Νίκος Ευθυμιάδης: Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων είναι υψηλών προδιαγραφών

Το Θεραπευτήριο λειτουργεί επισήμως από τις 7 Οκτωβρίου 1992, στο χώρο που προσέφερε η κοινότητα του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου. Όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί σπίτι και μία φιλόξενη αγκαλιά για τα 85 και πλέον άτομα τα οποία φιλοξενεί. Πρόκειται για ανθρώπους μοναχικούς, με πολλά προβλήματα υγείας, ανθρώπους που δεν έχουν συγγενείς οι οποίοι να μπορούν να τους φροντίζουν και φιλοξενούνται εδώ. Διοικητής στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων από το Μάρτιο του 2012 είναι ο Νίκος Ευθυμιάδης. Ο ίδιος μιλά με καμάρι για όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στο Θεραπευτήριο όπου έγιναν προσπάθειες εκσυγχρονισμού του. Ένας από τους στόχους που τίθενται είναι η εξωστρέφειά του, όπως λέει, ενώ με την ένταξή του στα προγράμματα Horizon κι Ersmus Plus θα… «απογειωθεί».

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


– κ. Ευθυμιάδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων…

– Θα αναφερθώ κυρίως και πάνω απ’ όλα στην ένταξη και υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Θεραπευτηρίου προϋπολογισμού 2.300.000 €» στο ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι μετά από τις παρεμβάσεις αυτές το Θεραπευτήριο για τα επόμενα 20-30 χρόνια δεν θα έχει βασικές κτιριακές ανάγκες, λύνουμε βασικά προβλήματα. Είχανε πάρα πολλά χρόνια, από τότε που πρωτοξεκίνησε, να γίνουν ουσιαστικές κτιριακές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές ξεκίνησαν το 2012 κι ολοκληρώθηκαν (έχουν απομείνει κάποιες μικροπαρεμβάσεις), αλλά ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το έργο.

– Το Θεραπευτήριο εντάχθηκε και υλοποιεί ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο της ποιότητας και της ασφάλειας τροφίμων;

– Ένα άλλο πράγμα που πραγματοποιήσαμε ήταν η ένταξη και υλοποίηση του έργου «Έλεγχος της ποιότητας κι ασφάλειας των τροφίμων σε χώρο μαζικής εστίασης». Πρόκειται για πανελλαδικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων. Το Θεραπευτήριο είναι από τα τρία θεραπευτήρια σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό στην κεντρική Ελλάδα που εντάχθηκε σε αυτό το πρόγραμμα. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, είναι πολύ σημαντικό στο Θεραπευτήριο να ελέγχεται όσο είναι δυνατόν η ασφάλεια των τροφίμων. Υλοποιήθηκαν κι εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλους όσοι ασχολούνται με την εστίαση, όσοι έχουν μία σχέση με την κουζίνα. Το φαγητό ελέγχεται από τη στιγμή που φθάνει στο Θεραπευτήριο, μέχρι τη στιγμή που σερβίρεται.

[quote_box_center]«Το βασικότερο που σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή είναι αυτή η προσπάθεια που γίνεται να ενταχθεί το Θεραπευτήριο στο HORIZON 2020 και στο Erasmus plus. Eίναι δύο προγράμματα πολύ σημαντικά»[/quote_box_center]

– Υλοποιούνται ειδικά προγράμματα απασχόλησης των τροφίμων;

– Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα μουσικοθεραπείας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, σε συνεργασία με την έδρα της μουσικοθεραπείας της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ και την καθηγήτρια κ. Ντόρα Ψαλτοπούλου.
Αναπτύξαμε επίσης το πρόγραμμα ειδικής αγωγής σε συνεργασία με τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έρχονται εδώ σπουδαστές και καθηγητές του Τ.Ε.Φ.Α.Α. και ασχολούνται με την ειδική αγωγή. Μαθαίνουν στους τροφίμους να χορεύουν, κάνουν πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολύ χρήσιμα.
Εμπλουτίσαμε το θεραπευτήριο με ειδικότητες ψυχολόγου, λογοθεραπευτή, μουσικοθεραπευτών, εξειδικευμένων γυμναστών του Τ.Ε.Φ.Α.Α., διαιτολόγου διατροφολόγου, διηγηματογράφου… Πρέπει το θεραπευτήριο να έχει επαφή με κάποιες ειδικότητες που αφυπνίζουν αυτό το κόσμο γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, με ψυχές που έχουν ανάγκη επαφής. Να μη νιώθουν αποκλεισμένοι μέσα εδώ στα στενά όρια του θεραπευτηρίου.

