Σπανακοκροκέτες με πατάτα και μυτζήθρα στο φούρνο

Υπέροχες κροκέτες από σπανάκι και πατάτα με τρυφερή υφή και υπέροχο άρωμα λουσμένες με μια κατακόκκινη λαχταριστή σάλτσα ντομάτας! Τι άλλο να ζητήσει κάποιος αν έχει στο μυαλό του ένα μαμαδίστικο φαγάκι.

Υλικά για 4 άτομα:

1/2 κιλό πατάτες

1/2 κιλό σπανάκι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κουτ. σουπ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη

2 αυγά

αλάτι, πιπέρι

2 φλιτζάνια ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για την σάλτσα :

3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα

1 κουτ. σουπ. βασιλικο φρέκσο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

1 κουτ.γλυκ. φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση:

Φτιάχνετε τις κροκέτες. Πλένετε τις πατάτες. Τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά. Τις στραγγίζετε καλά και τις αφήνετε να κρυώσουν τόσο όσο να πιάνονται. Στη συνέχεια τις καθαρίζετε και τις περνάτε από τον μύλο λαχανικών ή το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Τις αφήνετε στην άκρη.

Πλένετε καλά το σπανάκι. Το ρίχνετε σε ένα τηγάνι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά ώστε να μπορέσετε να το ψιλοκόψετε. Αφού το ψιλοκόψετε το ρίχνετε στο μπολ με τον πουρέ πατάτας.

Προσθέτετε το τυρί, αλάτι, πιπέρι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα αυγά και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.

Φτιάχνετε τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 – 4 λεπτά. προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, τον βασιλικο, και 1 φλιτζάνι νερό, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 20 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε.

Βγάζετε το μείγμα για τις κροκέτες από το ψυγείο. Με ένα κουτάλι παίρνετε μικρές ποσότητες από το μείγμα και τις πλάθετε σε μπάλες ή σε σε σχήμα όπως τα σουτζουκάκια και τις αλευρώνετε ελαφρως. Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να «πιάσουν» μια κρούστα γυρω γυρω. Τις βγάζετε με τρυπητη κουτάλα και τις αφήνετε σε χαρτι κουζίνας να στραγγίσουν το λάδι τους.

Αλείφετε ένα πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο και απλώνετε το 1/3 της ποσότητας της σάλτσας. Αραδιάζετε από πάνω τις κροκέτες, περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Σερβίρετε τις σπανακοκροκετες ζεστές με την σαλτσα τους.

Σημ.:Μπορείτε αν θέλετε αντί για σπανάκι να βάλετε σέσκουλα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Μυρσίνη Λαμπράκη, τις συνταγές της οποίας βρίσκεται και εδώ :http://www.mirsini.gr/