Κέικ παντζάρι με γλάσο τυριού

Υλικά :
Για το κέικ

2-3 φρέσκα παντζάρια, ψημένα ή βρασμένα και πολτοποιημένα 
¼ κούπας χυμό λεμονιού 
1 κ.σ. λευκό ξίδι 
1 κούπα βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου 
225 ml ξινόγαλο 
21/3 κούπας λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 
4 αβγά 
1 λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες 
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
¼ κούπας κακάο 
½ κ.γ. αλάτι 
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο τυριού
250 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia, σε θερμοκρασία δωματίου 
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη 
1 κούπα ζάχαρη άχνη 
½ κούπα κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 

Για το γαρνίρισμα

φράουλες και

συρόπι φράουλας

Εκτέλεση: 

Για το κέικ : Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα παντζάρια, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, το βούτυρο και το ξινόγαλο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα ένα τα αβγά και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μεγάλο κουτάλι. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ (από μέτρια σε χαμηλή) και ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού κουταλιά κουταλιά. Όταν ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τα παντζάρια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της ζύμης. 
Στρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά (διαμέτρου 23 εκ.) με λαδόκολλα που να καλύπτει και τα τοιχώματα. Μοιράζουμε μέσα τη ζύμη και απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσουν. 

Κρέμα τυριού/γλάσο: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί και τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθεί με το τυρί και να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα (από μέτρια σε χαμηλή) και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. 

Σε μια πιατέλα ξεφορμάρουμε το ένα κομμάτι κέικ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της κρέμας τυριού. Από πάνω τοποθετούμε το άλλο κομμάτι του κέικ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά.

Για το γαρνίρισμα : Γαρνίρουμε όπως στην φωτογραφία με τις φράουλε και το σιρόπι. Κόβουμε και σερβίρουμε. 

Καλή επιτυχία.

Η συνταγή είναι από το alatikaipiperi.gr (εκτός από το γαρνίρισμα με φράουλες και σιρόπι φράουλας) σε εκτέλεση και φωτογραφίες της φίλης μας Αγγελικής Αναγνώστου, η οποία και μας την έστειλε.