Καλαμάρι γεμιστό στην γάστρα

Υλικά για την γάστρα :

1 μεγάλο καλαμάρι

3 πατάτες σε μεγάλους κύβους

1 μεγάλο χοντροκομμένο κρεμμύδι

2 μεγάλες ντομάτες σε κυβάκια

3 φύλλα δάφνη

1 ποτηράκι κρασί

1 ποτήρι ντοματοχυμό

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

μπόλικο αλατοπίπερο

Υλικά για την γέμιση :

3-4 από τα πλοκάμια του καλαμαριού ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο

1 χούφτα άνηθο

κρεμμυδάκια

2 κ.σ. ρύζι Καρολίνα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/2 ποτηράκι κρασί

1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε καλά το καλαμάρι μας βγάζοντας από μέσα ότι έχει και πάνω απ όλα την μεμβράνη που είναι σαν κόκαλο. Βγάζουμε τα μάτια από τα πλοκάμια και το δόντι που έχουν στο κέντρο. Παίρνουμε τα 4 πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σοτάρουμε σταδιακά όλα τα υλικά για την γέμιση. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι η γέμιση μας. Γεμίζουμε το καλαμάρι και βάζουμε μια δυο Οδοντογλυφίδες να μην φύγει έξω στην γάστρα μας και μπροστά του βάζουμε και το υπόλοιπο πλοκάμι. Ρίχνουμε τις πατάτες στην γάστρα το κρεμμύδι την ντομάτα την δάφνη και αλατοπιπερώνουμε. Στην συνέχεια βάζουμε το λάδι τον ντοματοχυμό το κρασί και λίγο νεράκι. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε στους 200 για δυο ώρες περίπου. Αν θέλετε κάνετε λίγο περισσότερη γέμιση. Μέτα το γέμισμα του καλαμαριού μπορείτε να την βάλετε σε ένα κατσαρολάκι με 2 ποτηράκια του κρασιού νερό. Μόλις πάρει βράσει ρίχνετε ένα ποτηράκι του κρασιού ρύζι για πιλάφι. Χαμηλώνετε την φωτιά να σιγοβράζει και μετά από 15 λεπτά σβήνετε την φωτιά και σκεπάζετε με μια καθαρή πετσετούλα να φουσκώσει το ρυζάκι σας. Δοκιμάστε να έχετε ένα υπέροχο πιλαφάκι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/  και στην σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).