Μοσχάρι γιουβέτσι στη γάστρα

ΥΛΙΚΑ :

600 γρ. περίπου μοσχάρι σε μερίδες (ελιά κατά προτίμηση)
4 μέτριες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
1 σκελ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλ. κανέλα
αλάτι – πιπέρι
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο λάδι
2 κ. σ. φυτίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας ή το στεγνώνουμε απαλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μιά βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τη φυτίνη να κάψουν ρίχνουμε το κρέας , το σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σωτάρουμε καλά να πάρει χρώμα το κρέας από όλες τις πλευρές.  Προσθέτουμε ζεστό νερό και αφού πάρει βράσει το ξαφρίζουμε αν χρειάζεται. Προσθέτουμε την δάφνη και το ξύλο κανέλας, τον πελτέ και τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό , σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το κρέας για περίπου μια ώρα να σιγοβράσει και να μαλακώσει. Λίγο πριν γίνει το κρέας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφού γινει το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται και ρίχνουμε το κριθαράκι να πάρει 3-4 βράσεις ανακατεύοντας συνέχεια να μην κολλήσει. Μεταφέρουμε το κριθαράκι στη γάστρα , τοποθετούμε αναμεσα τα κομμάτια του κρέατος και σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ώς που να πιει λίγο ακόμη τα ζουμάκια του και να χυλώσει. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τυρί και σερβίρουμε χλιαρό Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ρούλα Μήτρου.