Οι άνθρωποι «συμβιώνουν» με τις αρκούδες στο Μέτσοβο

Με τις αρκούδες συμβιώνουν εδώ και καιρό οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου. Η καθημερινότητα των κατοίκων έχει αναστατωθεί αφού αναγκάζονται να συνυπάρξουν με τις αρκούδες. Οι αρκούδες έχουν απασχολήσει τους κατοίκους της περιοχής τους τελευταίους μήνες. Πριν λίγο καιρό αρκουδάκια έπαιζαν στις αυλές των σπιτιών και μάλιστα η ιστορία αυτή δεν είχε καλή κατάληξη αφού το ένα από τα τρία αρκουδάκια πυροβολήθηκε, ευτυχώς όμως σώθηκε.

Ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Μαρτίου οπότε και μία από τις περιφερόμενες αρκούδες εισέβαλε σε νεκροταφείο  του κοσμοπολίτικου Μετσόβου και τα έκανε γυαλιά καρφιά. Η αρκούδα εισέβαλε στο νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου και προκάλεσε ζημιές σε μνήματα. Η αρκούδα που προφανώς, όπως λένε οι κάτοικοι, ξύπνησε πεινασμένη από τη χειμερία νάρκη, εισέβαλε στο νεκροταφείο, προκαλώντας φθορές σε 3 μνήματα, ενώ για να χορτάσει την πείνα της ήπιε και το λάδι από τα καντήλια.

Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν συχνά πυκνά αρκούδες να περιφέρονται ακόμη και σε σημεία με κόσμο, ενώ δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που διασχίζοντας την Εγνατία Οδό έχουν απαθανατίσει στιγμιότυπα με αρκούδες.

Τελευταία φορά οδηγός φωτογράφισε αρκούδα στη θέση Γκρίζο, λίγο έξω από το Μέτσοβο (στην είσοδο της κωμόπολης).

Όπως λένε οι κάτοικοι η συμβίωση με τις αρκούδες τείνει να γίνει συνήθεια, ωστόσο ο φόβος υπάρχει καθώς αυτή την εποχή ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη κι ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί. Οι κάτοικοι έχουν απευθύνει αιτήματα προς πάσα κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης, καθώς όπως λένε πρόκειται για μία «συμβίωση» που κρύβει πολλούς κινδύνους.

Στη θέση Γκρίζο, λίγο έξω από το Μέτσοβο