Νικόλαος Κολίτσας: Υπάρχει έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων τo καλοκαίρι και στις νεότερες ηλικίες

340.000.000 περιστατικά με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφονται ετησίως και το 1/3 σε άτομα ηλικίας κάτω των 25ετών. 2.500.000 νέες HIV λοιμώξεις (AIDS) ετησίως, καταγράφονται σε άτομα 15-24ετών γιατί οι έφηβοι είναι οι πλέον ευάλωτοι. Τουλάχιστον ο 1 στους 4 από εμάς μπορεί να μολυνθεί κάποια στιγμή της ζωής μας. Στοιχεία που σοκάρουν κι όμως είναι αληθινά, όπως μας επιβεβαιώνει ο Νικόλαος Κολίτσας, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος.

 «Υπάρχει έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων τόσο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και στις νεότερες ηλικίες. Οι κυριότερες αιτίες αποτελούν η συχνή εναλλαγή των ερωτικών συντρόφων και το σεξ χωρίς προφυλάξεις» μας πληροφορεί σε συνέντευξη που μας παραχώρησε και μας δίνει απλές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να μολυνθούμε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Κολίτσα, ουρολογία-ανδρολογία: Μία δύσκολη ειδικότητα; Μιλήστε μας για αυτή.

Ουρολογία είναι η είναι η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με τη μελέτη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος ανδρών και γυναικών, καθώς και των παθήσεων  του Ανδρικού γεννητικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα η Ουρολογία ασχολείται με παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (νεφρών, ουρητήρων, ουροδόχου κύστης και ουρήθρας) σε άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης με παθήσεις του γεννητικού συστήματος του άνδρα (όρχεων, επιδιδυμίδων, σπερματοδόχων κύστεων και εκσπερματιστικών πόρων, προστάτη αδένα και πέους).

Η Ανδρολογία, σήμερα εξελίσσεται ραγδαία, εκμεταλλευόμενη την τεράστια πρόοδο της βασικής έρευνας και της τεχνολογίας, και αποτελεί υποειδικότητα της Ουρολογίας. Είναι μία  μοντέρνα ειδικότητα και απαιτείται η κατάλληλη εξειδίκευση.

Η Ανδρολογία προσπαθεί να δώσει λύσεις και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου Άνδρα. Τα προβλήματα της στύσης, της γονιμότητας  και των διαταραχών της εκσπερμάτισης (πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση), πλέον, μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να τις αναζητήσουμε.

[quote_box_center]Ηπατίτιδα Β και C, έρπης γεννητικών οργάνων, νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων 
(HPV), γονόρροια-Βλεννόρροια, Χλαμύδια, Μυκόπλασμα, Ουρεόπλασμα, Τριχομονάδες-Τριχομονίαση, Μυκητίαση του κόλπου και της βαλάνου (βαλανοποσθίτιδα), Φθειρίαση-Ψείρες του εφηβαίου, Σύφιλη, Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) είναι οι συχνότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.[/quote_box_center]

-Ποιοι πρέπει να απευθύνονται σε σας;

-Η ειδικότητα μας, απευθύνεται  και στα δύο φύλα και στους άνδρες και στις γυναίκες. Επίσης, πολύ συχνά είναι και τα ουρολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία.

-Ποια περιστατικά αντιμετωπίζετε;

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε είναι παθήσεις του προστάτη, όπως καρκίνος του προστάτη, καλοήθης υπερπλασία και προστατίτιδα.

Η γυναικεία Ουρολογία περιλαμβάνει κυρίως την ακράτεια ούρων και τις ουρολοιμώξεις. Προβλήματα πάρα πολύ συχνά, αφού το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν κάποια μορφή ακράτειας.

400.000 άνδρες αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης και περίπου το 20% των ζευγαριών ( 1 στα 5 ) πρόβλημα γονιμότητας. Νεώτερα, όμως, δεδομένα και τεχνικές δίνουν ελπίδα και υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με μεγάλη επιτυχία.

Πολλές παθήσεις, πλέον, αντιμετωπίζονται με laser τεχνικές όπως ο προστάτης, η φίμωση, ο βραχύς χαλινός, τα κονδυλώματα και οι λίθοι των νεφρών.

