Κορίνα Λιούτα: Μία Τρικαλινή στο… τιμόνι του «ΘΕΛΩ»

«Μαζί θέλουμε πιο πολλά και μπορούμε περισσότερα» λέει η πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα

Στα Τρίκαλα θα ιδρυθεί η πρώτη υποστηρικτική δομή συμβουλευτικής δικτύωσής του

Η Κορίνα Λιούτα κατάγεται από τα Τρίκαλα. Μετά από χρόνια εμπειρίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου κι απασχολείται εδώ και πολλά χρόνια προχώρησε μαζί με άλλα ιδρυτικά στελέχη στην ίδρυση ενός πανελλήνιου φορέα εκφράζοντας την πίστη στο «ΘΕΛΩ» κι όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε το κίνητρο και κινητοποιούμαστε. Ο σύλλογος ΘΕΛΩ (THELO) είναι Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, έχει στόχο την κοινωνική προσφορά στον τομέα της σχέσης των Πολιτών με τους φορείς της Υγείας, παρέχοντας αφιλοκερδώς υπηρεσίες  με στόχευση και σχέδιο δράσης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό με την ίδρυση παραρτημάτων.

Η ίδια σε συνέντευξη που μας παραχώρησε μας συστήνει το νεοσύστατο φορέα, μας μιλά για τους σκοπούς, τους στόχους και τα μελλοντικά σχέδια ανάμεσα στα οποία είναι η ίδρυση της πρώτης υποστηρικτικής δομής συμβουλευτικής δικτύωσής του στα Τρίκαλα.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

——————————————————————————————————-

Συνάντηση με την Πρόεδρο ΑΡΩΓΗΣ -ΑΜΕΑ Ελένη Καϊμά και τον Πρόεδρο συλλόγου “Ιππόκαμπου” Πέτρο Μπέλλο

-κ. Λιούτα τί είναι το Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο “σύλλογος ΘΕΛΩ”

-«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ». Αναρωτιέμαι πόση ώρα θα χρειαστούμε ο καθένας χωριστά, ώστε να κάνουμε κάτι απλό κι εύκολο, το οποίο θ’ αλλάξει την ζωή και την πραγματικότητα του συνανθρώπου μας. Πιστεύοντας, στις πολιτισμένες κοινωνίες, πως είμαστε υπεύθυνοι για πράγματα που κάνουμε αλλά πολύ περισσότερο για πράγματα που επιλέγουμε να μην κάνουμε και ταυτόχρονα πιστεύοντας ολόψυχα στην νομοτέλεια του ΘΕΛΩ, της επιθυμίας, του κινήτρου και της κινητοποίησης που αυτή η λέξη προκαλεί….ΘΕΛΩ με ελπίδα και δύναμη να σας συστήσω τον φορέα «ΘΕΛΩ» .

Είναι νεοσύστατο Αστικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Σύλλογος ΘΕΛΩ (THELO)» αφιλοκερδώς παρεχόμενων υπηρεσιών,  με στόχευση και σχέδιο δράσης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό με την ίδρυση παραρτημάτων.

-Πότε ιδρύθηκε; Που έχει Έδρα; 

​-Το ΘΕΛΩ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2015 και έχει έδρα στο Μαρούσι Αττικής.

Από ποιούς ιδρύθηκε ;

-Ο σύλλογος ιδρύθηκε από μέλη  με Όραμα, τα οποία δεν προέρχονται από τον χώρο της υγείας όλοι, σίγουρα όμως έχουν Όνειρα, Αγάπη και Αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

 -Από πότε είσαστε Πρόεδρος;

-Προΐσταμαι του Συλλόγου ως Πρόεδρος από της ιδρύσεως του έως και σήμερα.

[quote_box_center]«Στόχος του «ΘΕΛΩ» η κοινωνική προσφορά στον τομέα της σχέσης των Πολιτών με τους φορείς της Υγείας»[/quote_box_center]

Ποιοι είναι οι σκοποί του;

 -Συνοπτικά ο σκοπός μας εκφράζεται μέσα από 3 Λέξεις που σηματοδοτούν τις δράσεις και το έργο που θέλουμε να προσφέρουμε και είναι :

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ για την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και προαγωγή του εθελοντισμού  των μελών του ΘΕΛΩ, όσο και απλών πολιτών, αλλά και επιστημόνων υγείας.

