Η συμμετοχή του πατέρα και της μητέρας στο μεγάλωμα των παιδιών πρέπει να είναι ίση

Σίγουρα πολλές φορές θα έχετε ακούσει από μαμάδες να λένε: «Κάθε βράδυ σηκώνομαι να ταΐσω το μωρό και ο άντρας μου απλά ροχαλίζει,» ή όταν ακούνε ότι κάποιος σύζυγος αλλάζει το παιδί να κοιτάζουν  σοκαρισμένες κι να ρωτάνε ¨Αλλάζει πάνες ο άντρας σου;»

Από πότε η φροντίδα ενός μωρού είναι αποκλειστική ευθύνη της μητέρας; Επειδή έκανες μωρό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά το σώμα σου μπορεί να λειτουργήσει με μια ώρα ύπνο. Ο σύζυγός μου έβαλε το χεράκι του στη δημιουργία αυτού του μικροσκοπικού πλάσματος, γι’αυτό πρέπει να βοηθάει στην φροντίδα του. Ευτυχώς ήταν δίπλα μου στην μη προγραμματισμένη καισαρική, και συνεχίζει να είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα που έχουμε κάνει από τότε. Παρακάτω ακολουθούν τα κόλπα που μας βοηθούν να τα βγάλουμε πέρα με όλα αυτά που μας «ταλαιπωρούν» σαν γονείς:

1. Διαίρει και Βασίλευε.

Δεν είχαμε κάποιο πλάνο για το πως θα τα καταφέρουμε, αλλά είχαμε συμφωνήσει πως θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και αυτό γίνεται. Εγώ θηλάζω, αυτός αλλάζει πάνες. Εγώ κάνω μπάνιο το μωρό, αυτός πλένει τα μπιμπερό,τις πιπίλες και τα ρούχα του και πάει λέγοντας.

Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνη σου. Μερικές φορές απλά χρειάζεται να το ζητήσεις. Μπορείς απλά να πεις: «Μπορείς να κάνεις αυτό, όσο εγώ θα κάνω εκείνο;» Και οι δυο θα νιώθετε πολύ πιο ξεκούραστοι και ήρεμοι στο τέλος της ημέρας.

2. Είναι εντάξει να κάνετε ένα διάλειμμα από το μωρό.

Όταν ο σύντροφός σας προσπαθεί να κοιμίσει το μωρό, άδραξε την ευκαιρία και κάνε ένα μπάνιο ή ρίξε ένα υπνάκο. Ακόμα και μισή ώρα με τον εαυτό σου, θα σου δώσει ενέργεια και θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τον άντρα σου.

3. Οι ορμόνες είναι σκληρές.

Εάν το εξηγήσεις αυτό στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, πριν αρχίσεις τις υστερίες και τα κλάματα επειδή δεν προσφέρθηκε να βγάλει τα ρούχα από το πλυντήριο, θα έχετε σίγουρα μια πιο αρμονική σχέση.

4. Να εκτιμάτε ο ένας τον άλλο.

Βρες χρόνο να πεις: «Ευχαριστώ.» Με ένα νεογέννητο και οι δυο γονείς εξαντλούνται. Όταν κάποιος κάνει την υπέρβαση καλό θα ήταν να νιώθει ότι υπάρχει κάποιος που να το αναγνωρίζει. Απλά πείτε ο ένας στον άλλο πόσο ευγνώμονες είστε σαν υπενθύμιση του ότι είστε μια ομάδα με τον ίδιο στόχο.

5. Δεν υπάρχουν «Δικά του» και «Δικά της» καθήκοντα.

Πρόκειται για την φροντίδα του παιδιού ΣΑΣ . Όταν κάτι πρέπει να γίνει ο ένας από τους δυο που δεν είναι απασχολημένος πρέπει να το αναλάβει. Πιστεύω πως αυτό είναι το κλειδί για να υπάρχει ειρήνη σε ένα σπίτι γιατί κανείς από τους δυο δεν νιώθει καταπιεσμένος.

6. Να είστε ενωμένοι.

Να υποστηρίζεται ο ένας στον άλλο όσον αφορά στην ανατροφή του παιδιού. Όταν σταμάτησα να θηλάζω πολλοί με ρωτούσαν γιατί το έκανα, τότε αναλάμβανε ο σύζυγός μου ο οποίος με υποστήριζε 100%. Πρέπει να είστε στην ίδια σελίδα, ακόμα και όταν δεν είστε στην πραγματικότητα. Ακόμα και όταν διαφωνείτε πρέπει να το συζητάτε οι δυο σας και μόνο. Όταν πρόκειται για τη γνώμη, κριτική και συμβουλή τρίτων, πρέπει να έχετε την ίδια ανταπόκριση απέναντί τους.

Δεν ξέρω από που προήλθε η ιδέα ότι η γυναίκα πρέπει να είναι 100% υπεύθυνη για την φροντίδα ενός μωρού. Μπορεί να ξεκινάει από την ενοχή μας ότι ο άνδρας σηκώνεται το πρωί και δουλεύει όλη μέρα, αλλά μήπως και εσείς δεν ξυπνάτε την ίδια ώρα ή και πιο νωρίς για να φροντίσετε το μωρό;

Μπορεί να νιώθουμε υποχρεωμένες να ξεκουράσουμε τον σύζυγο μετά από μια ολόκληρη μέρα στην δουλειά, παρόλο που εμείς δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί ούτε για λίγο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σαν μητέρες, πρέπει οπωσδήποτε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, και σωματικά και πνευματικά, για να έχουμε την δυνατότητα να παρέχουμε στα παιδιά μας τον καλύτερό μας εαυτό.

Γι αυτό όταν γυρνάει ο άνθρωπός σας από την δουλειά, κάντε τον μια μεγάλη αγκαλιά, δώστε του ένα φιλί και ευχαρίστως θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Κάνατε μαζί το μωρό, και είστε και οι δυο υπεύθυνοι για την φροντίδα του, αλλά μην ξεχνάτε να φροντίζετε και ο ένας τον άλλο.

Πηγή: mommyandthecity.gr