Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επιστροφή στο σχολείο

Για πολλά παιδιά η επιστροφή στο σχολείο και το καθημερινό πρόγραμμα μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών τα παιδιά είναι απαλλαγμένα από τις υποχρεώσεις, που τους επιβάλλει η σχολική ζωή και έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τους φίλους τους, να ασχοληθούν με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες και να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους γονείς και τους συγγενείς τους. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι μία ευχάριστη περίοδος διακοπών, διασκέδασης, οικογενειακής θαλπωρής και ξεκούρασης.
Γι’ αυτούς τους λόγους τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να επιστρέψουν στο κανονικό τους πρόγραμμα και αγχώνονται με τη σκέψη ότι θα περιοριστεί ο ελεύθερος χρόνος τους.
Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για την επιστροφή τους στο σχολείο;

 

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάζετε τα παιδιά με συζητήσεις για τις αλλαγές, που θα επέλθουν στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να εξηγήσετε στα παιδιά σας τη θετική πλευρά της επιστροφής τους στο σχολείο. Θυμίστε τους ότι θα ξαναδούν τους φίλους τους και θα περάσουν καλά στο σχολείο, τονίστε τα μαθήματα που τους αρέσουν και πείτε τους ότι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Γι’ αυτό μην αφήσετε τη διαδικασία προετοιμασίας για την τελευταία ημέρα, γιατί το παιδί σας πιθανότατα θα αντιδράσει άσχημα στο να μπει στην καθημερινή ρουτίνα του σχολείου μετά από τόσες ημέρες χαλάρωσης.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κοιμούνται και να τρώνε όποια ώρα θέλουν, αλλά ξεκινήστε σταδιακά την προσπάθεια να επανέρχονται τα ωράρια του φαγητού και του ύπνου στις απαιτήσεις του σχολικού ωραρίου. Επίσης, μπορείτε να οργανώσετε τις πρώτες εβδομάδες μετά τις διακοπές κάποιες οικογενειακές βόλτες και εκδρομές τα Σαββατοκύριακα, τις οποίες να τους τις υπενθυμίζετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προκειμένου να έχουν ευχάριστες προσδοκίες. Τέλος, πείτε τους ότι πολύ σύντομα θα έρθουν οι καλοκαιρινές διακοπές, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν πολύ περισσότερο!
πηγή : Λεωνίδας Κάλφας για το Βabyradio