Στέλιος Βάσκος: ο άνθρωπος που μετέδωσε την ποδηλατική φλόγα στα Τρίκαλα

8.000 χιλιόμετρα «Αρωγής» από τον Τρικαλινό υπεραθλητή που ετοιμάζεται για το νέο του άθλο-Θα κάνει το γύρο της Ευρώπη με σημαία του την «Αρωγή» και τα άτομα με αναπηρίες-Η αρχή, τα μετάλλια, οι διακρίσεις, οι άθλοι και η κοινωνική προσφορά του

Για τους περισσότερους το ποδήλατο είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης. Για τον Στέλιο Βάσκο αποτελεί μέσο βαθύτερης έκφρασης. Εκφράζει τα ιδανικά, τα πιστεύω του και τις αξίες μίας ολόκληρης ζωής. Κι αυτό το έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια της ζωής του, μέσα από τις υπερπροσπάθειες, τα δεκάδες μετάλλια και διακρίσεις που έχει πάρει. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις του όμως είναι η κοινωνική προσφορά που παρέχει μέσα από τα δύσκολα εγχειρήματα που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας: Τα κοινωνικά μηνύματα και η υλική προσφορά προς ασθενείς κοινωνικές ομάδες και ιδρύματα.

Ο Τρικαλινός ποδηλάτης της ΑΕΚ Στέλιος Βάσκος κι επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδος, Βαλκανιονίκης, Μεσογειονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Πυροσβεστικής, ετοιμάζεται για το νέο του άθλο βάζοντας ένα στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό.  Η ενίσχυση και υποστήριξη του τρικαλινού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «ΑΡΩΓΗ» θα είναι αυτή τη φορά ο στόχος μιας ακόμη υπεράνθρωπης προσπάθειας που έχει αποφασίσει να φέρει εις πέρας. Ξεκινώντας από το Δημαρχείο Τρικκαίων στις 7 Ιουνίου 2017, ο Στέλιος Βάσκος θα διανύσει με το ποδήλατό του περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα σε 25 συνεχείς μέρες κάνοντας τη διαδρομή: Ελάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Σλοβακία-Πολωνία-Γερμανία-Βέλγιο-Γαλλία-Ιταλία-Σλοβενία-Κροατία-Μαυροβούνιο-Αλβανία-Ελλάδα. Στόχος του να στείλει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε κάθε άκρη της Ευρώπης, τείνοντας χείρα βοηθείας, κι εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς τα άτομα με αναπηρία για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Στέλιος Βάσκος, ο άνθρωπος που μετέδωσε την ποδηλατική φλόγα στην Τρικαλινή κοινωνία κι έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθούν εκατοντάδες ποδηλάτες στο Νομό Τρικάλων, έχοντας στο ενεργητικό του εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα με το ποδήλατο στο δρόμο, βάζει ένα ακόμη στοίχημα επιδιώκοντας κάτι το ανεπανάληπτο: ένα παγκόσμιο ρεκόρ!!!

Οι άνθρωποι της ΑΡΩΓΗΣ με μεγάλη χαρά στέκονται συμπαραστάτες κι αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια ενισχύοντας τον Στέλιο Βάσκο με όποιο μέσο διαθέτουν.

Εκκίνηση

Η εκκίνηση θα γίνει από το Δημαρχείο Τρικάλων την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017 στις 9 μ.μ.

Η αποστολή θα απαρτίζεται από τρία αυτοκινούμενα οχήματα, ένα ψυγείο κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο. Επίσης, θα τον ακολουθεί εξειδικευμένη ομάδα αποτελούμενη από γιατρό, μασέρ και συνοδούς, ώστε να είναι υπό συνεχή παρακολούθηση κι επίβλεψη για να αποφευχθεί οτιδήποτε απρόοπτο, για την ασφάλεια του αθλητή.

Η τροφοδοσία, η υδροδοσία κι ό,τι άλλο είναι αναγκαίο θα γίνονται εν κινήσει. Το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί με την άδεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Η αρχή

Το ερέθισμα να ασχοληθεί με την αγωνιστική ποδηλασία το είχε από μικρή ηλικία, βλέποντας τυχαία έναν λαϊκό ποδηλατικό αγώνα στα Τρίκαλα με την επωνυμία «Χατζηπέτρια». Αυτή η στιγμή αποτέλεσε το ερέθισμα και το πάθος να ασχοληθεί με την αγωνιστική ποδηλασία.

Δυστυχώς εκείνη την εποχή στα Τρίκαλα, δεν υπήρχε σύλλογος που να ασχολείται με την αγωνιστική ποδηλασία και γι’ αυτό το λόγο, τον Αύγουστο του 1969 πήρε την τολμηρή απόφαση να ταξιδέψει ποδηλατώντας στην Αθήνα. Χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μεγάλες αποστάσεις.

Έτσι , ένα πρωινό, τον Αύγουστο του 1969 σε ηλικία μόλις 16 ετών, με τα λιγοστά υπάρχοντά του και κρυφά από την οικογένειά του, πήρε το ποδήλατό του, το οποίο δεν ήταν αγωνιστικό, αλλά ένα διπλοσκέλετο κι ασήκωτο μάρκας Γκόρεκ και ξεκίνησε το ταξίδι προς το όνειρο. Ένα ταξίδι που διήρκησε μιάμιση μέρα και κατά τη διάρκεια της διαδρομής αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Ανεβαίνοντας το Δομοκό ήρθαν τα πρώτα σημάδια της κούρασης, αλλά συνέχισε. Πέρασε το χωριό Μεταλλεία και σταμάτησε να ξεκουραστεί, όμως αποκοιμήθηκε κι όταν ξύπνησε έχασε τον προσανατολισμό του κι αντί να πάει προς Λαμία βρέθηκε ξανά στο Δομοκό. Δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε και πάλι το δρόμο για Αθήνα. Διανυκτέρευσε έξω στην ύπαιθρο σε ένα βενζινάδικο μετά τα Καμμένα Βούρλα. Το κρύο τον ξύπνησε και συνέχισε το ταξίδι του μέσα στη νύκτα.

Το σώμα του άρχισε να πονάει, να βαραίνουν τα πόδια του λόγω έλλειψης τροφής και νερού με συνέπεια να πάθει αφυδάτωση και υπογλυκαιμία. Τα εμπόδια πάρα πολλά για ένα 16χρονο παιδί. Όμως η θέλησή του ήταν τέτοια που τελικά τα κατάφερε.

Στην Αθήνα πήγε στην αδερφή του που έμενε στο Χαϊδάρι που μόλις αντιλήφθηκε πως είχε φτάσει ο Στέλιος στο σπίτι της έπαθε σοκ.

Ο Στέλιος Βάσκος τιμήθηκε με το μεγαλύτερο αξίωμα της πόλης των Τρικάλων: Με το χρυσό μετάλλιο από τον Δήμο Τρικκαίων.

Μετάλλια

Ο Στέλιος Βάσκος έκανε μεγάλη προσπάθεια για να διακριθεί σαν αθλητής. Ο αγώνας του δεν ήταν χωρίς αντίκρισμα. Πρόσφερε τα μέγιστα στην Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας, στην ΑΕΚ και στα Τρίκαλα.

Με την ομάδα της ΑΕΚ κέρδισε 8 πρωταθλήματα ατομικά κι ομαδικά. Με την Εθνική ομάδα ανδρών συμμετείχε σε 12 βαλκανικά πρωταθλήματα αποκομίζοντας 7 μετάλλια σε (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Τουρκία), σε 3 Μεσογειακούς αγώνες (Μαρόκο, Αλγέρι και Γιουγκοσλαβία), σε 2 παγκόσμια πρωταθλήματα (Ολλανδία, Ελβετία).

