Απόστολος Κολίτσας: Ο κόσμος θέλει νέους ανθρώπους χωρίς οσμές παλαιοκομματισμού

>Ο Περιφερειακός Σύμβουλος απαντά για την πιθανότητα αξιοποίησής του, αλλά και για το αν θα ήθελε να ασχοληθεί περαιτέρω με την πολιτική

>«Η λύση για όλα αυτά που συμβαίνουν είναι μονάχα στα δικά μας χέρια» αναφέρει σε συνέντευξη

 «Ο κόσμος θέλει καθαρό λόγο χωρίς χτυπήματα στην πλάτη. Θέλει νέους ανθρώπους χωρίς οσμές παλαιοκομματισμού. Ως ενεργός πολίτης απεχθάνομαι την αποστασιοποίηση και τη λογική του “ωχαδερφισμού”. Η απαξίωση της πολιτικής είναι και αυτή μια βασική αιτία των όσων βιώνουμε σήμερα. Χρησιμοποιώ συχνά το ρητό του Πλάτωνα που λέει ότι όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά είναι μοιραίο να κυβερνηθεί από ανθρώπους κατώτερους» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Απόστολος Κολίτσας.

Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για την περαιτέρω αξιοποίησή του «είμαι έτοιμος όποτε και αν με καλέσει ο κ. Αγοραστός» τονίζει, αλλά και για την περαιτέρω ενασχόλησή του με την πολιτική.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές καταφέρατε να εκλεγείτε 2ος σε ψήφους περιφερειακός σύμβουλος. Πως ένας νέος άνθρωπος καταφέρνει να έχει τέτοιον αριθμό ψήφων;

-Όταν είσαι ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, όταν αφουγκράζεσαι τις αγωνίες της και έχεις καθημερινή και ειλικρινή τριβή με τους πολίτες, τότε θα σε ανταμείψουν με το να τους εκπροσωπείς. Ο κόσμος θέλει καθαρό λόγο χωρίς χτυπήματα στην πλάτη. Θέλει νέους ανθρώπους χωρίς οσμές παλαιοκομματισμού. Η κατάληψη της δεύτερης θέσης προήλθε, γιατί η υποψηφιότητά μου στηρίχθηκε από πολίτες κάθε ιδεολογικής αναφοράς ξεπερνώντας το στενό κομματικό ακροατήριο.

-Ασχολείστε με τα κοινά από τα νεανικά σας χρόνια… Είσαστε από τους νέους που δεν απαξιώνουν την πολιτική…

-Ανέκαθεν μου άρεσε η ενασχόληση με τα κοινά. Από τα μαθητικά μου χρόνια στα δεκαπενταμελή, μέχρι τη φοιτητική μου πορεία σε όλα τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου (Σύλλογος Φοιτητών Γεωλογικού, Δ.Σ. Τμήματος Γεωλογίας, Κοσμητεία Σ.Θ.Ε., Πρυτανεία Α.Π.Θ. κ.α.).

Ως ενεργός πολίτης απεχθάνομαι την αποστασιοποίηση και τη λογική του “ωχαδερφισμού”. Η απαξίωση της πολιτικής είναι και αυτή μια βασική αιτία των όσων βιώνουμε σήμερα. Χρησιμοποιώ συχνά το ρητό του Πλάτωνα που λέει ότι όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά είναι μοιραίο να κυβερνηθεί από ανθρώπους κατώτερους.

-Διαβάσαμε πρόσφατα ένα άρθρο σας όπου υπερασπίζεστε τον πρωτογενή τομέα. Γιατί θεωρείτε ότι «η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας θα προκύψει από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» όπως λέτε;

-Είναι πανθομολογούμενο ότι μια από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας μας είναι ο πρωτογενής τομέας. Η παραγωγή είναι αυτή που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να αναπτυχθούν στη συνέχεια , ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας της οικονομίας μας. Είναι βασικό οι τρεις παραπάνω τομείς να βρίσκονται σε ισορροπία, δηλαδή να βελτιώνονται αναλογικά από τον πρωτογενή προς τον τριτογενή. Όταν η χώρα μας παράγει ολοένα και λιγότερα προϊόντα τότε μοιραία θα συρρικνωθεί η δυναμική της. Τα τελευταία χρόνια ζούμε στο συννεφάκι των δανεικών χωρίς αντίκρισμα. Η ανισορροπία μεταξύ των τριών τομέων με υπέρμετρη ανάπτυξη του τριτογενούς δυστυχώς δεν λύνει την εξίσωση. Ένα από τα εναπομείναντα παραγωγικά κύτταρα της χώρας που είναι ο πρωτογενής τομέας  πρέπει ν’ αναδιαρθρωθεί στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης. Εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με θετικό κοινωνικό  πρόσημο, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου και των θέσεων εργασίας.

