Λεωφορείο χωρίς οδηγό: Ενθουσιασμός και γκρίνια

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό κυκλοφορεί πλέον στους δρόμους των Τρικάλων. Μία είδηση που έκανε το γύρο της Ελλάδας (στα μέσα κοινωνική δικτύωσης κάθε σχετική ανάρτηση προκαλεί μεγάλη αλληλεπίδραση και πολλά σχόλια). Κάθε μέρα – πλην Δευτέρας – και τις ώρες 10:00 έως 14:00 και 16:00 έως 20:00, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό διασχίζει τη μήκους 2,4 χλμ. προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο των Τρικάλων.Οι Τρικαλινοί υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το όλο εγχείρημα ως μία καινοτομία και πρωτοτυπία. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός και το λεωφορείο χωρίς οδηγό μπαίνει στην καθημερινότητά μας αρχίζουν οι γκρίνιες και οι διαμαρτυρίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξ αρχής θεώρησαν ως… «περιττό» το όλο εγχείρημα, σε εποχές που όπως λένε ο κόσμος έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα και προβλήματα να αντιμετωπίσει όπως είναι η ανεργία, αλλά και η καθημερινότητα της πόλης.

Πέραν τούτου, εκείνο στο οποίο επικεντρώνουν οι περισσότεροι είναι στα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δημιούργησαν νέα δεδομένα, ενώ στα αρνητικά προσθέτουν και τις «χαμένες», όπως λένε, θέσεις στάθμευσης.

Όλα αυτά μας ανέφερε μία ομάδα νέων ανθρώπων (αποτελούμενη από 9 άτομα, ηλικίας 25-45 ετών) με τους οποίους συζητήσαμε για το θέμα και τους ζητήσαμε να μάθουν την άποψή τους για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη. «Εντυπωσιακά και καινοτόμα;» μας απάντησε ο Βασίλης. «Ίσως για κάποιον που δεν μένει στην πόλη. Αν ο στόχος είναι ο εντυπωσιασμός τότε τον έχουμε πετύχει. Για εμάς που μένουμε εδώ το λεωφορείο δεν έφερε κάτι επιπλέον. Ναι, μπορεί να εντυπωσίασε σαν ιδέα αλλά μέχρι εκεί» πρόσθεσε.

«Η πόλη έχει καταστραφεί κυκλοφοριακά» πρόσθεσε ο Κοσμάς, ενώ η Βάσω υπογράμμισε ότι για να κυκλοφορεί το λεωφορείο καταστράφηκε το οδικό δίκτυο της πόλης και οι δρόμοι έγιναν επικίνδυνοι.

Όπως μας λένε καλά είναι όλα αυτά αλλά είναι τα περιττά και τα επιπλέον. Εκείνα που επιλέγεις να κάνεις όταν έχεις λύσει βασικά προβλήματα. Οι λακκούβες παραμένουν στους δρόμους και οι Τρικαλινοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Εμπόδια

Πάντως πολλοί Τρικαλινοί δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στην ιδέα της κυκλοφορίας του λεωφορείου χωρίς οδηγό. Έτσι, αδιαφορούν για τη σήμανση και σταθμεύουν εντός της λεωφορειολωρίδας που έχει οριστεί για την κυκλοφορία του οχήματος δυσκολεύοντας σημαντικά την κίνησή του.

Πληροφοριακά