Συνέντευξη/Αθηνά Μπαλάφα: Τους Τρικαλινούς μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε καλοφαγάδες…

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας στο Νομό μιλά για τις διατροφικές συνήθειες των Τρικαλινών και μας προτείνει μία εβδομάδα υγιεινής διατροφήςΚαλοφαγάδες  με ιδιαίτερη προτίμηση στην κατανάλωση κρέατος… Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των διατροφικών συνηθειών των Τρικαλινών. «Τους τρικαλινούς θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε και ως καλοφαγάδες , καθώς παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση κρέατος , λιπαρών και αλκοόλ. Παρόλο που ο θεσσαλικός κάμπος μας δίνει απλόχερα μια τεράστια ποικιλία ποιοτικών φρούτων και λαχανικών, εμείς δεν τους δίνουμε στο τραπέζι την θέση που τους αρμόζει» αναφέρει η εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας στο Νομό Αθηνά Μπαλάφα σε συνέντευξή της στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. Η κ. Μπαλάφα μιλά για τις διατροφικές συνήθειες, μας δίνει συμβουλές για μία σωστή διατροφή και τι πρέπει να προσέχουμε για να είμαστε υγιείς.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


– Πείτε μας δυο λόγια για την ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος .Είσαστε εκπρόσωπος για το Νομό Τρικάλων; Πόσα μέλη έχει ;

 -Η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος ιδρύθηκε το 2009 και αποσκοπεί στην ενιαία εκπροσώπηση των πτυχιούχων διαιτολόγων. Το 2014 γίνεται σύσταση περιφερειακών τμημάτων για την καλύτερη ενημέρωση των μελών της. Για το Νομό εκπρόσωπος είμαι εγώ. Στόχος της ΕΔΔΕ είναι η προαγωγή της δημόσιας υγείας, προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και διασφάλιση της εύρυθμης προσφοράς διαιτολογικών υπηρεσιών. Η ΕΔΔΕ αποτελείται από 1500μέλη πανελλαδικά και περίπου 100 σε επίπεδο Θεσσαλίας. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.ed-de.gr.

–  Έχουμε στοιχεία για την παχυσαρκία στα Τρίκαλα;

-Από την πλευρά μας  γίνεται προσπάθεια για την πλήρη καταγραφή της παχυσαρκίας σε πανελλαδική βάση. Αλλά αυτή τη στιγμή αν θέλουμε να μιλήσουμε με ποσοστά , στοιχεία υπάρχουν μόνο για την παιδική παχυσαρκία όπου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τα ποσοστά αγγίζουν το 30% με ανοδική τάση . Ο συνδυασμός καθιστική ζωή και κακές διατροφικές συνήθεις οδηγούν στην αύξηση της μάστιγας που λέγεται παχυσαρκία.

– Παιδική παχυσαρκία : γιατί στην Ελλάδα έχουμε τόσο αυξημένο ποσοστό;

-Τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μας απασχολούν ιδιαίτερα. Η απουσία πρωινού, η κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά για κολατσιό, όπως σφολιάτες, αλλαντικά τηγανιτές πατάτες, αναψυκτικά, καθώς και οι συχνή κατανάλωση Fast-food σε συνδυασμό με μειωμένη φυσική δραστηριότητα είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση των ποσοστών.

Θα ήταν παράληψη μου αν δεν αναφέρω ότι  παχύσαρκα παιδιά  μεγαλώνουν από παχύσαρκους  γονείς ας γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας διδάσκοντάς τους  την αξία της ισορροπημένης διατροφής.

– Οι Τρικαλινοί γενικά προσέχουν τη διατροφή τους ;

Τους τρικαλινούς θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε και ως καλοφαγάδες, καθώς παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση κρέατος , λιπαρών και αλκοόλ. Παρόλο που ο θεσσαλικός κάμπος μας δίνει απλόχερα μια τεράστια ποικιλία ποιοτικών φρούτων και λαχανικών, εμείς δεν τους δίνουμε στο τραπέζι την θέση που τους αρμόζει . Θα πρέπει λοιπόν να αυξήσουν την συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και να μειώσουν την ποσότητα κρέατος.

-Είμαστε ό,τι τρώμε;

– Φυσικά! Το ανθρώπινο σώμα, το οποίο  θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια καλοκατασκευασμένη μηχανή, όπως κάθε μηχανή έτσι και το σώμα μας ό,τι καύσιμο θα του δώσουμε , θα παράγει και το αντίστοιχο έργο. Δίνοντάς του ποιοτική τροφή οι λειτουργίες του εκτελούνται σωστά χωρίς προβλήματα στην υγεία μας.

– Η σωστή διατροφή είναι πρωτίστως υγεία;

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας είναι η κληρονομικότητα , το περιβάλλον και η διατροφή. Από τους παραπάνω παράγοντες αυτόν που μπορούμε να ελέγχουμε είναι η διατροφή , καθώς ούτε το DNA μας μπορούμε να αλλάξουμε, ούτε τον αέρα που αναπνέουμε. Οπότε, είναι στο χέρι μας τι  θα βάλουμε στο πιάτο μας και πόσο υγιείς θα είμαστε .


