Η πρώτη επίσκεψη στο νεογέννητο – Όσα πρέπει να προσέξετε

Η πρώτη επίσκεψη στο νεογέννητο – Όσα πρέπει να προσέξετε!

Η πρώτη συνάντησή σας με το νεογέννητο μωράκι ενός συγγενικού ή φιλικού σας προσώπου αποτελεί αναμφίβολα μία πολύ ευχάριστη και συνάμα συγκινητική στιγμή.

Ωστόσο, πέρα από την αγάπη, που νιώθουμε, θα πρέπει να δώσουμε και κάποια προσοχή στην πρώτη μας επίσκεψη στο μωρό. Να μη ξεχνάμε για παράδειγμα ότι η νέα μαμά μπορεί να μην έχει κοιμηθεί ή να προσπαθεί επί ώρες να θηλάσει το μωρό.

Το πρώτο πράγμα, που θα πρέπει να κάνετε, όταν φτάσετε στο σπίτι του μωρού και ιδιαίτερα αν θέλετε να το κρατήσετε αγκαλιά είναι να πλύνετε καλά τα χέρια σας, καθώς τα νεογέννητα έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν είστε άρρωστοι, θα πρέπει να αναβάλετε την επίσκεψή σας και να κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη, όταν είστε εντελώς υγιείς.

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ώρα και τη διάρκεια της επίσκεψης. Γι’ αυτό επισκεφτείτε το μωρό είτε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα αποφεύγοντας τις νυχτερινές επισκέψεις. Σε κάθε περίπτωση μείνετε για λίγη ώρα, καθώς οι γονείς προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους και να μπουν σ’ ένα πρόγραμμα με το μωρό.

Σεβαστείτε τις επιθυμίες των γονιών, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε μ’ αυτές ή όχι. Αν για παράδειγμα βλέπετε ότι διστάζουν να σας δώσουν το μωράκι στην αγκαλιά, μην επιμένετε. Επίσης, μην κρίνετε τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι γονείς στο νεογέννητο και μη λέτε τι θα κάνατε εσείς στη θέση τους. Δώστε συμβουλές μόνο αν σας τις ζητήσουν και γενικότερα ακούστε τα άγχη και τις ανησυχίες τους κρατώντας θετική στάση.

Αν η οικογένεια έχει και άλλο παιδί, μπορείτε να το απασχολήσετε, για να ξεκουράσετε τους γονείς ή για να βοηθήσετε τη μαμά να αλλάξει ή να θηλάσει το νεογέννητο.

Αν νιώσετε την ανάγκη να πάρετε ένα δώρο στο νεογέννητο, φροντίστε να είναι κάτι χρήσιμο και βολικό, το οποίο να έχει κάρτα αλλαγής. Μη ξεχνάτε ότι οι νέοι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε για ψώνια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν η οικογένεια έχει μεγαλύτερο παιδί, φροντίστε να αγοράσετε και γι’ αυτό ένα μικρό δωράκι.

πηγή : Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio