Πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Οι τρόποι πρόληψης κι αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού υπήρξαν το αντικείμενο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ακαδημία Βόλεϊ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στη ΣΕΦΑΑ (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ιατρός Ιωάννα Κωνσταντιάδου, Χειρουργός Μαστολόγος και Διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρείχε στους παρευρισκόμενους ενημέρωση πάνω στο θέμα κι έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς οι γυναίκες πρέπει να «διαβάζουν» το σώμα τους. Αν κι όπως ανέφερε ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση αφού συναντάται (πιο σπάνια) και σε άντρες.

Όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εννοούμε την έγκαιρη διάγνωση. Κι αυτή είναι η σημαντικότητα τέτοιων εκδηλώσεων σαν την εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία Βόλεϊ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ, η ενημέρωση και η πρόληψη που πρέπει να είναι στο μυαλό κάθε γυναίκας με τακτικούς ελέγχους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Κωνσταντιάδου παρουσίασε με διαδραστικά μέσα τον τρόπο αυτοελέγχου με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού κι απάντησε σε ερωτήσεις.

Την εκδήλωση προλόγισε η δημοσιογράφος Βιβή Μαργαρίτη.

Στοιχεία

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου ο καρκίνος του Μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες κι αναλογεί σε περισσότερους από το ¼ όλων των καρκίνων. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία. Το σημαντικότερο όλων, στον τομέα της πρόληψης, είναι να κατανοήσουμε, ότι το να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού είναι πολύ πιο ανώδυνο, από το να τον αντιμετωπίσουμε, μια και οι θεραπευτικές διαδικασίες σε προχωρημένη φάση δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε ευχάριστες κι επιπλέον είναι πολυδάπανες.

 Η Ακαδημία

Η Ακαδημία Βόλεϊ  “Φιλαθλητικός Τρικάλων” δημιουργήθηκε το 2008 από τον Νικόλαο Κουφογιάννη και την Ευαγγελία Ρακοβίτη. Από τότε συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Κεντρικής Ελλάδος ανελλιπώς. Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι ο αθλητισμός κι όχι ο πρωταθλητισμός καθώς, όπως λένε οι ιδρυτές, μόνο ο αθλητισμός φτιάχνει υγιή κι ωραία κορμιά κι ωραίους χαρακτήρες. Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της.