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ: αισθανόμαστε και νιώθουμε τον πόνο του συνανθρώπου μας μέσα απο τα δικά του μάτια.

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: για τη στρατηγική διαχείριση των συγκρούσεων στις διαπροσωπικές σχέσεις, προκειμένου να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες από αυτές. Βρίσκουμε λύσεις αποτελεσματικές, δημιουργικές  και εναλλακτικές  ώστε να ωφελούνται στον μεγαλύτερο βαθμό οι πολίτες που καθημερινά χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, αλλά και οποιαδήποτε άλλη δομή και υπηρεσία.

Εκδήλωση ενημέρωσης στην Αθήνα με την τρίτη ηλικία

-Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ανάγκη βοηθείας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής, συμβουλευτικής δικτύωσης, πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη, ΑΜΕΑ, συλλόγους, σωματεία ασθενών, στην κοινότητα και γειτονιά , στους ΟΤΑ, ΜΚΟ, σε μετανάστες και  σε πληγείσες περιοχές με το πρόγραμμα «Διαχείρισης Κρίσεων και τον Διευκολυντή Υγείας» (Μental Health Facilitator – MHF). 

Με τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας  και συμπράξεις με ΜΚΟ, συλλόγους, σωματεία αλληλεγγύης, κοινωνικούς φορείς και εταίρους, κρατικά και δημόσια νοσοκομεία, ΜΗΝ ( Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας) Υπουργεία, ΚΕΠΑ Περιφέρεια κ.α., με δράσεις έρευνας, διοργάνωση φιλανθρωπικών γκαλά, συνεργασίες με ελεγκτικούς μηχανισμούς, Βουλή των Ελλήνων, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), φορείς κι οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας, WHO, OHE ΚΛΠ.

 -Στα Τρίκαλα θα υπάρξει κάποια δράση – δραστηριότητα;  

-Στα Τρίκαλα θα ιδρυθεί η ΠΡΩΤΗ υποστηρικτική δομή συμβουλευτικής δικτύωσης του ΘΕΛΩ. Ήδη ο φορέας συνεργάζεται με τον Σύλλογο ΑΡΩΓΗ- ΑΜΕΑ, ύστερα από πολύωρη επαφή και συνάντηση  που είχα με την Πρόεδρο Ελένη Καϊμά που επιτελεί πραγματικά αξιόλογο και σημαντικό έργο στην περιοχή μας και προβλέπεται ΑΜΕΣΑ σύναψη μνημόνιου συνεργασίας με την ΑΡΩΓΗ στα πλαίσια της στήριξης των ατόμων  με ειδικές δεξιότητες και ανάγκες όπως προβλέπει το καταστατικό μας ( Αρθρο 2, &9).

[quote_box_center]«Ο σκοπός μας εκφράζεται μέσα από 3 λέξεις που σηματοδοτούν τις δράσεις και το έργο που θέλουμε να προσφέρουμε και είναι: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ»[/quote_box_center]

-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος που θέτετε;

-Συνεχείς συνεργασίες και συμπράξεις στα πλαίσια της δικτύωσης και δημιουργίας υποστηρικτικών δομών, ειδικά για ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες σε όλη τη Χώρα

 -Επαγγελματικά ασχολείστε στον χώρο της υγείας. Είσαστε Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ). Αποτέλεσε αυτό αφετηρία για την ίδρυση του Συλλογου;

-Ο χώρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου εργάζομαι επί 25 συναπτά έτη με ευρεία δράση και προσφορά, είναι ο Πρώτος, από τους τρεις Πυλώνες Υγειονομικής  Περίθαλψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η συμβουλευτική καθοδήγηση, η πρόληψη και προαγωγή της υγείας του ασφαλισμένου αποτελούν εφαλτήρια ενός δομημένου συστήματος Υγείας, με στοχευμένη διαμεσολάβηση και παραπομπή του σε κατάλληλους δρόμους επίλυσης των προβλημάτων τους.

