Κάνοντας… κουπί στο Ληθαίο ποταμό στα Τρίκαλα…-Εντυπωσιακές φωτό

Ο Ληθαίος σαν να ξύπνησε ξαφνικά από τη… Λήθη του. Σαν να «ζωντάνεψε» και να απέκτησε «συνοδοιπόρους» στο αιώνιο ταξίδι του. Μία μικρή παρέμβαση, χωρίς ιδιαίτερο κόστος απέδειξε για άλλη μία φορά ότι δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει… τρόπο για να πετύχεις κάποια πράγματα.

Της Βιβής ΜαργαρίτηΌλοι οι Τρικαλινοί υπήρξαν διστακτικοί από την ανακοίνωση κιόλας του όλου εγχειρήματος. Βάρκες στο… Ληθαίο. Ακουγόταν λίγο περίεργο σαν ιδέα. (Αλλά μήπως περίεργα δεν ακουγόταν σαν ιδέα και η δημιουργία του Μύλου των Ξωτικών;).

Οι Τρικαλινοί φαίνεται πως μέρα με τη μέρα όχι μόνο συνηθίζουν κι αποδέχονται αυτή τη νέα προοπτική της αξιοποίησης του ποταμού που ανοίγεται μπροστά μας, αλλά αρχίζουν και την επικροτούν. Βέβαια, η δημοτική αρχή θα πρέπει να εξετάσει κάποιες βελτιώσεις, για παράδειγμα οι βάρκες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές και να δένουν με το φυσικό τοπίο, αλλά σαν αρχή δεν δείχνει να πάει καθόλου άσχημα.

Μαγευτικά

Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε να με πάρουν από το χέρι τα παιδιά μου για να βρεθώ στην… προβλήτα. Μου φαινόταν κάπως περίεργο να μπω στη βάρκα και να κάνω κουπί. Όταν όμως έφτασα, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν η μόνη… «τρελή». Προηγούνταν άλλοι και μάλιστα πολλοί. Αφού χρειάστηκε να περιμένω αρκετή ώρα για να μπορέσω να… επιβιβαστώ σε μία από τις βάρκες.

Αυτό ήταν… Με το που μπήκα στη βάρκα (που ομολογουμένως θα μου άρεσε να ήταν ξύλινη κι όχι πλαστική – δεν αδικώ καθόλου εκείνους που χαρακτηρίζουν «σκάφες» τις βάρκες του Ληθαίου) ξεκίνησε η… μαγεία.

Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα το Ληθαίο εκ των… έσω. Ο χρόνος σταμάτησε, το ίδιο και η βοή της πόλης. Άκουγα μόνο το νερό του ποταμού. Μία βόλτα απολαυστική που πραγματικά με αιφνιδίασε. Απόλαυσα κάθε της λεπτό. Ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο θα τον χαρακτήριζα μαζί με τα παιδιά μου που ξετρελάθηκαν. Ήταν σαν να ανακαλύπτω για πρώτη φορά αυτό το ποτάμι που μου έχει κάνει συντροφιά χρόνια τώρα κοιτώντας το από τις όχθες του.

Ο κόσμος

Εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν βαρκάδα στο ποτάμι είναι κυρίως νεαρά ζευγάρια και γονείς με τα παιδιά τους. Περισσότεροι Τρικαλινοί, όπως πληροφορήθηκα, αλλά όσο περνούν οι μέρες κι επισκέπτες της πόλης.

Οι βαρκάδες

Οι βαρκάδες στο Ληθαίο ποταμό έχουν ξεκινήσει από τη Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου. Οι βάρκες είναι διαθέσιμες για περιήγηση σε μία  διαδρομή ανέρχεται σε περίπου 600 μ., κι εκτείνεται από τη γέφυρα Ασκληπιού μέχρι τη γέφυρα Γούρνας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο λάτρης της φύσης απολαμβάνει τη βαρκάδα του, προς το παρόν δωρεάν. Από το Δήμο Τρικκαίων έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες (νομικές, ασφάλειας, προστασίας κ.α.) όπως η ίδια η Δημοτική Αρχή διαβεβαιώνει. Υπάρχουν βάρκες δύο μεγεθών. Στις μικρού μεγέθους επιβαίνουν δύο ενήλικες ή ένας ενήλικας και δύο παιδιά, ενώ στις μεγάλες, 4 ενήλικες. Έχουν τηρηθεί όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας, υπάρχει προσωπικό που δίνει οδηγίες και διευκολύνει τη μετεπιβίβαση ενώ υπάρχει και προστατευτικό πλέγμα για τα μικρά παιδιά.

Οι βάρκες ξεκινούν από το ύψος της εγκατάστασης – προβλήτα που στήθηκε στις όχθες του Ληθαίου, στην οδό Αμαλίας, στο ύψος της πίσω εισόδου του ταχυδρομείου. Η δωρεάν δράση διεξάγεται, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Η κάθε βαρκάδα διαρκεί 15 λεπτά και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