-Αυτή την περίοδο, την περίοδο του καλοκαιριού, υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων ειδικά στις ηλικίες 15-35, σύμφωνα και με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ. Που το αποδίδετε;

-Ως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ορίζονται αυτά που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική πράξη. Υπάρχει έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων τόσο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και στις νεότερες ηλικίες. Οι κυριότερες αιτίες αποτελούν η συχνή εναλλαγή των ερωτικών συντρόφων και το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Επίσης, σημασία μεγάλη έχει ο τύπος της σεξουαλικής δραστηριότητας, πρωκτικό ή στοματικό σεξ.

340.000.000 περιστατικά με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφονται ετησίως και το 1/3 σε άτομα ηλικίας <25ετών. 2.500.000 νέες HIV λοιμώξεις (AIDS) ετησίως, καταγράφονται σε άτομα 15-24ετών γιατί οι έφηβοι είναι οι πλέον ευάλωτοι.

Τουλάχιστον ο 1 στους 4 από εμάς μπορεί να μολυνθεί κάποια στιγμή της ζωής μας.

[quote_box_center]«Η πόλη μας είναι μία κλειστή κοινωνία, με περιορισμένο πληθυσμό και δυστυχώς το πρόβλημα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων είναι και υπαρκτό και έντονο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι έναν ερωτικό σύντροφο που σήμερα έχουμε εμείς, αύριο ενδεχομένως να τον έχει κάποιος άλλος. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος»[/quote_box_center]

-Στα Τρίκαλα υπάρχει αντίστοιχη έξαρση;

-Η πόλη μας είναι μία κλειστή κοινωνία, με περιορισμένο πληθυσμό και δυστυχώς το πρόβλημα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων είναι και υπαρκτό και έντονο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι έναν ερωτικό σύντροφο που σήμερα έχουμε εμείς, αύριο ενδεχομένως να τον έχει κάποιος άλλος. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος.

-Οι νέοι παίρνουν προφυλάξεις; Υπάρχει ενημέρωση;

Η άγνοια κινδύνου συμβάλει σημαντικά στην εμφάνιση και εξάπλωση αυτών των νοσημάτων. Σημαντικό ρόλο παίζει η παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Δυστυχώς, η Πολιτεία , το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εντάξει, ακόμη, την σχολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι περισσότεροι γονείς θεωρούν θέμα ταμπού το σεξ και αποφεύγουν ή δυσκολεύονται να το συζητήσουν με τα παιδιά τους.

Καταγράφεται ότι 56% των αρρένων και 51% των θηλέων ηλικίας από 15-19χρόνων έχουν ήδη σεξουαλική  εμπειρία.

Καταγράφεται, επίσης, σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικίες <14χρόνων, με

1 στους 5 εφήβους να έχουν σεξουαλική εμπειρία. Οι μισοί από αυτούς δεν χρησιμοποιούν προφύλαξη και 1 στα 7 κορίτσια της ομάδας αυτής, αναφέρουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

-Η άγνοια κινδύνου συμβάλει στη μετάδοση των νοσημάτων;

-Στην εποχή μας, οι νέοι έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία τόσο μέσω του internet, όσο και μέσω της τηλεόρασης. Θα περίμενε κανείς να είναι περισσότερο ενημερωμένοι να παίρνουν προφυλάξεις και. Εντούτοις, αποδεικνύεται το αντίθετο αφού τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρουσιάζουν μία συνεχώς αυξανόμενη τάση.

Τελικά, οι νέοι δεν παίρνουν τις απαιτούμενες προφυλάξεις.

-Ποια είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που χτυπούν τους νέους  στη χώρα μας;

-Τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι τα κάτωθι :

-Οι ασθενείς ντρέπονται να πουν ότι έχουν κολλήσει ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα; Συζητούν για αυτό; Έρχονται εγκαίρως στο ιατρείο;

-Σήμερα, τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν. Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες.

