TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Μερεντόψωμο

Τη συνταγή μας έδωσε η Κική Σεφερίδου

Ιαν 30, 2015
in Μαγειρική
Μερεντόψωμο
Share on FacebookShare on Twitter
ΥΛΙΚΑ

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3&1/2 φλυτζάνια) 180 ml γάλα (3/4 φλυτζανιού) 2 αβγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους 8 γρ. ξηρή μαγιά (1&1/2 κ.γ.) 60 γρ. βούτυρο (3 μεγάλες κουταλιές) 90 γρ. ζάχαρη (1/2 φλυτζανιού) 1 πρέζα αλάτι 8 γρ. baking powder (1&1/2 κ.γ.) 1 κάψουλα βανίλια 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς για τη διακόσμηση (ανάλατους)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, και διαλύουμε την ξηρή μαγιά και την ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα περίπου 2 λεπτά να αφρίσει ελαφρώς. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι, το αλάτι, την βανίλια, το baking powder, τους κρόκους του αβγού και το βούτυρο (στην αρχή θα γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού λόγω του βούτυρου και μετά πιο ομοιόμορφο στην υφή).Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα της μαγιάς με το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε 15 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί το μίγμα, και μετά ζυμώνουμε γύρω στα 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε στα χέρια μας μια ελαστική και απαλή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σε μέρος προστατευμένο από τα ρεύματα και ελαφρώς ζεστό για περίπου 40 λεπτά, ή όσο χρειαστεί για να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
2.Εν το μεταξύ ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί ή με άλλο τρόπο την πραλίνα μέχρι να έχει μια ημίρευστη υφή (να μην είναι δηλαδή κρύα ώστε να αλείφεται πιο εύκολα). Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.
3.Mε τη βοήθεια πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 4 στρογγυλά και λεπτά φύλλα περίπου ίδια σε μέγεθος. Τα φύλλα μας θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτά. Παίρνουμε ένα στρογγυλό και χαμηλό ταψί (π.χ. για πίτσα), και μετράμε τα φύλλα ώστε να χωράνε σε αυτό.Το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.

4.Απλώνουμε στο αντικολλητικο χαρτί το 1ο φύλλο, στρώνουμε το 1/3 της πραλίνας, τοποθετούμε από πάνω το 2ο φύλλο, αλείφουμε άλλο 1/3 της πραλίνας, κοκ. Στο τέλος θα έχουμε 4 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα την πραλίνα απλωμένη σε ένα λεπτό στρώμα.
5.Τοποθετούμε στο κέντρο των κύκλων της ζύμης ένα ποτήρι, και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι 16 ακτίνες σε ίσες αποστάσεις, ώστε να χωρίσουμε τον κύκλο σε 16 ίσα κομμάτια.
6.Πιάνουμε ανά δύο κομμάτια ζύμης, και τα στρίβουμε μια φορά προς αντίθετη κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε και με τις 8 δυάδες κομματιών ζύμης, ώστε να σχηματιστεί ένα όμορφο αστέρι όπως αυτό της φωτογραφίας.
7.Γυρνάμε τις εξωτερικές άκρες των “φύλλων” του αστεριού και τα ενώνουμε στο κέντρο, και στη συνέχεια χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια του αβγού με ελάχιστο νερό και αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του αστεριού.
8.Διακοσμούμε τα “φύλλα” με φουντούκια ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στην αρχή μόνο στην κάτω αντίσταση (για 10 λεπτά) και στη συνέχεια και με τις 2 αντιστάσεις (πάνω-κάτω).

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας
Μαγειρική

Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας

Απρ 22, 2025
Λάπατα με αρνί
Μαγειρική

Λάπατα με αρνί

Απρ 21, 2025
Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;
Μαγειρική

Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;

Απρ 21, 2025
Next Post
Κοπή πίτας στο Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Τρικάλων

Κοπή πίτας στο Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Τρικάλων

Επιστολές Δ. Παπαστεργίου προς βουλευτές Τρικάλων και Υπουργό Εσωτερικών

Επιστολές Δ. Παπαστεργίου προς βουλευτές Τρικάλων και Υπουργό Εσωτερικών

Συλλήψεις σε Λάρισα και Βόλο

Συλλήψεις σε Λάρισα και Βόλο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd