Πρώτη μέρα στο σχολείο… για τα πρωτάκια

Όλοι θυμόμαστε την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μία εμπειρία μοναδική που περνά και δεν ξαναέρχεται στον κύκλο της ζωής. Μία εμπειρία για άλλους τραυματική που σημαδεύει την κατοπινή ζωή του ανθρώπου και για άλλους μία εμπειρία μοναδική που τη θυμούνται με νοσταλγία…Είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο, η μέρα που το παιδί αναγκάζεται να αποχωριστεί τη θαλπωρή του σπιτιού του, την αγαπημένη αγκαλιά της μαμάς… Η μέρα που αναγκάζεται να αλλάξει συνήθειες, να κάνει παρέες, να μπει στη λογική του διαβάσματος.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο ξεκινά σήμερα για χιλιάδες παιδιά και είναι για τα «πρωτάκια» ουσιαστικά η πρώτη «είσοδός» τους στον κόσμο των «μεγάλων».  Η αρχή του Δημοτικού Σχολείου ή του Νηπιαγωγείου είναι η πρώτη φορά που το «μικρό» που πλέον μεγάλωσε, πριν καλά, καλά να το συνειδητοποιήσουμε, φεύγει ουσιαστικά από την οικογένεια, τη διαρκή φροντίδα κι επαγρύπνησή της. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί την ωρίμανσή του. Είναι όμως και μία μέρα που το γεμίζει άγχος.

Τι λένε τα πρωτάκια

Η Μαρία και η Ξένια Μαγαλιού είναι δίδυμες κι όπως λένε δεν φοβούνται την πρώτη μέρα στο σχολείο γιατί έχουν η μία την άλλη. Ο Μάκης Αποστόλου θα πάει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Δείχνει πιο κουμπωμένος: «Δεν μου αρέσει το σχολείο» δηλώνει ξεκάθαρα, «Ουφ, δεν θέλω να σπουδάσω όταν μεγαλώσω. Θέλω να κάνω τη δουλειά του μπαμπά μου που έχει μπουλντόζα. Γιατί πρέπει να πάω; Τους φίλους μου τους βλέπω κι εδώ στο πάρκο όποτε θέλω, ή πάω στο σπίτι τους, ή έρχονται αυτοί σε μένα» μας λέει με κάθε ειλικρίνεια.

 «Φοβάμαι λίγο» απαντά η Βασιλεία Λεοντή  που σήμερα θα πάει για πρώτη φορά στο σχολείο, στο Νηπιαγωγείο συγκεκριμένα. Είναι από τα παιδιά που είχαν την τύχη να έχουν γιαγιά που τα προσέχει κι έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί σε ανάλογο περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα ο παιδικός σταθμός. «Χαίρομαι γιατί αγόρασα τσάντα και μολύβια και μπογιές, αλλά δεν έχω φίλους εκεί και δεν ξέρω αν θα μου αρέσει. Η μαμά λέει ότι θα μου αρέσει πάντως και ότι θα βρω φίλες…» μας εξηγεί με την απλότητα των 5 χρόνων της ζωής της.

Για την πρώτη επαφή

Λίγο πολύ τέτοια είναι τα συναισθήματα των παιδιών που αυτές τις μέρες ετοιμάζονται για την πρώτη τους επαφή με το θρανίο… Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να είναι όσο πιο καλή γίνεται; Εδώ είναι 7 απλές συμβουλές που δίνουν πολλοί ειδικοί προκειμένου να είναι πιο ομαλή η μετάβαση από την ανεμελιά στη σχολική καθημερινότητα:

  1. «Ξεναγήστε» τα στο σχολικό χώρο για να μην τρομάξουν που για πρώτη φορά θα βρεθούν σ’ ένα χώρο τριγυρισμένο από παιδιά κι ενηλίκους που δεν γνωρίζουν.
  2. Βοηθήστε τα να προσαρμοστούν, γνωρίζοντας μαζί τους άλλους υποψήφιους συμμαθητές του.
  3. Υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία που προετοιμάζουν τα παιδιά για την πρώτη τους επαφή είτε με το σχολείο είτε με τον παιδικό σταθμό.
  4. Μιλήστε στο παιδί για τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο, τις πιο αστείες κι ευχάριστες που μπορείτε να θυμηθείτε. Μη διστάσετε όμως να ομολογήσετε πως την πρώτη μέρα είχατε κι εσείς άγχος και φόβο.
  5. Αν το παιδί σας θα γίνει «πρωτάκι», καλό είναι να του δώσετε μια ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας που θα μπει από φέτος στη ζωή του, δίνοντας έμφαση στα θετικά
  6. Αγοράστε τα σχολικά είδη μαζί! Έτσι, θα ξεκινήσει με περισσότερο κέφι και διάθεση τα πρώτα του διαβάσματα.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