Δυστυχώς, πολλές φορές δεν υπάρχουν  συμπτώματα , ιδιαίτερα στις γυναίκες, και καθυστερεί κάποιος να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Γι’ αυτό, όταν ένας από τους δύο συντρόφους προσβληθεί, θα πρέπει αμέσως να ενημερώνεται και ο άλλος και να επισκέπτεται τον ειδικό γιατρό.

-Τα νέα παιδιά, οι έφηβοι, έρχονται μόνα τους ή με τους γονείς τους;

-Είναι λογικό πολλοί άνθρωποι να ντρέπονται για ότι τους συμβαίνει, οι περισσότεροι ρίχνουν ευθύνες στον εαυτό τους. Δύσκολα εκμυστηρεύονται το πρόβλημα τους.  Οι προκαταλήψεις είναι έντονες, ακόμη, και στην εποχή μας. Όλα αυτά καθυστερούν την επίσκεψη στον ιατρό αλλά καθυστερούν, κυρίως, την διάγνωση και την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλλά όταν τελικά πάρουν το θάρρος, οι περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν να έρχονται μόνοι τους στον γιατρό.

-Ποια μέτρα προφύλαξης συνιστάτε;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να προφυλαχτούμε. Είναι απλές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να μολυνθούμε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

  1. Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό και το χρησιμοποιούμε σωστά.
  2. Εάν χρησιμοποιούμε λιπαντικό, πρέπει ναι είναι με βάση το νερό.
  3. Αποφεύγουμε την ανταλλαγή πετσέτας ή εσωρούχων.
  4. Μετά τη σεξουαλική επαφή είναι καλό να ουρούμε
  5. Πλενόμαστε πριν και μετά τη συνουσία.
  6. Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πριν από το σεξ ή το σεξ με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών
  7. Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδα Β και κατά του ιού των κονδυλωμάτων
  8. Κάνουμε εξετάσεις αίματος για το AIDS και, ίσως, καλλιέργεια σπέρματος, εάν υπάρχει η πιθανότητα ή υποψιαζόμαστε οτι έχουμε εκτεθεί σε κάποιο νόσημα .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία αρνητική εργαστηριακή εξέταση (π.χ. τον ιό του AIDS) μπορεί να δείξει θετικό αποτέλεσμα πολύ αργότερα.


Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Κολίτσας του Δημητρίου είναι Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1976, στην πόλη των Τρικάλων.
Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Ουρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ενώ εξειδικεύτηκε στον τομέα της Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Tottori της Ιαπωνίας τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, – «Research Program in Andrology» 2009 –2010.
Η διδακτορική του διατριβή, που εκπονεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέμα της οποίας είναι : «Η επίδραση της κιτρικής κλομιφαίνης στην ποιότητα του σπέρματος σε υπογόνιμους άνδρες».
Με επίσημη υποτροφία από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, κατόπιν επιτυχίας σε εξετάσεις, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Εργαστήριο Ανδρολογίας, Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Μοριακής Βιολογίας, το οποίο είναι ένα από τα 5 κέντρα αναφοράς στην Ευρώπη.
Ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Κλινική Σεξολογία, «Κύκλος Σεμιναρίων Κλινικής Σεξολογίας» 12 Μαρτίου 2014 – 14 Ιανουαρίου 2015, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Έχει προσκληθεί ως ομιλητής σε Ουρολογικά και Ανδρολογικά Συνέδρια. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε ξενόγλωσσα ουρολογικά περιοδικά καθώς και σε συνέδρια Ουρολογικού και Ανδρολογικού ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Συμμετέχει σε ερευνητικά πρωτόκολλα της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής Ιωαννίνων ενώ έχει λάβει το 1ο Βραβείο στο 20ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο.
Είναι ενεργό μέλος και λαμβάνει μέρος στις εργασίες των κάτωθι εταιρειών:
• Μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας
• Μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Από το 2013 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού, παράρτημα Τρικάλων.
Σήμερα διατηρεί Σύγχρονο Ουρολογικό – Ανδρολογικό Ιατρείο στην πόλη των Τρικάλων από το 2012 ενώ παράλληλα είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας» και της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής Ιωαννίνων, όπου και εκτελεί τις χειρουργικές επεμβάσεις.


 

Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