Λαζαράκια

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Ας τα φτιάξουμε φέτος μαζί με τα παιδιά μας, για να μην ξεχνιούνται τα έθιμα της πατρίδας μας.


Υλικα :

2 κούπες λάδι

2 κούπες ζάχαρη

2 κούπες πορτοκαλάδα

2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

2 φακελάκια μπεικιν

αλέυρι όσο χρειαστεί

γαρύφαλλα για τα μάτια

Εκτέλεση :

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα κάνουμε ζύμη. Τα φτιάχνουμε σαν ανθρωπάκια όπως δείχνει η εικόνα και βάζουμε τα γαρύφαλλα για μάτια. Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα .
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.