Κ. Σκρέκας:  Να βοηθήσουμε τους Έλληνες Μηχανικούς να παράξουν πλούτο στη χώρα μας

Ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ  κ. Κ. Σκρέκας απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα«Εξαγωγή τεχνογνωσίας από Έλληνες Πολιτικούς Μηχανικούς» , που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την American Society of Civil Engineers (Hellenic Section), την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 .

Ο πρώην Υπουργός στην τοποθέτησή του εξήρε την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία που χαρακτηρίζει τον κλάδο των Ελλήνων Πολιτικών Μηχανικών, με τα  Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να λαμβάνουν υψηλές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις  και οι απόφοιτοι να αποτελούν περιζήτητους επαγγελματίες.  Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε ο πρώην Υπουργός, οι συνθήκες για τον κλάδο είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω της αποεπένδυσης που  στερεί στους  Έλληνες Μηχανικούς τη δουλειά στη χώρα και τους δείχνει το δρόμο της μετανάστευσης.

Για το λόγο αυτό ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνει συγκράτηση της διαρροής αυτού του δυναμικού, να αξιοποιηθεί σε εγχώρια βάση με εξωχώρια παροχή της τεχνογνωσίας του. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό ο κ. Σκρέκας κάλεσε την Κυβέρνηση να γίνει αρωγός της προσπάθειας των Μηχανικών, τόσο μέσα από διμερείς συνεργασίες, όσο και μέσα από δικαιότερο καθεστώς φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών για τον δριμύτατα δοκιμαζόμενο κλάδο του Μηχανικού.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες Κείμενο του Χαιρετισμού του κ. Σκρέκα

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

«ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ»

 

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Φίλες και Φίλοι, Συνάδελφοι Μηχανικοί,

 

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας, αλλά και για την αδιάλειπτη συνεισφορά σας στο χώρο του Πολιτικού Μηχανικού. Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι μαζί σας στη σημερινή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που συζητά για την προώθηση τεχνογνωσίας από  ‘Έλληνες Πολιτικούς Μηχανικούς στο εξωτερικό.  Που πραγματεύεται την προώθηση της εξωστρέφειας που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας.

Όπως ίσως γνωρίζεται είμαι και ο ίδιος Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, και ως εκ τούτου νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στο γεγονός  ότι τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου διεθνώς. Θεωρούνται Σχολές υψηλού κύρους και κατάρτισης. Μετουσιώνουν τους φοιτητές από μαθητές σε περιζήτητους επαγγελματίες. Κι αυτό αναγνωρίζεται πέρα από το Ελληνικά σύνορα. Το διαπιστώνει άλλωστε καθένας που συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές εκτός Ελλάδας.

Ο Έλληνας Πολιτικός Μηχανικός αποκτά δεξιότητες ανάλυσης προβλημάτων, και καταστάσεων και εκπαιδεύεται στον εστιασμό για την εξεύρεση λύσεων σε περιβάλλοντα υψηλού ρίσκου και περιορισμένων πόρων. Γι’ αυτό και παρατηρούνται Έλληνες Πολιτικοί Μηχανικοί να διαπρέπουν και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς.

Ίσως τελικά αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα, αυτός ο τρόπος σκέψεις και δράσης να είναι ο λόγος που πολύ από εμάς ολοκληρώνοντας τις σπουδές μας είχαμε τα εφόδια να εισέλθουμε και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά και να βρεθούμε στην πολιτική.

 

Από την άλλη πλευρά τα πράγματα στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα είναι πολύ δύσκολα για τους Πολιτικούς Μηχανικούς. Η αποεπένδυση και το βασικό πλήγμα στον τομέα της κατασκευής – αναφέρομαι σε οικοδομική δραστηριότητα και δημοσία έργα –  στερεί σ’ αυτόν τον επιστημονικό κλάδο τη δουλειά και του δείχνει το δρόμο της μετανάστευσης, ανεξάρτητα από το στάδιο στον επαγγελματικό κύκλο αυτών των

 

 

ανθρώπων. Απόφοιτοι, νεαροί επιστήμονες ή καταξιωμένοι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες επιλογές: μακροχρόνια ανεργία, υποαπασχόληση ή μετανάστευση.

Βέβαια και πάλι η υψηλή τεχνογνωσία του Έλληνα Πολιτικού Μηχανικού, η εξοικείωσή του με τα Ευρωπαικά και Διεθνή κατασκευαστικά πρότυπα και νόρμες είναι τα εργαλεία που του εξασφαλίζουν δουλειά και παρουσία σε πολλά και σημαντικά έργα στη διεθνή αγορά.

 

Αυτό όμως το δυναμικό δεν μπορούμε να το χάνουμε αθρώα και, όλο και πιο συχνά, χωρίς προοπτική επαναπατρισμού. Αυτό το δυναμικό πρέπει να βρούμε τρόπο να το αξιοποιήσουμε σε εγχώρια βάση με εξωχώρια παροχή της τεχνογνωσίας του, με ενδυνάμωση της παρουσίας και του ρόλου των Ελληνικών τεχνικών και κατασκευαστικών εταιρειών και γραφείων στο εξωτερικό. Σ’ αυτήν την προσπάθεια η Ελληνική πολιτεία πρέπει να γίνει αρωγός, τόσο μέσα από διμερείς συνεργασίες, όσο και μέσα από δικαιότερο καθεστώς φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών για τον δριμύτατα δοκιμαζόμενο κλάδο του Μηχανικού.

Εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας,