ΚΑΜ: Ένα Κινητό Αστυνομικό Τμήμα στη διάθεση των κατοίκων στα ορεινά των Τρικάλων

 

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό στα ορεινά των Τρικάλων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» με στόχο την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα μεταβαίνει, σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές και παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες. Εκείνο που διευκρινίζεται από την Αστυνομία είναι ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη και η τήρηση της τάξης.

Οι πολίτες που ζουν σε χωριά απομακρυσμένα που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τα αστικά κέντρα δεν έχουν τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες, επιπλέον η αστυνόμευση είναι μόνιμο αίτημα των κατοίκων οι οποίοι νιώθουν ευάλωτοι σε διάφορους κινδύνους. Στόχος είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε μικρούς και απομακρυσμένους, από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οικισμούς, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Με την παρουσία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου διαβιούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η μετάβαση στα αστικά κέντρα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, θεωρείται ότι διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό η εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειάς τους και ελαχιστοποιούνται τυχόν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως η εξαπάτηση ή η διάπραξη άλλων αδικημάτων σε βάρος τους.

[quote_box_center]

Από τον Απρίλιο του 2015

Ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί ήδη μια επιτυχημένη αστυνομική δράση, αφού από τον Απρίλιο του 2015 υλοποιήθηκε, αρχικά με πιλοτικό χαρακτήρα σε τέσσερις νομούς της χώρας και έκτοτε συνεχίζει να επεκτείνεται, έπειτα από τα πολύ θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του.

[/quote_box_center]

Αποστολή

Ο θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας έχει ως αποστολή:

Απώτερος σκοπός της λειτουργίας αυτού του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, είναι η ενσωμάτωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους.

Το VAN των Τρικάλων και οι παρεχόμενες υπηρεσίες

Για τη λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, τύπου VAN, το οποίο αποτελεί στην ουσία ένα μικρό Αστυνομικό Τμήμα. Το όχημα αυτό στελεχώνεται με τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), ενώ παράλληλα διαθέτει τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, είναι εξοπλισμένο με ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνδεδεμένο με όλες τις εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτυπωτή, σφραγίδες, έντυπα, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα θα επισκέπτεται καθημερινά βάσει προγραμματισμένων και ανακοινώσιμων δρομολογίων, απομακρυσμένες κυρίως περιοχές του Νομού, ώστε να έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους, επιλύοντας καθημερινά τους προβλήματα, που έχουν σχέση με την αστυνομία, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στις έδρες των αστυνομικών Υπηρεσιών.

Με αυτό τον τρόπο θέματα όπως η θεώρηση γνησίου υπογραφής, η επικύρωση αντιγράφων, η ενημέρωση σχετικά με απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου, η υποβολή εγκλήσεων ή παραπόνων κ.λπ. θα αντιμετωπίζονται και θα επιλύονται εντός του οχήματος της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας.

[quote_box_center]

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Η ανακοίνωση των δρομολογίων εστιάζεται στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την παρουσία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην περιοχή τους, ώστε να προγραμματίζουν τη διευθέτηση των ζητημάτων που τους απασχολούν και να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δρομολογίων της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Τρικάλων έχει ως ακολούθως:

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΤΡΙΤΗ 14/06/2016 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ 17:00΄ – 24:00΄:

Κονισκός – Φλαμπουρέσι – Γερακάρι – Λογγά – Αχελινάδα – Μαυρέλι –Φωτεινό – Κερασούλα – Αγ.Τριάδα – Ψήλωμα – Ασπροκλησσιά – Αχλαδέα – Σκεπάρι – Γάβρος – Θεοτόκος – Αγιόφυλλο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/06/2016 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ 08:00΄ – 15:00΄ :

Καστανιά – Αμάραντος – Στεφάνι – Δολιανά – Κρανιά – Καλλιρόη – Κατάφυτο – Ανθούσα – Χαλίκι – Πολυθέα – Μηλιά – Αγ.Παρασκευή – Νεραϊδοχώρι – Περτούλι.

ΠΕΜΠΤΗ 16/06/2016 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ 08:00΄ – 15:00΄ :

Πύλη – Κοτρώνι – Βροντερό – Βλάχα – Περτούλι – Νεραϊδοχώρι –Πύρρα – Δέση – Αγ.Νικόλαος – Δροσοχώρι – Γαρδίκι – Αθαμανία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/06/2016 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ 08:00΄ – 15:00΄:

Πύλη – Στουρναρέικα – Βαθύρεμα – Λιβαδοχώρι – Ν.Πεύκη –Μοσχόφυτο – Βαλκάνο – Πολυνέρι – Μεσοχώρα – Αρματωλικό – Αετός –Παχτούρι – Λαφίνα – Κορυφή – Νεράιδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/06/2016 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ 09:00΄ – 14:00΄:

Μουργκάνι – Μεγ.Κερασιά – Ορθοβούνι – Τριγώνα – Ανάληψη – Πεύκη –Κορυδαλλός – Παναγία – Μαλακάσι – Μουργκάνι – Αγ.Δημήτριος – Ξηρόκαμπος – Οξύνεια – Αγναντιά – Σταγιάδες – Κακοπλεύρι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/06/2016: ————–

ΔΕΥΤΕΡΑ 20/06/2016 ΑΡΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ: ——————

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα περιπολίας της Κ.Α.Μ. δύναται να μεταβάλλεται με μέριμνα του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, ανάλογα με τις αναφυόμενες ανάγκες.

[/quote_box_center]

… Ως γραφείο αστυνομικού τμήματος

Το όχημα της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας λειτουργεί ουσιαστικά ως γραφείο Αστυνομικού Τμήματος. Είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να καθίσουν και να συζητήσουν με τον αστυνομικό για τα προβλήματα αστυνομικής φύσης που αντιμετωπίζουν, να υποβάλλουν εγκλήσεις ή παράπονα, να θεωρούν γνήσια υπογραφής, να επικυρώνουν αντίγραφα, να προβαίνουν στη σύνταξη κάποιας ανακριτικής πράξης και γενικότερα να επιλύουν ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.

Υπηρεσίες

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι εφοδιασμένη με έντυπα και λοιπά φυλλάδια, ώστε να ενημερώνει και να εξυπηρετεί τους πολίτες άμεσα σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Τα έντυπα και τα ενημερωτικά φυλλάδια θα αναφέρονται κυρίως: