Μανώλης Ανδριωτάκης: Η αυτογνωσία είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους  

Ο γνωστός συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Η μεγάλη εικόνα» μας ταξιδεύει σε μία ιστορία ενηλικίωσης κι επώδυνης αναζήτησης ταυτότητας

Ένα μπαούλο γεμάτο κείμενα καταλήγει στα χέρια ενός άντρα, ο οποίος σταδιακά ανακαλύπτει ότι μέσα στις ιστορίες που του αφηγούνται αυτά τα κείμενα κρύβεται ένα ιδιαίτερο μήνυμα γι’ αυτόν… Κάπως έτσι ξετυλίγεται η ιστορία του βιβλίου του Μανώλη Ανδριωτάκη «Η μεγάλη εικόνα» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ). Μία ιστορία ενηλικίωσης κι επώδυνης αναζήτησης ταυτότητας…  «Προκειμένου να δομήσεις τη νέα σου ταυτότητα θα χρειαστεί να συγκρουστείς με ό,τι σε κρατούσε δέσμιο. Ο πόνος είναι το τίμημα, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη» μας απαντά  ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας μας για το βιβλίο του.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


-κ. Ανδριωτάκη, περιγράψτε μας με δύο λόγια το βιβλίο σας «Η μεγάλη εικόνα».

-Η μεγάλη εικόνα είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα. Απαρτίζεται από 11 ιστορίες που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της ενηλικίωσης ενός χαρακτήρα. Η βασική ιστορία αφορά στην ανακάλυψη ενός μπαούλου που κρύβει χειρόγραφα και μυστικά.

-Η κατάκτηση της αυτογνωσίας είναι από τους στόχους του βιβλίου; Πόσο καλά μπορεί να ξέρει κάποιος τον εαυτό του;

-Η αυτογνωσία είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους. Όσο πιο επίμονη και συστηματική είναι η εξερεύνηση της ζωής και του εαυτού, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στη γνώση γενικότερα. Απ’ την άλλη, η τέχνη είναι ένας βοηθητικός καταλύτης που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Τα μυθιστορήματα έχουν το προνόμιο να καθρεφτίζουν τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, γι’ αυτό και εξακολουθούν να είναι πολύτιμα στον πολιτισμό μας.

-Τελικά είναι επώδυνη η αναζήτηση της ταυτότητάς μας;

-Κάθε περιπέτεια ενέχει μέσα της τον πόνο. Η αναζήτηση ταυτότητας είναι η περιπέτεια της απέκδυσης μιας παλιάς ταυτότητας. Προκειμένου να δομήσεις τη νέα σου ταυτότητα θα χρειαστεί να συγκρουστείς με ό,τι σε κρατούσε δέσμιο. Ο πόνος είναι το τίμημα, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη.

-Σκίτσα, αποκόμματα εφημερίδων, σκέψεις τάχαμου γραμμένες με το χέρι στο περιθώριο, αλλαγή γραμματοσειρών, φωτογραφίες… Ποιος ήταν ο στόχος σας όταν επιλέγατε αυτήν την καινοτομία;

-Με έλκει πολύ το ντοκιμαντέρ, η δόμηση μιας αφήγησης πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Η μεγάλη εικόνα είναι μυθιστόρημα βεβαίως, αλλά η αγάπη μου αυτή για το ντοκιμαντέρ και το ρεπορτάζ, θέλησα να μην απέχει απ’ αυτό το βιβλίο.

-Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο πολλά. Ζωή στο χωριό, αεργία κι ανεργία, αγραμματοσύνη, δεισιδαιμονία, ξενοφοβία,  ζωή στην πόλη, τρεχάλα για το χρήμα, επιφανειακές σχέσεις, διαφθορά της Εξουσίας, εκμετάλλευση. Αντικατοπτρίζει αυτό το βιβλίο την Ελλάδα του σήμερα;

-Τα κίνητρο για τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι πολλά. Ένα εξ’ αυτών είναι σίγουρα και η αναμέτρηση με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα μιας εποχής. Ομολογώ ότι μ’ ενδιαφέρει πολύ το πλαίσιο αυτό. Θα ήθελα το βιβλίο να διαβάζεται και σαν ένα εκτενές και διαχρονικό σχόλιο για την εποχή. Εξάλλου, στο βιβλίο δεν περιγράφονται μόνο προβλήματα. Αλλά, ας μην προδώσω το τέλος. Η επιθυμία μου μ’ αυτό το βιβλίο είναι να πω ότι παρόλα τα προβλήματα, χρειάζεται να ωριμάσεις, να βγεις απ’ την παιδαριώδη κι εφηβική ανευθυνότητα και να δεις τη μεγάλη εικόνα.

-Πώς αντιμετωπίζεις τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τους περίεργους δημοσιογράφους, τους συναισθηματικούς επενδυτές και τους συμφεροντολόγους πολίτες; (έκφραση από την περίληψη του βιβλίου).

-Με διαφάνεια και θάρρος! Οι χαρακτήρες αυτοί ζουν στην ιστορία που ονομάζεται ‘ο χαμαιλέοντας’. Εκεί, μια μεγάλη τουριστική επένδυση γίνεται αντικείμενο σύγκρουσης συμφερόντων. Όλοι κοιτάζουν το συμφέρον τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη θέση του άλλου, κι έτσι οδηγείται η διεκδίκηση στα άκρα. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι χρειάζεται πιο βαθιά ανάγνωση των κινήτρων και των δράσεων.

-Έχετε πει ότι το συγκεκριμένο βιβλίο σας είναι ένα «μυθιστόρημα ενηλικίωσης», τι εννοείτε;

-Εννοώ ότι το εντάσσω σε μια μακρά παράδοση μυθιστορημάτων, που ονομάζονται bildungsroman. Πρόκειται για αφηγήσεις που παρακολουθούν νέους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν και να ενταχτούν με το δικό τους τρόπο στην κοινωνία των ενηλίκων.