Διαφορετικό, καλοκαιρινό, αρωματισμένο με δυόσμο και με τα πλούσια αρώματα της γραβιέρας θα κλέψει σίγουρα την παράσταση…
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1 κιλό μελιτζάνες μακρόστενες κομμένες σε κύβους
- 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 2 κουτ. σουπ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σουπ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 20 γρ. φλούδες γραβιέρας
- 2 φλιτζάνια λευκό αρετσίνωτο κρασί
- 5 φλιτζάνια ζεστό νερό
- 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
- 1/2 κουτ.γλυκ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση :
1. Ρίχνετε τις μελιτζάνες σε άφθονο αλατόνερο και τις αφήνετε για μια ώρα ώστε να γλυκάνουν.
2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά. Ρίχνετε τις μελιτζάνες στραγγισμένες, ανακατεύετε και σιγομαγειρεύετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα και 4 κουτ. σουπ. κρασί και τα αφήνετε να βράσουν, με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας, για 7 λεπτά ακόμα.
3. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, και αρχίζετε σιγά σιγά να ριχνετε εναλάξ το κρασί με το χλιαρό νερό για 12 λεπτά περίπου. “Ποτίζουμε” το ριζότο μόλις δούμε ότι στεγνώνει από τα υγρά του και αρχίζει να κολλάει στην κατσαρόλα.
4. Κατεβάζετε το φαγητό από την φωτιά, ρίχνετε τον δυόσμο και συνεχίζετε να ανακατεύετε. Ξαναγυρίζετε στο μάτι της κουζίνας και φροντίζετε να ραντίσετε το ριζοτο με ακόμα λίγο ζεστό νερό. Ξαναφερνετε το ριζότο σε βρασμό και τότε ρίχνετε την γραβιέρα και ανακτεύετε ζωηρά. Τελειώνετε με το βούτυρο το οποίο θα μελώσει το ριζότο.
5. Σερβίρετε αμέσως ζεστό με άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημ.: Φροντίστε πάντα το ριζότο στο τέλος και λίγο πριν το σερβίρισμα να έχει λίγο ζουμάκι γιατί μέχρι να το σερβίρετε θα το απορροφήσει. Αν δεν σας αρέσει ο δυόσμος αντικαθηστάτε με μαιντανό.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Μυρσίνη Λαμπράκη, τις συνταγές της οποίας βρίσκεται και εδώ:http://www.mirsini.gr/