– Αν κατάλαβα καλά επιδιώκετε την εξωστρέφεια…

– Ένας στόχος μας ήταν να φέρουμε το Θεραπευτήριο σε επαφή με την κοινωνία, όχι μόνο των Τρικάλων, η εξωστρέφεια, να ενταχθεί μέσα στην κοινωνία. Είχαμε και πολλές παρεμβάσεις της κοινωνίας που υλοποιήθηκαν, αλλά και το Θεραπευτήριο είχε μια εξωστρέφεια δηλαδή άνοιξε τις πόρτες του, άνοιξε τις πύλες του για να δεχθεί κόσμο. Ο κόσμος έχει ανάγκη αυτή την επαφή.

– Συχνά μαθαίνουμε για διάφορες ημερίδες που πραγματοποιείτε…

– Διοργανώσαμε πολλές επιμορφωτικές ημερίδες σε συνεργασία με τις πρυτανικές και καθηγητικές αρχές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς κι άλλους φορείς κι επιστήμονες για την επιμόρφωση των εργαζομένων και την αποκατάσταση των χρονίως πασχόντων. Όπως διημερίδα «μουσική και υγεία», πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες μορφωτικές, δανειστική βιβλιοθήκη, θεατρική σκηνή ομάδα πινγκ πονγκ, μπάσκετ.
Ενεργοποίηση των εθελοντικών κοινωνικών, τοπικών και φιλανθρωπικών ομάδων κι οργανώσεων, να ενταχθούν μες στη ζωή του θεραπευτηρίου. Έχουμε πολλά πλέον σωματεία που παρεμβαίνουν, εθελοντές που έρχονται και βοηθάνε.
Διοργανώσαμε συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διάφορες δράσεις.
Πιστεύω ότι το θεραπευτήριο το διατηρήσαμε και το βάλαμε πραγματικά στο κέντρο της κοινωνικής ζωής των Τρικάλων.

[quote_box_center]«Πιστεύω ότι μετά από τις παρεμβάσεις αυτές το Θεραπευτήριο για τα επόμενα 20-30 χρόνια δεν θα έχει βασικές κτιριακές ανάγκες, λύνουμε βασικά προβλήματα»[/quote_box_center]

– Ο κόσμος βοηθάει το Θεραπευτήριο;

– Καταφέραμε να έχουμε μία πολύ σημαντική χορηγία, από ένα σημαντικό Τρικαλινό γιατρό τον Κωνσταντίνο Μπούλμπο με τα Θεραπευτήρια ΑΙΓΑΙΟ που διαθέτει στη Γερμανία, έχει μεγάλη εξειδίκευση στο ίδιο αντικείμενο. Αντιπροσωπεία το επισκέφθηκε στη Γερμανία κι ενημερωθήκαμε για διάφορα θέματα και κυρίως είχαμε την πολύ μεγάλη δωρεά 30 σύγχρονων νοσοκομειακών κλινών αναπτυγμένης τεχνολογίας.

– Οικονομικά, σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Θεραπευτήριο;

– Επί των ημερών μου δώσαμε μάχη. Στα πλαίσια της γενικότερης μείωσης των δαπανών που υπάρχει και του σφιξίματος των λουριών, μειώσαμε γύρω στο μισό εκατομμύριο τις δαπάνες του Θεραπευτηρίου, χωρίς να μειωθούν οι παροχές.

