δικτύωσης με παρεμφερείς καινοτόμες επιχειρήσεις, στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ομάδα ατόμων καταρτισμένων σε τομείς όπως οι εναλλακτικές καλλιέργειες, ο αγροτουρισμός καθώς και η μεταποίηση και εμπορία τοπικών αγροτικών προϊόντων. Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας επιλέχθηκε να απασχοληθούν είτε ατομικά, είτε ως μισθωτοί σε υπάρχουσες επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, είτε συνεταιριστικά μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Τρικαλινή Γη», το καταστατικό της οποίας υποβάλαμε και εγκρίθηκε προσφάτως από το Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

-Τι θα συμβουλεύατε τους άνεργους; Να τολμήσουν να δημιουργήσουν μία δική τους επιχείρηση;

Θα τους συμβούλευα να έχουν όνειρα. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Αν δεν ονειρευτείς κάτι, δεν πρόκειται ποτέ να το δεις να πραγματοποιείται. Στη συνέχεια σε συνεργασία με κάποιο εξειδικευμένο σύμβουλο θα αποδειχτεί αν το κάθε σχέδιο που έχουν μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Εμείς σαν ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, είμαστε πάντα διαθέσιμοι για μια ενημερωτική συζήτηση με τον κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένουνα συζητήσουμε την ιδέα του και να εξετάσουμε πως ενδεχομένως θα μπορούσε να υποστηριχτεί.