«Εξευγενισμένη» καισαρική: Μια νέα μέθοδος που θυμίζει φυσιολογικό τοκετό

Οποιαδήποτε γυναίκα γέννησε με καισαρική τομή μπορεί να σας πει πως η διαδικασία του χειρουργείου και τα μηχανήματα στην αίθουσα της προκάλεσαν τόσο φόβο και άγχος που δεν κατάφερε να χαρεί και να γιορτάσει το γεγονός της γέννησης του παιδιού της!

Συχνά μάλιστα, η μαμά αποχωρίζεται αμέσως από το βρέφος, ειδικά σε μια στιγμή που η επαφή τους είναι τόσο σημαντική τόσο για την υγεία του μωρού, όσο και για το μεταξύ τους δέσιμο.

Πλέον, υπάρχει μια νέα μέθοδος καισαρικής, η «εξευγενισμένη» καισαρική, στόχος της οποίας είναι να δώσει στη μητέρα και στο μωρό τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού.

Υπάρχει διάφανη κουρτίνα.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τη μητέρα να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στην γέννα, χρησιμοποιείται μια αποστειρωμένη, διάφανη κουρτίνα που επιτρέπει στην μαμά να βλέπει όλη τη διαδικάσια και φυσικά, τη στιγμή που το μωρό της γεννιέται!

Η Rebecca Cook  βρήκε εξαιρετική την συγκεκριμένη πρακτική, καθώς μετά από 3 γέννες με καισαρική τομή, είχε επιτέλους την ευκαιρία να δει το 4ο μωρό της την ώρα που γεννήθηκε.

Στόχος της «εξευγενισμένης» καισαρικής είναι να κάνει τον τοκετό όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό γίνεται.

Όχι δεμένα χέρια.

«Δεν τοποθετούμε την ενδοφλέβια στο <<καλό>> χέρι της μητέρας, και φυσικά δεν τα δένουμε, ώστε να μπορέσει να κρατήσει το μωρό της και να αλληλεπιδράσει μαζί του αμέσως μετά την διαδικασία. Επίσης παρέχεται   Άμεση επαφή  δέρμα με δέρμα, καθώς το μωρό τοποθετείται  στο στήθος της μάνας, αμέσως αφού γεννηθεί. «, λέει η Camann, μια από τους υπεύθυνους του προγράμματος και αναισθησιολόγος. 

Η δέρμα με δέρμα επαφή, ή αλλιώς η τεχνική του καγκουρό, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα.

«Το να επιτρέψουμε στην μαμά να δεθεί με το μωρό της όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τον τοκετό, αλλά και να μείνει εκεί, βοηθάει στην λειτουργία της καρδιάς του μωρού, που συγχρονίζεται με την καρδιά της μητέρας καθώς και στην καλύτερη θερμοκρασία του, αυξάνοντας ταυτόχρονα την προσκόλληση του παιδιού προς την μητέρα και βοηθώντας στην εξέλιξη του θηλασμού! «, λέει η Kathy Trainor.

πηγή : Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Μετάφραση από brighamandwomens.org