Οσομπούκο α λα Βάσω

Μην το βλέπετε κόκκινο, δεν έχει σάλτσα.

Υλικά :

αλεύρι

κρεμμύδια

σκόρδα

καρότα

σέλερι

πατάτες

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση :

Θωρακίζουμε τον κρέας τηγανίζοντάς το ελαφρά, αλευρωμένο. Έχουμε ήδη στην γάστρα μας κρεμμύδια, μερικά σκόρδα, κάμποσα καρότα και σέλερι το λευκό τρυφερό μέρος του, σοταρισμένα να μαραθούν ελαφρά και βάζουμε από πάνω το θωρακισμένο κρέας, ρίχνουμε καυτό νεράκι να μην πέσει η θερμοκρασία των υλικών, δύο πατάτες και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 15 λεπτά στους 250 βαθμούς, μετά κατεβάζουμε στους 200 και το ξεχνάμε για 2.30-3 ώρες να σιγοψήνεται,(προαιρετικά αν θέλουμε ρίχνουμε και μια μικρή ώριμη ξεφλουδισμένη ντομάτα).  Λίγο πριν το τέλος κι αφού έχει μείνει με κάμποσο ζουμάκι, βγάζουμε τις πατάτες, την ντομάτα αν έχουμε βάλει, αρκετά καρότα και ζουμάκι και τα περνάμε στο μούλτι, αλατοπιπερώνουμε και ξαναρίχνουμε τον πολτό στην γάστρα μας κουνώντας να πάει παντού.  Ξαναβάζουμε για λίγο στον φούρνο κλείνοντάς τον με την πατάτα και τα καρότα δένει μια υπέροχη σάλτσα και το χρώμα οφείλεται στα καρότα μερικώς και στο αργοψήσιμο.. ακόμα κι αν δεν βάλουμε καρότα πάλι το χρώμα του γίνεται σκούρο σαν να έχει πελτέ, το σέλερι που δεν διακρίνεται γιατί δεν έχει καθόλου πράσινο, δίνει ιδιαίτερη διάσταση διακριτική επίσης, να προσθέσω πως μπορείτε να ρίξετε και λεμόνι αν σας αρέσει, εγώ άλλοτε ρίχνω άλλοτε όχι.  Και χωρίς λεμόνι είναι γευστικότατο, συνοδεύεται δε απο τα πάντα ότι ποθεί η ψυχή του καθενός.

Καλή επιτύχια.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Βάσω Μανούκα.