Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Μύλο Ματσόπουλου

Αφορούν στην αποκατάσταση και μουσειολογική ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού

O Mύλος Mατσόπουλου συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Bιομηχανικής Kληρονομιάς στην Eλλάδα, περιλαμβάνοντας κτιριακό συγκρότημα 3.500τ.μ. σε συνολική έκταση 90 στρεμμάτων. Eίναι ο πρώτος κυλινδρόμυλος που χτίστηκε στην Eλλάδα και ο μεγαλύτερος των Bαλκανίων. Mετά από την αναπαλαίωσή του από το Δήμο έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Eυρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την προστασία της Πολιτιστικής Kληρονομιάς έχοντας χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο.

Η ανάδειξη του Μύλου Ματσόπουλου περιλαμβάνεται στην ατζέντα των τελευταίων δημοτικών αρχών οι οποίες διαδοχικά έχουν κάνει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Oι εργασίες για την  αποκατάσταση και μουσειολογική ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει σημαντικά κι ολοκληρώνονται σιγά, σιγά. Οι εργασίες αποτέλεσαν και το λόγο που ο Μύλος των Ξωτικών λειτούργησε σε περιορισμένο χώρο εντός του Μύλου τα περασμένα Χριστούγεννα.

[quote_box_center]

Ο μύλος

Το συγκρότημα του κυλινδρόμυλου του Αγαθοκλή, γνωστό σήμερα σαν μύλος Ματσόπουλου, κτίστηκε στα 1884. Ανήκει στα αντιπροσωπευτικά δείγματα κυλινδρόμυλων του 19ου αιώνα όσον αφορά στην κλίμακα, τη διάταξη των λειτουργιών, το σχήμα της κάτοψης, τη διαμόρφωση των όψεων, ακόμα και των μορφολογικών λεπτομερειών.

[/quote_box_center]

Το έργο

Οι εργασίες εντάσσονται στο έργο «Αποκατάσταση και Μουσειολογική ανάδειξη του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού Μύλου Ματσόπουλου Υποέργο 2: Συντήρηση-αποκατάσταση ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού» κι ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2.306.000 ευρώ. Το συνολικό έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ με απόφαση ένταξης από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο  ανάπτυξης του συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής του, ως πολιτιστικού πόλου της πόλης των Τρικάλων. Περιλαμβάνει τη μουσειακή ανάδειξη της κτιριακής υποδομής του Μύλου και του ιστορικού βιομηχανικού εξοπλισμού, που παραμένει σε πλήρη αρτιότητα, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας και της παραγωγής κι επεξεργασίας σιτηρών στη Θεσσαλία γενικότερα.

Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη, η μουσειακή ανάδειξη θα χαρακτηρίζεται από τον εκπαιδευτικό-λειτουργικό χαρακτήρα της αποκατάστασης και θα πλαισιώνεται από τις λειτουργίες της σύγχρονης μουσειακής αντίληψης, συμβατές με τις ιδιαιτερότητες των χώρων.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός

Στο πλαίσιο της σταδιακής αποκατάστασης κι ανάδειξης του πάρκου και του Μύλου Ματσόπουλου, η αποκατάσταση κι ανάδειξη του ιστορικού βιομηχανικού εξοπλισμού του, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση του έργου. Η παραγωγική διαδικασία, έτσι όπως συνυπάρχει στο συγκεκριμένο συγκρότημα, αποτελεί μοναδικό δείγμα της εξέλιξης της τεχνολογίας στους αλευρόμυλους και συγκροτεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του βιομηχανικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Η σπουδαιότητα του συγκροτήματος, εστιάζεται, εκτός από το πολύ σημαντικό κέλυφος, στη συνλειτουργία των δύο ενεργειακών δυναμικών (νερό-θερμική ενέργεια και αργότερα ηλεκτροκίνηση) και στην ομαλή συνύπαρξη παραδοσιακής αλευροποιείας (συστοιχία από μυλόπετρες) και πλήρους ανεπτυγμένου συστήματος κυλινδράλεσης. Η μηχανολογική εγκατάσταση του συγκροτήματος επέτρεπε τη δυναμική διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και των ενδιάμεσων προϊόντων.

Εργασίες

Στο έργο προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του υδροστροβίλου, της ντιζελομηχανής, του εναλλακτήρα, του ηλεκτροκινητήρα και  των μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνονται μεταλλικές κατασκευές για την ενίσχυση του ξύλινου φορέα και του διαδρόμου και βαφή τους με διάφανο βερνίκι. Τέλος στα πλαίσια του εν λόγω έργου προβλέπονται και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που αφορούν σε αποξηλώσεις των Η/Μ εγκαταστάσεων, σε ελέγχους πυρόσβεσης & πυροπροστασίας, στην προμήθεια και τοποθέτηση σχαρών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, στην κατασκευή δικτύου καλωδιώσεων ρευμάτων ισχυρών και ασθενών, στην προετοιμασία υποδομών για τη τοποθέτηση φωτιστικών και στην κατασκευή υδραυλικών δικτύων της εγκατάστασης θέρμανσης – κλιματισμού. Η σύνταξη των τευχών της εν λόγω μελέτης έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, βασιζόμενη ,όπου αυτό απαιτήθηκε στις οριστικές μελέτες στατικών και Η/Μ που ανατέθηκαν σε εξωτερικούς μελετητές.