Σουπιές κοκκινιστές

Υλικά (για 1 κιλό καθαρισμένες σουπιές)

1 1/2κιλό σουπιές

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο

μισό νεροπότηρο κρασί ξηρό (ροζέ ή κόκκινο)

300 γρ. σάλτσα ντομάτας (ή λίγο παραπάνω, ανάλογα πόσο κόκκινη θέλουμε τη σάλτσα) αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σώμα κάθε σουπιάς, βγάζοντας όλο το εσωτερικό από την κοιλιά μαζί με το κόκκαλο. Αφαιρούμε το εξωτερικό δέρμα όσο μπορούμε. Επίσης αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα! Τις πλένουμε όλες μαζί καλά και αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις σουπιές χωρίς υγρά και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να αποβάλλουν τα υγρά τους μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και σωτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, έχοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, καθώς πιτσιλάει πολύ έντονα το λάδι. “Σβήνουμε” με το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε να πάρουν όλη τη γεύση του κρασιού. ‘Οταν εξατμιστεί το περισσότερο και μελώσει, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Αν χρειαστεί, ξαναβάζουμε νεράκι και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.

Προαιρετικά, μπορούμε στο τέλος να κάνουμε το εξής: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, μια κούπα πράσινες τσακιστές ελιές και τις ζεματίζουμε με μπόλικο νερό για να ξαλμυρίσουν και να ξεπικρίσουν για 3 λεπτά. Τις στραγγίζουμε καλά και τις προσθέτουμε όταν είναι έτοιμη η σάλτσα. Αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί μια καλή βράση και σερβίρουμε. Οι σουπιές ταιριάζουν πολύ με τις πράσσινες ελιές.

Καλή επιτυχία!

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Maria Chatzisimou.