Εγκρίθηκε στο Leader ο ποδηλατόδρομος Φωτάδας-Κεφαλόβρυσου

Ο ποδηλατόδρομος Φωτάδας – Κεφαλόβρυσου εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης  του προγράμματος Leader για τον Δήμο Τρικκαίων, στο πλαίσιο της τρίτης προκήρυξης. Σύμφωνα με τη μελέτη ο ποδηλατόδρομος θα συνδέει το δάσος Φωτάδας με τον υγρότοπο στην Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου.

Το έργο, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του οποίου έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αφορά στη δημιουργία περιαστικής ποδηλατικής διαδρομής εντός της πεδινής αγροτικής περιοχής των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιδένδρου και Φαλώρειας του Δήμου Τρικκαίων, με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΎΠΑΙΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΦΩΤΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 123.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη περιαστική ποδηλατική διαδρομή, θα έχει συνολικό μήκος 2.880 μέτρων περίπου και θα έχει ως αφετηρία της το δημοτικό δάσος Φωτάδας της Δημοτικής Ενότητας Καλλιδένδρου. Από εκεί, ακολουθώντας βορειοανατολική κατεύθυνση, θα καταλήγει στον υγρότοπο (λίμνη) της Τοπικής Κοινότητας Μικρού Κεφαλόβρυσου της Δημοτικής Ενότητας Φαλώρειας.

Στόχος

Στόχος είναι η εκτέλεση του έργου να συμβάλει αποφασιστικά στη διάχυση της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη πεδινή αγροτική περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιδένδρου και Φαλώρειας του Δήμου Τρικκαίων, η οποία δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αναπτυγμένη τουριστικά, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση των επισκεπτών, κάτι απόλυτα συμβατό με τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επίσης, στα πλαίσια της επίτευξης του παραπάνω στόχου από την υλοποίηση του έργου αυτού, επιδιώχθηκε, όπως αναφέρεται στην τεχνική μελέτη, η αφετηρία της περιαστικής αυτής ποδηλατικής διαδρομής (δάσος Φωτάδας) να ξεκινά από την υπό κατασκευή παραποτάμια του Πηνειού ποδηλατική διαδρομή που συνδέει το δάσος Φωτάδας με το δάσος της Τοπικής Κοινότητας Διαλεκτού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο περιαστικών ποδηλατικών – περιπατητικών διαδρομών στις αγροτικές περιοχές δυτικά του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιπλέον ευκαιρίες για άσκηση ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων, υπαίθριας αναψυχής, αισθητικής αναβάθμισης του τοπίου και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Επιλαχόντα έργα

Τα άλλα δύο έργα που είχαν υποβληθεί προς έγκριση, είναι επιλέξιμα, δηλαδή είναι επιλαχόντα, αλλά χρειάζεται πρώτα η τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων του προγράμματος, προκειμένου να εγκριθούν. Πρώτα, δηλαδή, θα γίνει – μετά και τη συμβολή του ΚΕΝΑΚΑΠ – μεταφορά χρημάτων από τους μη αξιοποιημένους κωδικούς και στη συνέχεια,  λόγω και της υψηλής βαθμολογίας που συγκέντρωσαν τα έργα αυτά, θα γίνει η ένταξή τους.

Το ένα έργο είναι η «Δημιουργία χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη ΔΕ Μεγάλων Καλυβίων» με προϋπολογισμό 173.000 ευρώ (και ίσο εγκεκριμένο συνολικό κόστος). Αυτό είχε υποβληθεί στο υπομέτρο L312.2 του ιδίου μέτρου. Αφορά, δε, στην αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων στην ΤΚ Μεγάλων Καλυβίων, προς όφελος της πολιτιστικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Το δεύτερο έργο αφορά στη «Δημιουργία διαδραστικού χώρου με θέμα την προβολή του έργου του Ασκληπιού στη ΔΕ Κόζιακα» με εγκεκριμένο συνολικό κόστος 328.794 ευρώ. Πρόκειται για την πρόταση του Δήμου είναι μέρος της συνολικότερης θεώρησης και στρατηγικής του, για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στον Δήμο μας, μέσω της ένταξής του στο πανελλήνιο δίκτυο για τα Ασκληπιεία, όπως προς μηνός ανακοίνωσε ο τ. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης, από την Επίδαυρο.

Ουσιαστικά, με την αξιοποίηση του μηδέποτε λειτουργήσαντος Δημαρχείου του τέως Δήμου Κόζιακα, στο Πρίνος,

– ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή (μέσω της καλλιέργειας βοτάνων),

– προωθείται ο ιατρικός τουρισμός (μέσω της μετατροπής του σε συνεδριακό κέντρο)

– αναπτύσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία (μέσω της συμμετοχής μαθητών σε διδακτικές επισκέψεις

– χρησιμοποιείται το κτήριο (μέσω τη λειτουργίας του και ως εκθεσιακός χώρος και ως συνεδριακό κέντρο).