– Πως το πετύχατε αυτό;

– Προσπαθήσαμε να είμαστε πιο σφιχτοί στις δαπάνες στα λειτουργικά μας έξοδα. Όπου μπορούσαμε να κόψουμε τις δαπάνες τις κόψαμε. Χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην ποιότητα – κι όχι μόνο αυτό, αλλά προσλάβαμε 19 άτομα επικουρικό προσωπικό – αυξήσαμε τις παροχές μας, που πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μειώσαμε πάρα πολύ τις φαρμακευτικές κι όλες τις άλλες δαπάνες και φτάσαμε να έχουμε ένα αποθεματικό δυόμισι εκατομμύρια, ενώ το PSI μας έκοψε και γύρω στο 1.800.000.

– Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Κράτος;

– Ναι, εμείς εισπράττουμε τα νοσήλια των περιθαλπομένων. Υπάρχουν και κάποιοι που είναι τελείως άποροι για τους οποίους δεν εισπράττουμε τίποτα και μετά από τη σύνταξή τους ένα ποσοστό περίπου στο 40% γίνεται παρακράτηση για τις ανάγκες του Θεραπευτηρίου.

– Πως θα χαρακτηρίζατε τη λειτουργία του Θεραπευτηρίου;

– Πιστεύω ότι είναι ένα θεραπευτήριο που διατηρείται σε πάρα πολύ υψηλή κατάσταση. Έχει ένα αξιόλογο προσωπικό, τόσο διοικητικό, όσο και νοσηλευτικό, έμπειρο. Είμαστε και στην ευχάριστη θέση να έχουμε πλέον και γιατρό (με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου), γιατί κάποια περίοδο δεν είχαμε, έχουμε πλέον και μηχανικό για ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα.

– Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

-Το βασικότερο που σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή είναι αυτή η προσπάθεια που γίνεται να ενταχθεί το Θεραπευτήριο στο HORIZON 2020 και στο Erasmus plus. Eίναι δύο προγράμματα πολύ σημαντικά. Είμαστε σε επαφή με αντίστοιχο θεραπευτήριο που είναι στην περιοχή Κιάσο στη Βόρεια Ιταλία, την Περιφέρεια της Λομβαρδίας και αντίστοιχο θεραπευτήριο της Πορτογαλίας κι ένα πανεπιστήμιο επίσης του Πόρτο. Για να ενταχθούμε στο HORIZON 2020 πρόταση μου είναι να φτιάξουμε μία θερμαινόμενη πισίνα, να μπορούμε ακόμη πιο έντονα να ασχολούμαστε με την αποκατάσταση.
Κλείνοντας τα προβλήματα αυτά της ένταξης σε αυτά Προγράμματα το θεραπευτήριό μας θα απογειωθεί, θα φτάσει πάρα πολύ ψηλά. Με την ένταξη στα προγράμματα αυτά περνάμε σε μία άλλη φάση πλέον στην Ελλάδα από πλευράς παροχής υπηρεσιών στους περιθαλπόμενους.
Ένας άλλος στόχος είναι να γίνει ένα αμφιθέατρο που δυστυχώς δεν μπορέσουμε να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ στο οποίο να γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

– Δώστε μας κάποια στοιχεία για το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων. Ποια η δυναμικότητά του, πόσο προσωπικό απασχολεί, από πότε λειτουργεί;

– Το Θεραπευτήριο λειτουργεί επισήμως από τις 7 Οκτωβρίου 1992. Στο χώρο που προσέφερε η κοινότητα του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 85 άτομα. Τώρα που ολοκληρώθηκαν όμως τα έργα αποκατάστασης θα αυξηθούμε και πιστεύω ότι θα φτάσουμε γύρω στα 97 με 98 άτομα.

– Υπάρχει λίστα αναμονής;

– Υπάρχει λίστα αναμονής, όχι τεράστια, απλώς δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε το πρόβλημα με τις πτέρυγες που τις φτιάχναμε.

– Πόσα άτομα έχει προσωπικό;

– Έχει 55 άτομα μόνιμο προσωπικό σε διάφορες ειδικότητες. Έχουμε 19 άτομα επικουρικό προσωπικό, άρα πάμε σε ένα επίπεδο γύρω στα 75 άτομα κι έχουμε και κάποιους αντιρρησίες συνείδησης που έρχονται να υπηρετήσουν εδώ τη θητεία τους. Δηλαδή μιλάμε για έναν αριθμό πάνω από 80 άτομα.

