Ποδηλατόδρομοι στα Τρίκαλα: Δεν εξυπηρετούν τους ποδηλάτες

Κάνοντας κάποιος όλες τις προηγούμενες μέρες μία βόλτα στο κέντρο της πόλης κατά μήκος του νέου ποδηλατόδρομου, εκείνο που διαπιστώνει είναι ότι αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του δρόμου που δεν εξυπηρετεί τους ποδηλάτες. Μπορεί να έχει διαγραμμιστεί, να έχουν ειπωθεί πολλά για τη λειτουργία του, όμως το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής οι οδηγοί δεν έχουν εμπεδώσει ότι πρέπει να σεβαστούν τα όριά του. Οι εξελίξεις στο θέμα πάντως αναμένεται να αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης.

Της Βιβής ΜαργαρίτηΤα μέχρι τώρα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για τη λειτουργία του. πολλοί είναι οι οδηγοί που τον χρησιμοποιούν για να σταθμεύσουν τα οχήματά τους. Αρχικά είχαν ληφθεί από τη Δημοτική Αστυνομία κάποια μέτρα, ωστόσο, φαίνεται πως αυτά δεν ήταν αρκετά ώστε να γίνει συνείδηση πως το συγκεκριμένο αυτό κομμάτι του δρόμου λειτουργεί ως ποδηλατόδρομος και δεν προορίζεται για καμία άλλη χρήση.

Δεν αστυνομεύεται

«Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ούτε να αστυνομεύεται ουσιαστικά γιατί περιμέναμε την έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ληφθεί» μας απαντά σχετικά ο πρόεδρος της Αστικής Ανάπτυξης Χρήστος Γούλας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο φάκελος του νέου ποδηλατόδρομου δεν εγκρίθηκε από την Περιφέρεια καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Νέας Σελίδας» δεδομένου ότι κατατέθηκε προσφυγή κατά της νομιμότητας της απόφασης της δημοτικής αρχής.

Προειδοποιητικά

Το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος μοίρασε στα σταθμευμένα οχήματα επί του ποδηλατοδρόμου «προειδοποιητικές κλήσεις». Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα φέιγ βολάν με το οποίο προειδοποιούσε τους οδηγούς για το τι θα ακολουθήσει. «Τη φορά αυτή δεν θα σου κόψουμε κλήση. Την επόμενη φορά όμως που θα παρκάρεις στον ποδηλατόδρομο το πρόστιμο θα είναι 80 ευρώ. Βοήθησε κι εσύ να ζήσουμε όλοι καλύτερα».

Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι να εφαρμόσει τη λειτουργία του ποδηλατόδρομου με κάθε τρόπο. «Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες μέχρι να γίνει συνείδηση. Αλλά ούτως ή άλλως θα γίνει ποδηλατόδρομος» υπογραμμίζει ο κ. Γούλας.

Ο ποδηλατόδρομος της Κονδύλη και της Καποδιστρίου

Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε ότι στους ποδηλάτες δεν… ανήκει ούτε ο ποδηλατόδρομος της οδού Κονδύλη. Εκτός από τον σχεδιασμό του που δεν είναι ξεκάθαρος ως προς τη χρήση του, τα πάντα δείχνουν ότι παρά τον πολυετή χαρακτηρισμό ενός μέρος του πεζόδρομου της Κονδύλη ως ποδηλατόδρομου οι πολίτες δεν δείχνουν να έχουν εμπεδώσει το γεγονός. Δεν έχει γίνει δηλαδή συνείδηση η λειτουργία του με αποτέλεσμα να συναντάει κάποιος επάνω αυτοκίνητα σταθμευμένα, πεζούς κ.α.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του κομματιού του ποδηλατόδρομου που λειτουργεί στην Καποδιστρίου. Είναι και το μόνο κομμάτι όπου είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός του ποδηλατόδρομου. Ωστόσο οι οδηγοί δεν δείχνουν να τον σέβονται και πολύ συχνά σταθμεύουν επάνω σε αυτόν.

Πρέπει να γίνει συνείδηση

Εκείνο που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι για να έχει επιτυχία το οποιοδήποτε εγχείρημα θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να θέλουν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλιώς κάθε προσπάθεια θα πέφτει στο κενό.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