Συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα « Πολιτική Στήριξης και Δράσης για ένα Ενεργό Περιβάλλον»

Ο Δήμος Τρικκαίων μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων, καλείται να συμμετέχει ως εταίρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: «Supporting Policy and Action for Active Environments / SPAcE»- Πολιτική Στήριξης και Δράσης για ένα Ενεργό Περιβάλλον.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του Εξειδικευμένου, Εκπαιδευτικού, Τεχνολογικού, Πολιτιστικού Τμήματος (Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) σε συνεργασία με 10 (δέκα) φορείς. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο του Gloucestershire της Αγγλίας.

Εταίροι

Εταίροι του Προγράμματος είναι οι:
• Partner 1 – Coordinator: The University of Gloucestershire
• Partner 2 – UK: British Heart Foundation Centre on Population Approaches for NCD Prevention, University of Oxford (UOX)
• Partner 3 – Greece: University of Thessaly (UOT)
• Partner 4 – Switzerland: University of Zurich (UZH)
• Partner 5 – Finland: LIKES Foundation for Sport and Health Sciences, Fit for Life Program (KKI)
• Partner 6 – Spain: Castilla La Mancha Regional Government of Education, Culture and Sport (CLM)
• Partner 7 – Latvia: Tukums Municipality (TM)
• Partner 8 – Romania: Brasov Metropolitan Agency (BRAS)
• Partner 9 – Italy: Centro Studi ed Iniziative Europeo (CESIE)
• Partner 10 – Greece: Municipality of Trikala (MT)

Στόχος

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό, μαζί με την κοινωνική ένταξη, την ισότητα των ευκαιριών και τη συνειδητοποίηση της σημασίας της υγείας, τη βελτίωση της σωματικής άσκησης μέσω αυξημένης συμμετοχής και της ίσης πρόσβασης σε αθλητικές δραστηριότητες για όλους.
Το πρόγραμμα SPAcE (Πολιτική Στήριξης και Δράσης για ένα περιβάλλον φιλικό σε αθλητικές δραστηριότητες) καλύπτει πολλές από τις ανησυχίες που εκφράζονται μέσα από πολιτικές της ΕΕ, για τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σωματική άσκηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων: στην εκπαίδευση μέσα από τους χώρους των σχολείων, στους χώρους εργασίας, στην υγειονομική περίθαλψη, σε υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους και το αστικό περιβάλλον. Σημειώνεται ότι πέντε από τις οκτώ χώρες εταίρους του προγράμματος είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τη σωματική αδράνεια. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της υγείας, τη βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας μέσω ενός περισσότερο φιλικού αστικού περιβάλλοντος. Μέσω της δημιουργίας ενός φιλικού αστικού περιβάλλοντος η υγιής επιλογή είναι η εύκολη επιλογή και έτσι αυξάνεται το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των κοινοτήτων που συμμετέχουν στο έργο, και υποστηρίζεται η κοινωνική ένταξη μέσω της ενεργότερης συμμετοχής.
Το πρόγραμμα SPAcE θα ασχοληθεί με την τόνωση της ενισχυμένης συμμετοχής σε φυσική δραστηριότητα μέσω της ανάπτυξης σχεδίων δράσης σε πέντε περιοχές εφαρμογής (πόλεις / κωμοπόλεις) στην ΕΕ που είναι εταίροι του προγράμματος. Μία από τις πόλεις αυτές είναι τα Τρίκαλα. Το πλαίσιο δραστηριοτήτων και η διαδικασία υλοποίησης θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους, μία ομάδα από έμπειρους ακαδημαϊκούς που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και τις δράσεις του Προγράμματος.

Διάρκεια-προϋπολογισμός

Η διάρκεια του Προγράμματος είναι από 01/01/2015 έως 31/12/2017. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για το Δήμο Τρικκαίων ανέρχεται σε 42.513,00 € με 80% ήτοι: 34.011,00 € Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και 20% – 8.502,00 €, από ίδια συμμετοχή. Το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής, αφορά μέρος των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων που θα απασχοληθούν για την υλοποίηση του προγράμματος και πρόκειται να γίνει χρονοχρέωση για τις ώρες απασχόλησης σχετικά με το πρόγραμμα.

Δραστηρίοτητες

Το πρόγραμμα SPAcE περιλαμβάνει 7 (επτά) πακέτα δραστηριοτήτων (7 Activity Packages – «ΑP»),
1. Συντονισμός Προγράμματος
2. Μάθηση και ανταλλαγή σωστών πρακτικών μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων
3. Ενεργά Αστικά Περιβάλλοντα και ανάπτυξη Σχεδίου Εφαρμογής
4. Ενεργά Αστικά Περιβάλλοντα και Σχέδιο Υλοποίησης σχετικά: Αξιολόγηση της οικονομικής αξίας του Περπατήματος και της χρήσης Ποδηλάτου
5. Διερεύνηση και Διάδοση
6. Εκτίμηση της διαδικασίας και συνεργασία και εκτίμηση αποτελεσμάτων
7. Ανάπτυξη των αποτελεσμάτων του Έργου