Μετέωρα, Πάτμος, Άγιο Όρος…Αγαπημένοι προορισμοί τις ημέρες του Πάσχα

Μοναδική ομορφιά και πάνω από όλα θρησκευτική κατάνυξη προσφέρουν στους πιστούς τρεις από τους δημοφιλέστερους προορισμούς τις ημέρες του Πάσχα. Μετέωρα, Πάτμος, Άγιο Όρος συγκεντρώνουν κάθε χρόνο αυτή την εποχή το μεγαλύτερο κομμάτι του προσκυνηματικού τουρισμού. Οι Έλληνες προτιμούν τα Μετέωρα, την Πάτμο και το Άγιο Όρος (με τις ιδιαιτερότητες του) για να περάσουν αυτές τις άγιες μέρες σε πνεύμα διαφορετικό από εκείνο του υπόλοιπου έτους.

Μετέωρα

Το «πέτρινο δάσος» των Μετεώρων αποτελεί, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία, από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα, μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Η τοποθεσία και οι Ιερές Μονές προξενούν στους επισκέπτες απροσδιόριστα συναισθήματα.

Το άγριο περιβάλλον, το ζεστό πλησίασμα των Μοναστηριών και οι έντονες συναισθηματικές φορτίσεις πλημμυρίζουν τον άνθρωπο, τον απομακρύνουν από την καθημερινότητα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την κλίμακα «της εν Χριστώ ζωής». Μοναχοί και μοναχές αφιερωμένοι στο Χριστό, γαλουχημένοι στη  «Θηβαΐδα των Σταγών» κουβαλούν στις καρδιές τους το Θρησκευτικό χαρακτήρα, το πολιτισμικό περιεχόμενο των Αγίων Μετεώρων αλλά και πνευματικό κι εθνικό ρόλο της μοναστικής πολιτείας στο σύγχρονο κόσμο. Τα Άγια Μετέωρα είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Άγιον Όρος

Καρυές Αγίου Όρους

Άγιον Όρος, η χερσόνησος του Άθω, το Περιβόλι της Παναγίας. Λέξεις ανυπότακτες σε ορισμούς, ωστόσο ενδεικτικές ενός τόπου και τρόπου ζωής. Το ταξίδι ενός προσκυνητή ή απλώς ενός περίεργου διαβάτη παίρνει διαστάσεις συχνά ανύποπτες, καθώς το απρόσμενα θεϊκό συναπαντάται στις απροσδιόριστες ατραπούς του Πνεύματος, που με ανεκλάλητους στεναγμούς επιθυμεί να μας γνωρίσει την αγάπη του Πατρός.

Ο καθένας που για τους δικούς του λόγους πλησιάζει την αθωνική πολιτεία, αναζητά κάτι διαφορετικό και αυτή του το προσφέρει. Η ομορφιά του φυσικού τοπίου, το πράσινο, το ερημικό και βραχώδες, το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, συνδυάζονται αξιοθαύμαστα με τα ακίνητα μνημεία, που η ιστορία τους χάνεται πολλούς αιώνες πίσω.

Ο τόπος εδώ αναδίνει κάτι ξεχωριστό. Όψεις μιας ζωής που μαζί με άλλες αποτελούν την καθημερινότητα του εκεί βίου. Η κοινότητα του βίου συντελεί αποτελεσματικά στην κοινωνία της «εν Χριστώ ζωής». Η ποικιλία των μορφών της μοναχικής ζωής, η πλούσια βλάστηση, η ετερότητα του κάθε μοναχού, το μέγεθος της ιστορικής κληρονομιάς που φυλάγεται, όλα κατορθώνουν και συνυπάρχουν αρμονικά.

Πάτμος

Πάτμος

Το νησί της Πάτμου θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά λόγω της εξαίσιας άγριας ομορφιάς που είναι διάχυτη σε κάθε σημείο της. Χαρακτηρίζεται το «Νησί της Αποκάλυψης» αφού σε αυτό έγραψε ο Ιωάννης Θεολόγος την Αποκάλυψη. Το νησί, στο όποιο το 95 μ.Χ. ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, αποτελεί πανελλήνιο και πανορθόδοξο τόπο προσκυνήματος.

Η Πάτμος, το ιερό νησί της Ορθοδοξίας, έχει να επιδείξει μια λαμπρή ιστορική διαδρομή που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο νησί έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης της Προϊστορικής Περιόδου.

Πόλος έλξης για πολλούς προσκυνητές και παραθεριστές γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Οι εναλλαγές των τοπίων της εντυπωσιάζουν, καθώς οι βραχώδεις λόφοι δίνουν τη θέση τους σε κατάφυτες πεδινές εκτάσεις. Κι ανάμεσά τους οι παραδοσιακοί οικισμοί, με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική τους και τις αναρίθμητες εκκλησιές δημιουργούν μια μοναδική εικόνα.

Η Πάτμος το 1981, χαρακτηρίστηκε με ειδικό νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων, Ιερό νησί. Επίσης, από το 1999 συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.