«Οδηγοί» χωρίς δίπλωμα-Μόνο σε μία μέρα συνελήφθησαν 30 άτομα στη Θεσσαλία να οδηγούν χωρίς άδεια οδήγησης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει το θέμα της κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς καν οι οδηγοί τους να διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης (δίπλωμα). Τούτο αποδεικνύουν οι έλεγχοι της Τροχαίας.

Ενδεικτικό είναι ότι σε ελέγχους που έκανε η Τροχαία (Παρασκευή 1 Ιουλίου) στη Θεσσαλία μέσα σε μία μέρα συνελήφθησαν 27 οδηγοί  που οδηγούσαν χωρίς δίπλωμα. Με κάθε επιείκεια δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για έναν αριθμό ρεκόρ!!!

Λόγω κόστους

Η κρίση έχει επηρεάσει την Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη δαπάνη απόκτησης άδειας οδήγησης, προτιμούν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους χωρίς δίπλωμα, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοσή του οποίου αποτελεί η παρακολούθηση μαθημάτων οδήγησης.

Δεκάδες συλλήψεις

Μόνο στη Θεσσαλία, σε μηνιαία βάση, στους ελέγχους των Τμημάτων Τροχαίας των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, συλλαμβάνονται εκατοντάδες οδηγοί χωρίς δίπλωμα.

Την περασμένη Παρασκευή σε στοχευμένους αστυνομικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη συμμετοχή αστυνομικών από Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, συνελήφθησαν 27 άτομα για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

Αντικείμενο των αστυνομικών ελέγχων υπήρξε ο  έλεγχος οχημάτων, η νόμιμη κυκλοφορία τους κι ο έλεγχο των επιβαινόντων ατόμων, η προσαγωγή υπόπτων και η σύλληψη ατόμων για διάπραξη αδικημάτων, καθώς επίσης η δίωξη άλλων μορφών παραβατικότητας.

Αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν:

–              (1.739) άτομα και

–              (1.436) οχήματα.

Προσήχθησαν (32) άτομα.

Συνελήφθησαν (30) άτομα και συγκεκριμένα:

–              Είκοσι επτά (27) άτομα, από τα οποία είκοσι πέντε ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας και Νεπάλ, για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

–              Ένας (1) αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

–              Δύο (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις για ληστεία, παράβαση του νόμου περί όπλων και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Άλλες παραβάσεις

Βεβαιώθηκαν (465) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

–              Τετρακόσιες εξήντα δύο (462) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι:

–              Μία (1) παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

–              Δύο (2) παραβάσεις για επαιτεία.

Στις πρώτες χώρες

Η Ελλάδα παραμένει από τις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στις τρεις υψηλότερες θέσεις «θυσίας» στην άσφαλτο και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για νέους από 15 έως 24 ετών, 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30-44, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζουν οι μόνιμες αναπηρίες λόγω τραυματισμών. Ο βασικότερος ωστόσο παράγοντας για τα μεγάλα ποσοστά νεανικής θνησιμότητας από τραυματισμούς σε τροχαία δυστυχήματα είναι η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και η μη τήρηση των σχετικών νόμων.