Ρένα Πετροπούλου-Κουντούρη: H αγάπη είναι δύναμη… Κινεί το Σύμπαν. Όλα απ’ αυτήν εκπορεύονται…

«Η αγάπη είναι δύναμη… Κινεί το Σύμπαν. Όλα απ’ αυτήν εκπορεύονται…» μας λέει η συγγραφέας Ρένα Πετροπούλου-Κουντούρη, σε μία συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου της τριλογίας «Η Μάχρια της Λήθης» με τίτλο «Η αγάπη είναι δύναμη».

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Μία ιστορία που ξεδιπλώνεται από το Οριάν Εξπρές, την όπερα της Βιέννης, κλινικές αποτοξίνωσης σε αυστριακά θέρετρα, μεγαλόπρεπα ξενοδοχεία και επαύλεις μέχρι τις αίθουσες διαλέξεων και το ντιβάνι του Φρόιντ, από την απλή ζωή του νότου και τα σκοτεινά βάθη της επιθυμίας, καλά κρυμμένα σ’ ένα ψαροχώρι κι ένα γυναικείο μοναστήρι της Σαρδηνίας, μέχρι την Ιαπωνία. «Μια κατάδυση στα βάραθρα της ανθρώπινης ψυχής που εξαναγκάζεται να γνωρίσει τα έσχατα όρια της αντοχής της» όπως μας λέει η ίδια η συγγραφέας.

 -Η Μάχρια της Λήθης … Κρατώ στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο «Η αγάπη είναι δύναμη». Τι σας ενέπνευσε κ. Πετροπούλου Κουντούρη για να γράψετε αυτά τα βιβλία;

Ένας καλός μου φίλος,  μου πρότεινε να γράψω κάποτε για μια μοιραία γυναίκα που θα μπορούσε ν’ αναστατώσει ζωές κι ένα κόσμημα που να συνδέεται μαζί της μ’ έναν παράδοξο τρόπο. Σημείωσα την πρόταση του σ’ ένα μπλοκάκι , όμως αυτό κάπου παράπεσε και ξεχάστηκε. Το ανακάλυψα ξανά μετά από χρόνια κι η ιδέα αυτή πυροδότησε άμεσα τη φαντασία μου.

-Περιγράψτε μου με δύο λόγια το νέο σας βιβλίο.

-Πρόκειται για ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που συνυφαίνει τις ιστορίες και τον αγώνα τριών διαφορετικών γυναικών, παγιδευμένων στις προκαταλήψεις της εποχής τους. Της μουσουλμάνας καλλιεργημένης Μάχρια, της αγρότισσας Ιταλίδας Αουρόρα και της Γιαπωνέζας γκέισας Γιούκι. Από το Οριάν εξπρές, την όπερα της Βιέννης, κλινικές αποτοξίνωσης σε Αυστριακά θέρετρα, μεγαλόπρεπα ξενοδοχεία και επαύλεις, μέχρι το ντιβάνι του Φρόυντ, από την απλή ζωή του Νότου και τα σκοτεινά βάθη της επιθυμίας, καλά κρυμμένα σ’ ένα ψαροχώρι κι ένα γυναικείο μοναστήρι της Σαρδηνίας, μέχρι την Ιαπωνία στα χρόνια της απώτατης μαγείας της Ανατολής, -μέσα από τους δρόμους του μεταξιού και του τσαγιού-, ο αναγνώστης ανακαλύπτει ένα έργο- ύμνο στην ακαταμάχητη δύναμη της αγάπης, τη μητρότητα, τη φιλία, την αφοσίωση, αλλά και τον θρησκευτικό φανατισμό, τις κοινωνικές συμβάσεις του 19ου αιώνα, την αρρώστια, το πένθος, τη σχέση με το χρόνο, το δικαίωμα στην ευτυχία. Μια κατάδυση στα βάραθρα της ανθρώπινης ψυχής , που εξαναγκάζεται να γνωρίσει τα έσχατα όρια της αντοχής της.

 αγάπη είναι δύναμη;

Τεράστια… Κινεί το Σύμπαν. Όλα απ’ αυτήν εκπορεύονται…

-Πόσο δύσκολη είναι η συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος;

-Ένα ιστορικό μυθιστόρημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί μελέτη, έρευνα, γνώση, το έργο πρέπει να διέπεται από σεβασμό και συνέπεια στις ιστορικές μνήμες. Θα πρέπει να γίνει , όσο το δυνατόν, σαφής αναπαράσταση της εποχής, τεκμηρίωση και διασταύρωση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων, ενίοτε και  αρχαιολογικών ερευνών που πάνω τους ‘’το κείμενο πατάει’’ για να ανασυσταθεί η εκάστοτε χρονική περίοδος,  συστηματική μελέτη όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την ιστορική ανασύνθεση. Και πρωτεύοντα ρόλο έχει, η ικανότητα και η μαστοριά του συγγραφέα να φέρει το τότε στο σήμερα και να ξαναχτίσει ένα ολόκληρο σύμπαν από την αρχή.

-Με το νέο σας βιβλίο μας ξεναγείτε νοερά στον 19ο αιώνα… Τι σας γοήτευσε σε αυτή την εποχή;

-Το κλίμα, η ατμόσφαιρα, η μαγεία, οι τόποι, τα έργα τέχνης, τα κοστούμια, η μουσική, τα μνημεία, οι άνθρωποι, οι αξίες, τα πάντα…

-Μας ταξιδεύετε σε μέρη γοητευτικά Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ιαπωνία… Σε ποιο από αυτά θα θέλατε να ζήσετε εκείνη την εποχή;

Στη Γαλλία και την Ιταλία…

-Η αγάπη είναι δύναμη; Πότε να περιμένουμε το τέλος της τριλογίας;

-Οπωσδήποτε θέλω χρόνο για το τρίτο μέρος. Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα να το γράφω και δεν γνωρίζω που και πως θα με οδηγήσουν οι ήρωες…Όχι πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά, πάντως…


Δύο λόγια για τη συγγραφέα

Η Ρένα Πετροπούλου-Κουντούρη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Είναι καθηγήτρια Σχεδίου Μόδας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Από το 2001 και μετά έχουν εκδοθεί δεκαέξι βιβλία της, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές, παιδικά βιβλία (απόσπασμα βιβλίου της διδάσκεται στην Ε΄ Δημοτικού) και παιδικό θέατρο. Είναι συντονίστρια του Λογοτεχνικού Κύκλου Ηρακλείου. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, άρθρα, βιβλιοκριτικές, παρουσιάσεις έργων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών και συνεχείς επισκέψεις σε σχολεία συγκαταλέγονται στο ενεργητικό της.

Πρόσφατα το παραμύθι της Αζίρ (συμμετοχή στο πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου και της ομάδας βιβλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», με θέμα το σχολικό εκφοβισμό) έγινε ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Βρύσης Ηρακλείου.

Έργα της:
Μυθιστορήματα
Με τον Ίσκιο σου Αντήλιο (2001)
Απορρίπτεστε Λόγω Πάχους (2002)
Ζωή Ερήμην (2004)
Στο Δρόμο με τις Πικροδάφνες (2007)
Η Μάχρια της Λήθης (2014)

Παιδική λογοτεχνία

Σοφούλης ο Ψαλιδούλης – Μια Φοβερή Ανακάλυψη (2003)
Σοφούλης ο Ψαλιδούλης – Οι Ολυμπιακοί Αγώνες (2003)
Σοφούλης ο Ψαλιδούλης – Αποστολή στο Διάστημα (2003)
Σοφούλης ο Ψαλιδούλης – Η Περιπέτεια του Αϊ-Βασίλη (2003)

Διηγήματα

Μια Σοκολάτα Αμυγδάλου Σού Φέρνει Ευτυχία (2009)

Ποίηση

Έρωτας σε Χρόνια Οδύνης (2006)
Όνειρα Ασύνορα (2009)
Στον Κήπο της Μνήμης (2011)
Τα Νεαρά Ποιήματα (2013)
Τα Χαϊκού Μιας Μέρας και Μιας Νύχτας (2013)
Μινιατούρα (2015)

Θεατρικό έργο για παιδιά

Τα Επαγγέλματα που Χάνονται (2003)

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:
Ε-mail: renapetropoulou@gmail.com
http://renapetropoulou.blogspot.com