Η Ιωάννα Νοταρά μας ξεναγεί στον κόσμο της συγγραφής και του βιβλίου

[quote_box_center]Εκείνοι που αγαπούν τα βιβλία και διαβάζουν καταλαβαίνουν τη χαρά της υπογραφής ενός βιβλίου από τον ίδιο το συγγραφέα. Η χαρά δε μίας συνομιλίας μαζί του είναι απερίγραπτη. Ειδικά στην επαρχία, όπου η επικοινωνία με τους συγγραφείς είναι πιο δύσκολη. Ευτυχώς, τα βιβλιοπωλεία της πόλης πραγματοποιούν συχνά τα τελευταία χρόνια παρουσιάσεις βιβλίων κι έτσι έχουμε κι εμείς τη χαρά της επικοινωνίας με σημαντικούς συγγραφείς (κι ευτυχώς επίσης -θα συμπληρώσω- που ο τόπος έχει γεννήσει σημαντικούς συγγραφείς οι οποίοι δεν αρνήθηκαν ποτέ να μας μιλήσουν όταν τους το ζητήσαμε). Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου το νέο βιβλίο της Ιωάννας Νοταρά με τίτλο «Μία συγνώμη για την Εύα» . Ένα καταπληκτικό βιβλίο σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας το οποίο προβάλλει αριστοτεχνικά τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης και την απενοχοποίησητης γυναίκας. Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν να επιδιώξω μία συνέντευξη μαζί της και χάρηκα πολύ όταν μου απάντησε θετικά. Με την κ. Νοταρά μιλήσαμε για το βιβλίο της, αλλά όχι μόνο για αυτό. Μιλήσαμε για την ενασχόλησή της με τη συγγραφή, τις πηγές… έμπνευσης, τις γυναίκες…[/quote_box_center]

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

κ. Νοταρά, πως ασχοληθήκατε με τη συγγραφή;
Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν χρόνια έως ότου τελειώσω με τις βασικές προτεραιότητες που επιβάλει η ζωή, όπως να μεγαλώσω και να σπουδάσω τον γιό μου και, έπειτα να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη συγγραφή.

Τι μπορεί να σας εμπνεύσει;

Κυρίως με εμπνέει η σημερινή καθημερινότητα. Ζούμε σε μια εποχή που τα πρότυπα και οι συμπεριφορές μας, πιστεύω πως έχουν μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Όπως ας πούμε η δομή της οικογένειας σήμερα, ο έρωτας, η φιλία, τώρα πια και η ανεργία… Νομίζω πως είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

Το τελευταίο σας βιβλίο είναι το «Μία συγνώμη για την Εύα». Μιλήστε μας για αυτό.

Το τελευταίο μου βιβλίο… «Μια Συγγνώμη για την Εύα». Ξεκινώντας από τον τίτλο που δεν είναι τυχαίος, θα ήθελα να πω πως, είναι απόλυτα αφιερωμένο στη γυναίκα. Στη γυναίκα που ενοχοποιείται από την εποχή του Αδάμ και της Εύας. Μέσα από τις σελίδες της «Εύας» λοιπόν, θα δούμε μια γυναίκα που ξεκινάει τη ζωή της με την επιτυχία της στην ιατρική σχολή της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Η ηρωίδα μας θα διεκδικήσει την καριέρα, τον έρωτα, την αγάπη, την εκδίκηση, αλλά και τη συγγνώμη. Θα παλέψει για να σπάσει τα κοινωνικά κατεστημένα της εποχής και θα προσπαθήσει να βγει νικήτρια ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστεί και με τα δικά της λάθη και πάθη.

[quote_box_center]Το βιβλίο “Μία συγνώμη για την Εύα” (κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ)  ανήκει στην κατηγορία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και προβάλλει αριστοτεχνικά τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης και την απενοχοποίηση της γυναίκας. Πρόκειται για μία πολυπρόσωπη αφήγηση που εξελίσσεται σε δύο επίπεδα και διαρκείς αναδρομές σε παρόν και παρελθόν, αποδίδοντας -παράλληλα με τη ζωή των ηρώων- την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η συγγραφέας συνθέτει ένα δυνατό μυθιστόρημα που συγκλονίζει. [/quote_box_center]

Τι σας οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου;
Κυρίως οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες την εποχή που η ανδροκρατούμενη κοινωνία ήταν πιο ισχυρή. Επίσης, ένα δυνατό κίνητρο ήταν και οι σχέσεις γονέων και παιδιών. Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας διακρίνουμε τα λάθη των γονιών και πώς αυτά, τα λάθη, συχνά επιβαρύνουν τις ζωές των παιδιών τους, όταν αυτά μπουν στην πραγματική ζωή.

