Λαθραίος καπνός… Δεκάδες συλλήψεις στα Τρίκαλα τους τελευταίους μήνες-Οι καπνιστές αλλάζουν συνήθειες λόγω της οικονομικής κρίσης

Συχνό είναι πλέον το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης κι εμπορίας λαθραίου καπνού στα Τρίκαλα. Το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει δεκάδες περιπτώσεις συλλήψεων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με στατιστικά, ολοένα και περισσότερο ανεβαίνει στη χώρα μας η ζήτηση για χύμα καπνό. Καπνός αφορολόγητος χωρίς ειδικό φόρο και σύμφωνα με έρευνες πωλείται από 20 ευρώ μέχρι και 40 ευρώ το κιλό.

Διάφορες ποικιλίες καπνού είτε εισάγονται από τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία κι Αλβανία, είτε καλλιεργείται  στη χώρα μας, χωρίς όμως προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ποιότητας. Συνήθως ο χύμα καπνός μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο τσιγάρο με την χρήση άδειων τσιγάρων (κενών τσιγάρων).

Η αυξημένη ζήτηση έχει αυξήσει και τις παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα. Τούτο αποδεικνύει και το γεγονός ότι το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει δεκάδες συλλήψεις για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα κι έχουν κατασχεθεί δεκάδες κιλά αφορολόγητου καπνού.

Που οφείλεται η αυξημένη ζήτηση

Η αυξημένη ζήτηση χύμα καπνού  οφείλεται σε δύο λόγους:

α) Στην οικονομική κρίση

β) Στην αύξηση του ειδικού φόρου στην Ελλάδα.

Οι καπνιστές που αποφάσισαν να αλλάξουν τις καπνιστικές τους συνήθειες και χρησιμοποιούν χύμα καπνό και άδεια τσιγάρα είναι συνήθως άνθρωποι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος αγοράς πακέτου τσιγάρων.