Με την ομάδα της Πυροσβεστικής συμμετείχε σε 3 παγκόσμια πρωταθλήματα (Αυστρία, Σουηδία και Γαλλία). Επίσης το 1977 στο γύρο της Αιγύπτου, κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια και κατέλαβε την 2η θέση στη γενική βαθμολογία. Το 1979 στο γύρο Μεξικού σε ένα από τα 12 εταπ κατέλαβε την 2η θέση. Το 1981 στην καρδιά της Ευρώπης και συγκεκριμένα στο γύρο του Λυξεμβούργου 1.000 χιλιομέτρων, έναν συναρπαστικό αγώνα με επαγγελματίες ποδηλάτες με πόνο και με ένταση κατέλαβε την 2η θέση. Το 1974 για πρώτη φορά ανακηρύχθηκε πρωταθλήτης Ελλάδος. Το 1980 κατέλαβε την 1η θέση στα Βενιζέλια. Στον γύρο της Ελλάδας το 1984 και στο εταπ Αρχαία Ολυμπία-Τρίπολη κατέλαβε την 1η θέση. Το 1992 στο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας κατέλαβε την 1η θέση. Σε αγώνες mountain bike κατέκτησε 10 νίκες την περίοδο  1994-1996. Το 1998 κατέλαβε την 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου Μάστερς. Επίσης, έχει κερδίσει τις αναβάσεις Πάρνηθα, Χορτιάτη, Υμητό και Βούλας.

Το 1975 κατακτώντας Μεσογειακό και 2 βαλκανικά μετάλλια προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ.

Αγωνιστικές ομάδες

Το 1980 ο Στέλιος Βάσκος κι ενώ ήταν στο απόγειο της καριέρας και παρά τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που είχε με την εθνική ομάδα, πήρε την απόφαση μαζί με συνεργάτες να ιδρύσουν δύο αγωνιστικές ομάδες: Την Τρίκκη και τον Ασκληπιό, καθώς ήταν ο άνθρωπος που μετέδωσε την ποδηλατική φλόγα στην Τρικαλινή κοινωνία κι έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθούν εκατοντάδες ποδηλάτες στο Νομό Τρικάλων.

Ως διπλωματούχος προπονητής με εμπειρία πολλών ετών και με σπουδαίους αθλητές κι αθλήτριες, δημιούργησε μία σχολή που στην πορεία κατέκτησε ανεπανάληπτες επιτυχίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε την ανάλογη επιτυχία εάν δεν είχε πλαισιωθεί από ικανούς παράγοντες.

Σκοπός του να μεταδώσει κοινωνικά μηνύματα

Μετέπειτα ο Στέλιος Βάσκος αποφάσισε να ασχοληθεί με τις μεγάλες αποστάσεις, αψηφώντας τους κινδύνους, τη σωματική καταπόνηση και τις επιπτώσεις στην υγεία του και παρά τις προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τις ενστάσεις από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Σκοπός αυτών των εγχειρημάτων ήταν να μεταδώσει μηνύματα αλλά και υλική προσφορά σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες και ιδρύματα.

Τρίκαλα-Αθήνα-Τρίκαλα χωρίς στάση

Το 2006 αποφάσισε με την Οργανωτική Επιτροπή να διανύσει τη διαδρομή Τρίκαλα-Αθήνα (Σύνταγμα) επιστροφή στα Τρίκαλα χωρίς στάση 645 χλμ σε 24 ώρες και 52 λεπτά το οποίο πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η εκκίνηση έγινε την Παρασκευή 2 Ιουνίου ώρα 7 μ.μ. κι ο τερματισμός έγινε το Σάββατο 3 Ιουνίου μετά τις 7 μ.μ. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της επιστροφής ο οργανισμός του Στέλιου έπαθε σοκ με συνέπεια να τερματίσει στα Τρίκαλα σχεδόν στα όρια της αντοχής κι αξιοσημείωτο ήταν ότι η τροφοδοσία, η υδροδοσία και διάφορες ανάγκες γινόταν πάνω στο ποδήλατο! Κι ενώ τιμήθηκε από τη Δημοτική Αρχή μέσα στα θερμά χειροκροτήματα των Τρικαλινών που τον υποδέχθηκαν, αποχώρησε με το αυτοκίνητο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας με οδηγό τον Βασίλη Καμπαγιάννη με προορισμό στο σπίτι του, έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες.

Τρίκαλα-Κωνσταντινούπολη-Τρίκαλα χωρίς στάση

Το 2009 άλλη μία συγκλονιστική απόφαση λήφθηκε. Αποφάσισε να διανύσει την απόσταση Τρίκαλα-Κωνσταντινούπολη-Τρίκαλα 1.600 χλμ χωρίς στάση. Στην επιστροφή όμως κι ενώ είχε συμπληρώσει 1.350 χλμ πάνω στο ποδήλατο, σταμάτησε κοντά στη Θεσσαλονίκη λόγω προβλήματος υγείας και με την εισήγηση του γιατρού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Τρίκαλα-Βουλγαρία-Τουρκία-Τρίκαλα χωρίς στάση

Το 2010 παρά τα σημάδια της κούρασης που ήταν έντονα στο πρόσωπό του από το προηγούμενο εγχείρημα, δεν το έβαλε κάτω κι έτσι αποφάσισε μαζί με την επιτροπή η οποία ήταν συνέχεια δίπλα του να πραγματοποιήσει και να διανύσει τη διαδρομή Τρίκαλα-Βουλγαρία-Τουρκία-Τρίκαλα 1700 χλμ χωρίς στάση. Λόγω καθυστέρησης στα σύνορα της Τουρκίας αναγκαστικά η αποστολή σταμάτησε για να δοθούν και οι πρώτες βοήθειες στον Στέλιο Βάσκο. Η αποστολή συνέχισε κι αφού μπήκε στην Τουρκία, στην περιοχή της Ανδριανούπολης πήραν την επιστροφή για την Ελλάδα κι επέστρεψε στα Τρίκαλα όπου τον περίμεναν χιλιάδες Τρικαλινοί.

Τρίκαλα-Μόναχο-Τρίκαλα: 4.000 χλμ για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Το 2012 πήρε μία γενναία απόφαση να κάνει ένα νέο εγχείρημα. Για τέταρτη συνεχόμενη φορά προσπάθησε να ξεπεράσει τον ίδιο τον εαυτό του επιχειρώντας να διανύσει τη διαδρομή Τρίκαλα-Μόναχο-Τρίκαλα 4.000 χλμ για το «Χαμόγελο του παιδιού»! Η αποστολή ήταν δύσκολη περνώντας από εκατοντάδες χωριά και πόλεις σε δρόμους με μεγάλη κίνηση, ανεβαίνοντας τις Αυστριακές Άλπεις καταπονώντας τον οργανισμό του και βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο. Το ποδήλατο ήταν ειδικά σχεδιασμένο για τον Στέλιο Βάσκο από τον κατασκευαστή των γνωστών ελληνικών ποδηλάτων Γιώργο Βογιατζή. Η οργανωτική επιτροπή κι ο Στέλιος Βάσκος με τις χορηγίες και με την αγάπη του κόσμου, βοήθησε παραμονές Χριστουγέννων, 118  άπορες οικογένειες που είχαν πραγματική ανάγκη. Σε παιδιά με ειδικές ανάγκες σε ένα αγοράκι να πάει στο εξωτερικό και σε πολλά ιδρύματα της πόλης των Τρικάλων.

Στο πλευρό του

Φυσικά εκτός από τις χορηγίες σε όλα τα εγχειρήματα ήταν δίπλα του σε όλα τα εγχειρήματα ο Δήμος Τρικκαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αστυνομική Διεύθυνση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Original 21, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, οι φίλοι και συγχωριανοί του από τις Καρυές, πολλοί εθελοντές και χιλιάδες Τρικαλινοί οι οποίοι στηρίζουν κάθε εγχείρημα πέρα από τα ανθρώπινα όρια αντοχής του Στέλιου Βάσκου.

Ο Στέλιος Βάσκος είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Παπαδημητρίου κι έχουν αποκτήσει 3 παιδιά.