Η ηρωίδα του βιβλίου σας είναι η Νικολέτα, παρόλα αυτά το βιβλίο σας έχει τίτλο «Μια συγνώμη για την Εύα», το όνομα που χρησιμοποίησε για να εκδικηθεί…

Ναι, έτσι είναι, αλλά γι’ αυτό δεν θα πω πολλά. Είναι η έκπληξη της ιστορίας…

Είναι ανεξάντλητη η δύναμη της ψυχής μίας γυναίκας; Πόσα μπορεί να αντέξει;

Ναι, είναι ανεξάντλητη η ψυχή της γυναίκας, του ανθρώπου γενικότερα, για να είμαι δίκαιη και απέναντι στους άντρες. Ωστόσο, ναι, η γυναίκα μπορεί να αντέξει πολλά περισσότερα πιστεύω.

Το σεξ είναι «όπλο» στα χέρια μίας γυναίκας; Η Εύα (Νικολέτα) συνάπτει σεξουαλική σχέση με κάποιον μόνο και μόνο για να εκδικηθεί…

Πιστεύω ότι το σεξ μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια μιας γυναίκας ποντάροντας πάντα στην αδυναμία του άντρα που, γι’ αυτόν το σεξ είναι συχνά επιβεβαίωση ανδρισμού.  Και, ναι, στην ιστορία της Εύας το σεξ γίνεται όπλο εκδίκησης. Όμως, όποιος διαβάσει την ιστορία θα διακρίνει πόσο λαβωμένη βγήκε και η Εύα μέσα από την περιπέτεια της εκδίκησης.

Υπάρχουν στοιχεία στο βιβλίο που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αυτοβιογραφικά;

Όχι. Δεν υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Όμως έχει τύχει να συλλάβω τον εαυτό μου πλάθοντας την ιστορία, να χαίρομαι για κάποια «κατορθώματα» των ηρώων μου ή να μετανιώνω που δεν τα τόλμησα ποτέ…
Σε ποιο από τα βιβλία σας μπορούμε να συναντήσουμε την Ιωάννα Νοταρά ως μέρος της ιστορίας;
Την Ιωάννα Νοταρά ξεκάθαρα, σε κανένα, ωστόσο πολλά δικά μου στοιχεία βγαίνουν στην Άννα από τις: «Χαμένες Αγάπες», αλλά και στη Νικολέτα, όχι στην Εύα, από το: «Μια Συγγνώμη για την Εύα».
Συγγραφέας: είναι επάγγελμα;
Όχι, δεν είναι επάγγελμα από τη στιγμή που γράφεις από καρδιάς και όχι κατά παραγγελία. Αν όμως αφοσιωθείς αποκλειστικά στη συγγραφή, παρατηρώ ότι όσο γράφεις, τόσο βελτιώνεσαι.

Υπάρχουν συνειδητοποιημένοι αναγνώστες στην Ελλάδα;

Φυσικά και υπάρχουν συνειδητοποιημένοι αναγνώστες στην Ελλάδα.

[quote_box_center]

Βιογραφικά στοιχεία

Η Ιωάννα Νοταρά γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σήμερα ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό τηςκαι έχει έναν γιο. Αποφοίτησε από το ΤοσίτσειοΑρσάκειο Εκάλης και μιλάει γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως υπεύθυνη πωλήσεων σε γνωστό ελβετικό οίκο κοσμημάτων και ρολογιών. Το 2009 παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Εκτός από το μυθιστόρημα «Μία συγνώμη για την Εύα» που κυκλοφόρησε προσφάτως. Κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της «Χαμένες αγάπες» και «Στη σκιά του πάθους».

[/quote_box_center]