«Πρόσφυγες – μετανάστες» Εκπαιδευτική Εκδρομή του 7ου ΓΕΛ και του ΓΕΛ Καλαμπάκας στη Γερμανία

 

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Πρόσφυγες – Μετανάστες» που υλοποιείται στο 7ο ΓΕΛ Τρικάλων σε συνεργασία με το ΓΕΛ Καλαμπάκας, μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων επισκέφθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου τη Γερμανία .

Η αποστολή μας έφτασε στη Φρανκφούρτη το Σάββατο 20.02.2016 αργά το βράδυ.

Την Κυριακή 21.02.2016 επισκεφθήκαμε την ορθόδοξη εκκλησία του Wiesbaden-Biebrich. Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι Έλληνες μετανάστες της περιοχής ήταν πολύ θερμή. Η επικοινωνία τους με μας και με τους μαθητές ήταν μια ιδιαιτέρως διδακτική εμπειρία. Το απόγευμα της ίδια ημέρας μας περίμενε η ελληνική κοινότητα Ruesselsheim. Η υποδοχή εκεί ήταν εξίσου θερμή. Στη διάρκεια της επίσκεψής μας ο σύλλογος είχε πρόβες του χορευτικού. Οι μαθητές ενσωματώθηκαν στο χορευτικό και διασκέδασαν με του ομογενείς. Το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο και η συγκίνηση και από τις δύο πλευρές μεγάλη.

Τη Δευτέρα 22.02.2016 επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης. Η επίσκεψή μας εκεί έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να ανταλλάξουν γνωριμία και απόψεις με τους μαθητές του εκεί σχολείου και να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σαν μετανάστες σε μια άλλη χώρα. Επισκεφθήκαμε επίσης διάφορα αξιοθέατα της περιοχής όπως το σπίτι του Goethe, το Ruedesheim, το μουσείο του Γουτεμβέργιου, την πλατεία των Ρωμαίων και άλλα. Έτσι οι μαθητές μας πλούτισαν τις εμπειρίες τους γνωρίζοντας έστω και για λίγο την κουλτούρα της περιοχής.Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της επίσκεψης εκπληρώθηκαν πλήρως , αφού οι μαθητές αλλά και εμείς ευαισθητοποιηθήκαμε στο θέμα της μετανάστευσης και της ανθρωπιάς με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Ο εξαίρετος ξεναγός, η οργάνωση εκ μέρους του σχολείου, η εξαιρετική συμπεριφορά των μαθητών και η επαφή μας με τους Έλληνες της περιοχής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

                                                                                                               Ο Διευθυντής

 

 

 

                                                                                                      Ευάγγελος Αναγνώστου

                                                                                                                Μαθηματικός