Παραδοσιακό ψωμί με προζύμι

Υλικά :

2 κιλά αλεύρι

25 γρ. μαγιά νωπή

500 γρ. ξινό προζύμι

μία κουταλιά της σούπας αλάτι

νερό χλιαρό προς το ζεστό (όσο πάρει έτσι ώστε η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στο χέρι)

Εκτέλεση :

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμια μία λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί μέσα το αλάτι, ρίχνουμε λίγο νερό και λιώνουμε το αλάτι.  Στη συνέχεια ρίχνουμε το προζύμι και την λιωμένη μαγιά και ζυμώνουμε σιγά σιγά ρίχνοντας όσο νερό χρειαστεί έτσι ώστε η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στο χέρι .  Αφού ζυμωθεί το ψωμί πλάθουμε καρβελάκια και τα βάζουμε σε ταψί που πρίν του έχουμε ρίξει αλεύρι για να μην μας κολλήσει.  Σκεπάζουμε με ένα τραπεζομάντηλο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να γίνει για περίπου μία με μιάμιση ώρα.  Αφού γίνει χαράσουμε σε δύο μέρη με ένα μαχαίρι και ψύνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Σημείωση : το προζύμι το έχουμε αναπιάσει από την προηγούμενη ημέρα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Θεοδοσία Κίσσα.