[quote_box_center]«Θα έκανα μία έκκληση στους ανθρώπους των Τρικάλων (στα σωματεία, στους συλλόγους) όσο μπορούνε να τείνουν χείρα αγάπης, φιλίας προς το Θεραπευτήριο»[/quote_box_center]

– Σε ποιους απευθύνεται το θεραπευτήριο;

– Εμείς παίρνουμε μοναχικά άτομα που δεν έχουν κανέναν στον κόσμο και πρέπει κάπως η Πολιτεία να τους περιθάλψει. Αυτοί είναι η πρώτη μας έγνοια και ο πρώτος μας στόχος, όσο μπορούμε τέτοια άτομα μοναχικά να τα έχουμε δω. Μετά, υπάρχουν ασφαλώς κριτήρια κοινωνικά και ιατρικά δηλαδή δεν μπορούμε να βάλουμε μέσα ανθρώπους που πάσχουν από ψυχιατρικά νοσήματα, από μεταδοτικά νοσήματα και καρκινοπαθείς. Αφού ξεπερνάει κάποιος αυτή τη φάση μετά είναι τα κοινωνικά κριτήρια. Είναι ένα μείγμα θα έλεγα κριτηρίων υγείας και κοινωνικών κριτηρίων. Έχουμε άτομα με αλτσχάιμερ, με άνοια, άτομα που δεν έχουν και τόσο καλή επικοινωνία με το περιβάλλον. Ευτυχώς έχουμε λίγα νεαρά άτομα. Κυρίως έχουμε γερούς ανθρώπους 80άρηδες, 85άρηδες οι οποίοι είναι απόμαχοι της ζωής με πολλά προβλήματα στα σπίτια δεν μπορούν ίσως να τους περιποιηθούν οι δικοί τους άνθρωποι, πολλές φορές τους περιποιείται η γειτονιά, ξένος κόσμος κι εμείς εδώ προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε κοντά τους.

– Το Θεραπευτήριο εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα;

– Έχουμε πάσχοντες από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως εξυπηρετεί ανθρώπους κυρίως από τη Δυτική Θεσσαλία, από την Κεντρική Ελλάδα.

– Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

– Θα έκανα μία έκκληση στους ανθρώπους των Τρικάλων (στα σωματεία, στους συλλόγους) όσο μπορούνε να τείνουν χείρα αγάπης, φιλίας προς το Θεραπευτήριο. Είναι πραγματικά ένα στολίδι για την περιοχή, επιτελεί μεγάλο και σημαντικό έργο και χρειάζεται όσο μπορεί αυτή η εξωστρεφή δικιά μας να συνοδευτεί και με την αντίστοιχη παρεμβατικότητα όλων των φορέων του Νομού Τρικάλων. Έχουμε άριστες σχέσεις με την Εκκλησία, το Δήμο, την Περιφέρεια, όλους τους φορείς, αλλά θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο κοντά μας.
Να μπει ο κόσμος και να δημιουργηθεί μια σχέση αμφίδρομη. Ο κόσμος απέξω, οι φορείς, ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Εκκλησία, οι φιλανθρωπικές κι εθελοντικές οργανώσεις, να έρθουν εδώ να προσφέρουν σε αυτούς ανθρώπους ζωντάνια.
Είναι άνθρωποι που χρειάζονται την επαφή με τον κόσμο, να έρθει κάποιος να τους χαρίσει ένα χαμόγελο, να τους χτυπήσει στην πλάτη.

– Ένα αίτημα που απευθύνετε προς τη νέα δημοτική αρχή;

– Να φέρουν το φυσικό αέριο στο θεραπευτήριο. Είναι βασικό αίτημα μας. Γιατί αυτή τη στιγμή το θεραπευτήριο έχει μία δαπάνη γύρω στις 250.000 € ετησίως για πετρέλαιο. Η σύνδεση με το φυσικό αέριο θα μας έλυνε πολλά προβλήματα.

Δημοσιευμένη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