-Σύντομα θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στις θέσεις των αντιπεριφεριαρχών. Θα αξιοποιηθείτε;

-Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Είναι αποκλειστική του αρμοδιότητα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, εγώ είμαι έτοιμος όποτε και αν με καλέσει ο κ. Αγοραστός.

-Αγρότες στα μπλόκα, εγκλωβισμένοι μετανάστες… Πως σχολιάζετε εσείς όλα αυτά που συμβαίνουν;

-Κοιτάξτε να δείτε κ. Μαργαρίτη. Ζούμε σε μια πολύ ρευστή και επικίνδυνη περίοδο. Το βασικό για να μπορέσουμε να προσπεράσουμε τις δυσκολίες είναι να επικρατήσει ηρεμία. Δυστυχώς ο κοινωνικός αυτοματισμός που προωθείται και ενισχύεται και από μερίδα των μέσων ενημέρωσης δεν διευκολύνουν την κατάσταση. Η ομόνοια και η ομοψυχία είναι τα συστατικά με τα οποία θα κερδίσουμε το μέλλον μας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά και είναι επιτακτική ανάγκη η σύνθεση απόψεων, χωρίς αποκλεισμούς. Όπως αναφέρει συχνά πυκνά και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ο κ. Αγοραστός, η ανικανότητα κάποιων ανθρώπων οδηγεί στο να εφευρίσκουμε κάποιους εσωτερικούς φανταστικούς εχθρούς για να κρύψουμε την ένδεια θέσεων  και προτάσεων, διαχειρίζοντας την πραγματικότητα με ακραία φαυλότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η λύση για όλα αυτά που συμβαίνουν είναι μονάχα στα δικά μας χέρια. Η ιστορία μας το έχει αποδείξει περίτρανα ότι οι Έλληνες πετυχαίνουν και στα πιο δύσκολα μόνο όταν είναι ενωμένοι. Ας διδαχθούμε επιτέλους από το παρελθόν, όχι όμως στα λόγια σαν μια άλλη παραδοχή ”οι αρχαίοι ημών πρόγονοι…”. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι παλαιότεροι ηγέτες(απ’ ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα) που συχνά επικαλούμαστε και μνημονεύουμε σήμερα θα λυπούνται γιατί μένουμε μόνο στα λόγια και ως γνωστών τα λόγια είναι η σκιά των πράξεων, κυρία Μαργαρίτη. Πρέπει να ξεπεράσουμε το στερεότυπο ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου και όλοι ΘΑ υποκλίνονται στο μεγαλείο μας. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, μεθοδικά και με ειλικρίνεια.

Κατά την εδώ, αιφνιδιαστική έλευση των προσφύγων στο Μουργκάνι, δεν υπήρξε κανένας συντονισμός. Υπήρξαν παραλείψεις από την πλευρά της Περιφέρειας;

-Χρησιμοποιήσατε την λέξη “αιφνιδιαστικά”. Εγώ θα σας πω ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με ‘’όρους κλεφτοπόλεμου’’ σ’ αυτό το μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα. Αντί εξαρχής να ενημερωθούνε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να συντονιστούμε και να αποφασίσουμε πως θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό θέμα, εντούτοις βλέπουμε ετσιθελικά να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, με στόχο να βγουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι από το κάδρο και να υπάρξει διάχυση ευθυνών. Η ανθρωπιά του Έλληνα είναι το μεγαλείο του και αυτό που μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους λαούς. Ελπίζω αυτό να μην αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα και να μην χρησιμοποιηθεί από κάποιους και εσωτερικά και εξωτερικά, ώστε να γιγαντωθεί και τελικά να μας ισοπεδώσει. Ενός κακού μύρια έπονται.

-Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για εσάς. Μετά από όλο αυτό το διάστημα ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει;

-Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο που θα αναπτύξει την χώρα μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε τι που γίνεται είτε σε έργα, είτε σε κοινωνικές δομές, είτε στο περιβάλλον, είτε στην υγεία κ.α. υλοποιείται μέσα από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα να τονίσουμε ότι ευτυχώς που υπάρχει η Αιρετή Περιφέρεια η οποία με την τεχνογνωσία που διαθέτει, τρέχει σχεδόν όλα τα έργα ακόμη και των Δήμων, οι οποίοι είναι χρεωμένοι και τελούν υπό άτυπο καθεστώς πτώχευσης. Βέβαια πρέπει να καταργηθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία αποτελεί ουσιαστικά τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Περιφερειών και να περάσουν πλήρως οι αρμοδιότητες στην Αιρετή.

