Δύσκολος… Αύγουστος για τα άτομα με μεσογειακή αναιμία

Δύσκολο είναι το καλοκαίρι και ειδικά ο Αύγουστος για τα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη σε αίμα είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο.Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία Τρικάλων κ. Θωμάς Νταλούκας κάθε χρόνο αυτή την εποχή τα μέλη του συλλόγου, τα οποία αριθμούν 45-50 άτομα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πέφτει ο αιματοκρίτης κι επομένως υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες για μεταγγίσεις αίματος.

Επιπλέον, κατά τον ίδιο, επειδή αυτή την εποχή πολλοί από τους αιμοδότες φεύγουν για τις διακοπές τους, είναι λογικό ο αριθμός των αιμοδοτών να περιορίζεται, με αποτέλεσμα οι μεταγγίσεις των ατόμων με μεσογειακή αναιμία, που πραγματοποιούνται στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων, να αναβάλλονται, κάτι που  δημιουργεί πρόβλημα στους πάσχοντες.

«Εκείνο που ζητάμε είναι οι αιμοδότες να προγραμματίσουν αιμοδοσία μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις μεταγγίσεις» τονίζει ο κ. Νταλούκας που επισημαίνει ότι το πρόβλημα επάρκειας αίματος μπορεί να παρουσιάζεται αυτή την εποχή, όμως σε γενικά πλαίσια  η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι οι πάσχοντες προβαίνουν σε μετάγγιση αίματος κατά μέσο όρο δύο φορές το μήνα.