-Τι πρέπει να προσέχουμε γενικά;

– Εφαρμόζουμε απλά το τρίπτυχο ποικιλία –ισορροπία- μέτρο στη ζωή μας. Πρέπει να έχουμε καθημερινά ποικιλία τροφίμων , τα οποία να καταναλώνονται σε σωστή ποσότητα και συχνότητα. Πρέπει να προσέχουμε την μονοφαγία, δηλαδή την κατανάλωση τροφίμων μιας μόνο ομάδας τροφίμων. Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα που πρέπει να τρώμε ή να αποφεύγουμε . Η συχνότητα κατανάλωσης ενός τροφίμου είναι που το κάνει επιβλαβή.

-Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα γεύμα για να είναι υγιεινό

– Πολύ ωραία ερώτηση… Αν νοητά χωρίσουμε το πιάτο μας σε τμήματα: το 50%  πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, το ¼ από πρωτεΐνη(κρέας, ψάρι, όσπρια)και το υπόλοιπο από υδατάνθρακες, ψωμί, ρύζι, πατάτες. Τέλος,  το γεύμα μας θα πρέπει να πλαισιώνεται από ευχάριστο και ήρεμο  περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορούμε να απολαύουμε το φαγητό μας  με όλες τις αισθήσεις.

-Πόσο οι σύγχρονοι ρυθμοί επηρεάζουν της διατροφή μας;  

– Την επηρεάζουν σημαντικά καθώς ο μειωμένος χρόνος της εργαζομένης μητέρας και του πάτερα  δεν επιτρέπουν να αφιερώσουν το χρόνο που χρειάζεται για την προετοιμασία του μεσημεριανού γεύματος, καταφεύγοντας αρκετές φόρες σε πρόχειρες λύσεις και σε έτοιμο φαγητό .Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και φτωχά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

– Πως μπορούμε να υπολογίσουμε το ιδανικό βάρος για έναν άνθρωπο;  Από τι εξαρτάται;

– Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας  η κατάταξη ενός ατόμου σε λιποβαρή, φυσιολογικό, υπέρβαρο, παχύσαρκο γίνεται με βάση το ποσοστό λίπους. Παράγοντες οι οποίοι  διαμορφώνουν το ιδανικό βάρος είναι το φύλλο, η ηλικία, το ύψος και η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση.

– Πότε κάποιος ονομάζεται υπέρβαρος και πότε παχύσαρκος

– Ένας ποιο πρόχειρος υπολογισμός κατάταξης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (όπου ΔΜΣ=βαρος/ύψος).  Για παράδειγμα άτομο με βάρος 100 κιλά και ύψος 1,70 έχει δείκτη μάζας σώματος 34,6. Τα εύρη του δείκτη μάζας σώματος είναι

18,5>ελλειποβαρης ,

18,5-25 φυσιολογικό

25-30 υπέρβαρος

30<παχυσαρκα

Άρα το άτομο του παραδείγματος είναι παχύσαρκο

-Δίαιτες express και δημοφιλείς …έχουν αποτέλεσμα;

-Οι δίαιτες express στο μόνο που στοχεύουν είναι να θέσουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πληθώρα κινδύνων. Μια απότομη απώλεια βάρους θέτει τα όργανά μας σε υπολειτουργία, απότομη αποβολή  ιχνοστοιχείων και μέταλλων. Όσον αφορά στις βλάβες που θα προκληθούν από μια τέτοια προσπάθεια, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές φόρες είναι μη αναστρέψιμες .

Όσον αφορά στο κομμάτι: αν έχουν αποτέλεσμα;  Απαντώ λέγοντας ότι η απώλεια βάρους είναι πρόσκαιρη, επικίνδυνη.

-Πολλοί, κυρίως γυναίκες, κάνουν διετές που βρίσκουν στο internet ,από φίλους κ.α. Τι συμβουλεύετε;

-Το διαιτολόγιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας .Για να  συντάξουμε λοιπόν ένα διαιτολόγιο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το ιστορικό του ασθενούς, τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής. Να γίνουν οι αντίστοιχες μετρήσεις βασικού μεταβολισμού και λιπομετρηση έτσι ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στις καθημερινές του συνήθειες .Πόσο πιθανό είναι να έχουμε  με ένα άτομο τις ίδιες συνήθειες, τα ίδια σωματομετρικά χαρακτηριστικά, την ίδια  ζωή;  Αν η δίαιτα δεν είναι εξατομικευμένη κινδυνεύει να αποτύχει, οπότε δεν υπάρχει λόγος  να σπαταλάμε το χρόνο μας σε προσπάθειες  που οδηγούν στην αποτυχία.

 

 

 

 

[quote_box_center]

Βιογραφικό

Η Αθηνά Μπαλάφα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Εδώ και 6 χρόνια ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι υπεύθυνη Διαιτολόγος  στις σχολές γονέων του Νομού Τρικάλων, εκπαιδεύτρια στα Δημόσια IEK και στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Διαθέτει  ευαισθησία για τα κοινά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πλούσιο βιογραφικό σε εθελοντικές δράσεις.

[/quote_box_center]

 

 

Δημοσιευμένη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