-Διαβάζω σε ένα προεκλογικό σας κείμενο «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάκριση στη ζωή ενός ανθρώπου από το να αντιπροσωπεύσει επάξια την τοπική κοινωνία με μεράκι, αγάπη και πάθος. Κι όταν αντιπροσωπεύει, οφείλει και να λογοδοτεί και να κρίνεται»… Είσαστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία σας;

-Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Για μένα η ενασχόληση μου με την πολιτική μοιάζει σαν ένας μαραθώνιος και όχι σαν ένας αγώνας ταχύτητας. Ο ρόλος μου είναι να μιλάω και να συναναστρέφομαι με τους πολίτες, να καταγράφω τα προβλήματα και να τα διοχετεύω, ώστε να επιλύονται. Μέχρι στιγμής στην επιτροπή περιβάλλοντος, της οποίας είμαι μέλος συντελείται ένα σημαντικό έργο όσον αφορά την ανάπτυξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με τις αποφάσεις που παίρνονται. Έργα και μελέτες γνωμοδοτούνται από την επιτροπή, δυστυχώς το τέρας της γραφειοκρατίας και η επικάλυψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως προανέφερα αποτελεί τροχοπέδη.

Στα Περιφερειακά Συμβούλια που συμμετέχω προσπαθώ να κάνω παρεμβάσεις που θα είναι χρήσιμες στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό και έπραξα με τις εισηγήσεις μου στις ειδικές συνεδριάσεις  για τον πρωτογενή τομέα και την υγεία.

Μου δίνεται η ευκαιρία να πω στους συμπολίτες μας ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για την εφαρμογή του ζεόλιθου συνεχίζεται και ήδη βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής καταγράφοντας τα αποτελέσματα που συλλέγουμε. Να επισημάνω δε ότι καταφέραμε να ενσωματώσουμε ζεόλιθο σε διάφορες καλλιέργειες στο νομό Τρικάλων, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνό, αμπέλι, ροδακινιές, φράουλες, ελιές, κ.α.

Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους αγρότες που χρησιμοποιήσαμε τη γη τους και σύντομα θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

-Ποιες πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων αυτή τη στιγμή;

Οι προτεραιότητες έχουν τεθεί από την Περιφερειακή Αρχή και είναι γνωστές. Ανάπτυξη, κοινωνική ηρεμία, δουλειές για όλους.

Προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου θα πρέπει επίσης να είναι η σύνθεση στον πρωτογενή τομέα ομάδων παραγωγών που θα έχουν ως στόχο την εξωστρέφειά του και την ενδυνάμωσή του. Αυτό απαιτεί πρωτίστως τη θέληση των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή, την αλλαγή νοοτροπίας και μετέπειτα την πρωτοβουλία και την τεχνογνωσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης αυτό που θέλω να γνωστοποιήσω και θα αποτελέσει και πρόταση μου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα στο να θωρακίσουμε την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τις άλλες Ενότητες της Θεσσαλίας από διάφορα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα (κατολισθήσεις κ.α.), αξιοποιώντας την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε. Είναι γνωστό ότι έργα υποδομής (γέφυρες, δρόμοι κ.α.) είναι αρκετών χρόνων και χρειάζονται παρακολούθηση, ώστε να προλαβαίνουμε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται. Μόλις ενημερώσω τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για το συγκεκριμένο σχέδιο θα είμαι σε θέση να πω περισσότερα…..

-Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε περαιτέρω με την πολιτική;

Είμαι 35 ετών, ζω και δραστηριοποιούμε στα Τρίκαλα, δεν ήρθα ουρανοκατέβατος. Έχω όρεξη να προσφέρω στον τόπο μου. Φυσικά και με ενδιαφέρει να ασχοληθώ περαιτέρω με την πολιτική, να αλλάξουμε το τοπίο και να παλέψω κι εγώ για να διορθώσουμε ότι μας πληγώνει. Αυτό βέβαια εξαρτάται πρωτίστως από τους Τρικαλινούς συμπολίτες μας. Αν εκείνοι το θελήσουνε και με στηρίξουνε, εγώ είμαι εδώ για να τους εκπροσωπήσω επάξια και με όλες τις δυνάμεις μου.

[quote_box_center]

Βιογραφικό

Ο Απόστολος Κολίτσας, κατάγεται από τη Νέα Ζωή Καλαμπάκας και γεννήθηκε το 1980. Κατοικεί στην πόλη των Τρικάλων. Γιος του Δημητρίου Κολίτσα (έμπορου καυσόξυλων) και της Ευθυμίας. Σπούδασε Γεωλογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονί
κης και έκανε το Μεταπτυχιακό του στην «Αειφορική διαχείριση υδατικού Περιβάλλοντος», στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Γεωλόγος MSc Π.Θ., ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρεί Τεχνικό γραφείο από το 2007 και εκπονεί Γεωλογικές – Γεωτεχνικές & Περιβαλλοντικές μελέτες.

Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη δράση στο φοιτητικό κίνημα, διατελώντας μεταξύ άλλων Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωλογικού, Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ελλάδας. Την περίοδο 2011-2014 ήταν αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕ.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας. Διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Τρικάλων (2010-2013) και μέλος του Δ. Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (παράρτημα Τρικάλων), την περίοδο 2009-2013.

Το 2014 εκλέχθηκε Περιφερειακός Σύμβουλος.

[/quote_box_center]

Αναδημοσίευση από ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