Από εκδήλωση στον Δήμο Οιχαλίας με τον Σύλλογο “ΑΡΩΓΗ – ΑΜΕΑ”

-Ο χώρος της υγείας έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Θεωρείτε ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία; 

-Η οικονομική Κρίση σαφώς και έχει δημιουργήσει επιπτώσεις εκτός από την Υγεία των Ανθρώπων και στο Σύστημα Υγείας. Το μεγάλο πρόβλημα στον τομέα της υγείας είναι ότι ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, οι παροχές και οι πόροι μειώνονται. Και αυτό πού εντείνει την δυσκολία στην κατεύθυνση αυτή είναι η υπερπροσπάθεια πού πρέπει να καταβάλλουν οι άνθρωποι που υπηρετούν την Υγεία το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι δίνουν ένα τεράστιο αγώνα καθημερινά για να ανταπεξέλθουν με λιγότερα μέσα και λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό. Και αυτό ας μην το ξεχνάμε, πρέπει να το αναγνωρίζουμε και χαίρομαι που ο απλός κόσμος που έρχεται σε επαφή με το σύστημα Υγείας το αναγνωρίζει και το εκτιμά. Μονάχα που το Φιλότιμο δεν επαρκεί…

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΘΕΛΩ θα αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα για να διεκδικεί από κάθε αρμόδια αρχή και την Ελληνική Πολιτεία, να μάχεται και να αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες και δυνατότητες παροχής υπηρεσιών ΥΓΕΙΑΣ με αξιοπρέπεια για τον Έλληνα και την Ελληνίδα που χρειάζεται υποστήριξη συναισθηματική, ηθική και Συμβουλευτική στο πολυδαίδαλο πολλές φορές σύστημα ΥΓΕΙΑΣ της χώρας μας, πού σαφώς έχει πολλά κενά και ατέλειες που χρήζουν άμεσης βελτίωσης ειδικά στον τομέα της  Πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε προς τους αναγνώστες μας ως πρόεδρος του «ΘΕΛΩ»;

-ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ είναι η δημιουργία ενός εξανθρωπισμένου δικτύου και υπηρεσιών, χωρίς κανένα πνεύμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ  ΡΙΧΝΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Ένα συντονισμένο ΘΕΛΩ με ένα εγγυημένο ΜΠΟΡΩ για το ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ σε όλα τα επίπεδα του Κοινωνικού Βίου.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ: ΜΑΖΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Βιογραφικό

Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από το 1993. Σπούδασε στο ΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, εξειδικεύτηκε ως Νοσηλεύτρια στην  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου κ αρχικά εργάστηκε. Στη συνέχεια μετατέθηκε στη Μονάδα υγείας Αμαρουσίου, δομή της Πρωτοβάθμιας με τη διοικητική μορφή αρχικά ως ΙΚΑ, μετέπειτα ως ΕΟΠΥΥ κ τέλος ως ΠΕΔΥ ( Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας).

Με τον ρόλο της ως Προϊσταμένη απο το 2003, έχει διαγράψει μια μακρά πορεία με έργο στη Δομή όπου αποδεικνύεται από τον ατομικό/υπηρεσιακό της φάκελο και φυσικά από την οργάνωση και λειτουργία της Δομής στο Μαρούσι στην πορεία των χρόνων.

Έχει Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – ΜSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας(τελειόφοιτος)

Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) – «Χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνων φορέων»

Εκπαίδευση και πιστοποίηση στο πρόγραμμα «Διαχείρισης Κρίσεων και Συγκρούσεων» (MHF- Μental Heal th Facilitator)

Σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το πρόγραμμα DIN (Diploma in Nego tiations) – Δίπλωμα στη Διαμεσολάβηση και την απόκτηση Διαπίστευσης στη Διαμεσολάβηση.(σε εξέλιξη)

Πρόεδρος του Αστικού Μη κερδοσκοπικού συλλόγου ΘΕΛΩ με στόχο την κοινωνική προσφορά στον τομέα της σχέσης των Πολιτών με τους φορείς της Υγείας.

Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων στον μη κερδοσκοπικό σύλλογο σκελετικής υγείας «Πεταλούδα»

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, στον συνδυασμό «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη» με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη.