Πότε και γιατί αλλάζει το χρώμα των ματιών του μωρού μου;

Πότε αλλάζει το χρώμα των ματιών του μωρού μου;

Είναι λογικό να έχετε απορίες για πολλά πράγματα σχετικά με το μωρό σας.

Συνήθως ασχολείστε με όσα έχουν να κάνουν με την φροντίδα του μωρού, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του μωρού σας.

Έτσι λοιπόν αναρωτιέστε γιατί και πότε  αλλάζει το χρώμα των ματιών του παιδιού σας.

Όταν τα μωρά γεννιούνται και ειδικά τα πιο μικροκαμωμένα έχουν πιο φωτεινό χρώμα ματιών επειδή έχουν πολύ λίγη ποσότητα μελαμίνης στα μάτια τους. Η μελαμίνη είναι ένα συστατικό που δίνει χρώμα στα μάτια, στο δέρμα και στα μαλλιά. Η ποσότητα μελαμίνης λοιπόν καθορίζει και το χρώμα της ίριδας του ματιού.

άνθρωπος στο σώμα του. Μπορεί λοιπόν το μωρό σας να γεννηθεί με ανοιχτόχρωμα μάτια επειδή δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα μελαμίνης  κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά να σκουρίνει το χρώμα των ματιών του με τον καιρό επειδή το φως του ήλιου αυξάνει την παραγωγή μελαμίνης.

Πρέπει λοιπόν να καταλάβετε πως δεν προκαλεί κάποιο χρώμα την αλλαγή στα μάτια του μωρού σας  αλλά η ποσότητα μελαμίνης που καθορίζει το ανοιχτό ή το σκούρο χρώμα των ματιών.

Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα αλλά όχι τόσο όσο η ποσότητα μελαμίνης. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως 2 γονείς με σκουρόχρωμα μάτια έχουν αρκετές πιθανότητες να αποκτήσουν ένα παιδί με ανοιχτόχρωμα μάτια.

Επίσης πρέπει να ξέρετε πως δεν έχει καμία σημασία τι τρώει ή τι κάνει κάθε μέρα το παιδί σας ή αν το εκθέτετε στον ήλιο. Το χρώμα θα αλλάξει χάρη στην γενετική. Αν βέβαια το παιδί σας γεννηθεί με σκούρα μάτια το χρώμα των ματιών του δεν αλλάζει επειδή η ποσότητα μελανίνης έχει καθορίσει ήδη το χρώμα.

Πότε λοιπόν αλλάζει το χρώμα των ματιών;

Συνήθως θα δείτε την μεγαλύτερη αλλαγή κατά την διάρκεια των 6-9 πρώτων μηνών του μωρού σας. Η αλλαγή μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα βράδυ και να εκπλαγείτε από αυτή την αλλαγή μόλις ανοίξει τα ματάκια του το πρωί! Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών θα έχει καθοριστεί το μόνιμο χρώμα των ματιών του μωρού σας.

πηγή : babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα