Σε ρυθμούς… παζαριού από σήμερα τα Τρίκαλα-Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

>Ένα εμπορικό γεγονός ετών που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο

>Εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν την εβδομάδα της εμποροπανήγυρης

Για άλλη μία χρονιά όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες ξεκινά το Τρικαλινό παζάρι… Στις 14 Σεπτεμβρίου στα Τρίκαλα για άλλη μία χρονιά θα λάβει χώρα ένα εμπορικό γεγονός ετών που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Έχει τραγουδηθεί, έχει διαφημιστεί, έχει γίνει συνήθεια κι εξελίχθηκε σε θεσμό για την πόλη αλλά κι όλο το Νομό των Τρικάλων. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του Νομού, αλλά κι από γειτονικούς Νομούς, επισκέπτονται εδώ και δεκαετίες την εμποροπανήγυρη. Χιλιάδες καταναλωτές δίνουν το παρόν, πιστοί σε ένα από τα πλέον τακτικά καταναλωτικά ραντεβού…

Της Βιβής Μαργαρίτη

Μπορεί να πέρασαν δεκάδες χρόνια, οι καιροί και οι ανάγκες των καταναλωτών να άλλαξαν ωστόσο, η εμποροπανήγυρη, το γνωστό Τρικαλινό παζάρι, εξακολουθεί να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία και να προσελκύει χιλιάδες εξ αυτών.

Τί σηματοδοτεί

Χρονικά η εμποροπανήγυρη  σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου και τον ερχομό του χειμώνα. Άλλωστε αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός: ο εφοδιασμός των οικογενειών για το χειμώνα με ζώα, τρόφιμα, είδη οικιακής και επαγγελματικής χρήσης.

Από την Τουρκοκρατία ως σήμερα

Η καταναλωτική αυτή συνήθεια έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία. Η αφετηρία της εντοπίζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας,  περί τα τέλη του 1800. Τότε ήταν εμποροζωοπανήγυρη κι αρχικά διεξάγονταν αρχές Οκτωβρίου για να μετατεθεί αργότερα, μεταπολεμικά, στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες.

Άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά φορώντας τα καλά τους ερχόταν από κάθε γωνιά του Νομού με κάθε μέσο, γαϊδούρια, μουλάρια, βοδάμαξες ακόμη και με τα πόδια σε πολλές περιπτώσεις, εξάλλου τα μέσα τότε ήταν περιορισμένα και ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα, όπως οι τσέλιγκες να καμαρώσουν με τα περήφανα άλογά τους.

Το παζάρι των Τρικάλων, δεν ήταν το μοναδικό που γινόταν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς όλες οι θεσσαλικές πόλεις έστηναν το δικό τους παζάρι. Το Τρικαλινό παζάρι όμως ήταν από εκείνα που συγκέντρωναν περισσότερο κόσμο. Επρόκειτο για μια συνήθεια που την υπαγόρευαν οι ανάγκες του κόσμου αφού στα δύσκολα εκείνα χρόνια δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα, ούτε η οικονομική δυνατότητα, ούτε η εξέλιξη του εμπορίου στη σημερινή του μορφή. Έτσι οι προμήθειες όλες σε βασικές ετήσιες ανάγκες γινόταν στην εμποροπανήγυρη.

Πανηγύρια στο Τρικαλινό Παζάρι

Με κλαρίνο παραδοσιακό, άλλες δύο συναυλίες και 9 χορευτικά συγκροτήματα, ο Δήμος Τρικκαίων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει εκδηλώσεις στη διάρκεια της εμποροπανήγυρης.

“Το τραγουδισμένο Τρικαλινό Παζάρι για το 2016 επιφυλάσσει – εκτός από την πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση -, διασκέδαση, χορό και τραγούδι!

Με έναρξη την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα λειτουργίας του παζαριού, ο Νίκος Τζουκόπουλος με το κλαρίνο του και την ορχήστρα που τον συνοδεύει, θα εισαγάγουν τους χιλιάδες τρικαλινούς και επισκέπτες στο πνεύμα του πανηγυριού: της όσμωσης εμπορίου και διασκέδασης” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:
Τετάρτη 14/9: Δημοτική ορχήστρα Νίκου Τζικόπουλου
Παρασκευή 16/9: Λαϊκή ορχήστρα
Σάββατο 17/9: Χορευτικοί Σύλλογοι ΑΠΟΛΛΩΝ, Λογγακίου, 4ου ΚΑΠΗ
Κυριακή 18/9:Χορευτικοί Σύλλογοι ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ΤΡΙΚΚΗ
Δευτέρα 19/9: Ρεμπέτικη ορχήστρα της «Κληματαριάς»
Τρίτη 20/9: Χορευτικός Σύλλογος ΕΛΟΚ Μ. Καλυβίων

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ από τις 20:30 και μετά, στον χώρο κοντά στα ψητοπωλεία.