Μπορούν τα φάρμακα να αλλοιώσουν το τεστ εγκυμοσύνης;

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν τα φάρμακα που παίρνουν για οποιοδήποτε λόγο είναι ικανά να αλλοιώσουν το τεστ εγκυμοσύνης τους, να βγει δηλαδή αρνητικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι έγκυες.

Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν μια ορμόνη, την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), την οποία παράγει ο οργανισμός της γυναίκας σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Η πλειονότητα των φαρμάκων, που μπορεί να λαμβάνει μια γυναίκα ούτε αυξάνουν, ούτε μειώνουν την ποσότητα αυτής της ορμόνης, συνεπώς δεν είναι ικανά να επηρεάσουν την αξιοπιστία ενός τεστ εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη, η νικοτίνη και τα ναρκωτικά που επίσης δεν επηρεάζουν την εμφάνιση και τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.

Όμως αν μια γυναίκα λαμβάνει φάρμακα που σχετίζονται με την αύξηση της γονιμότητας ή βρίσκεται σε θεραπεία με ορμόνες, όπως είναι hCG, τότε υπάρχει περίπτωση το τεστ εγκυμοσύνης να βγει ψευδώς θετικό. Γι’ αυτό και σε αυτήν την περίπτωση δε θα πρέπει να κάνετε μόνη σας τεστ εγκυμοσύνης, αλλά να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί.

πηγή : babyradio.gr