Διδάξτε στα παιδιά σας τις συνέπειες των πράξεών τους…

Όλα τα παιδιά όσο ήσυχα και να είναι κάποια στιγμή έχουν ξαφνικά ξεσπάσματα.

Αρχίζουν και κλαίνε, φωνάζουν και δεν θέλουν υπακούσουν σε αυτό που τους ζητάτε. Αποφασίζουν λοιπόν να κάνουν ότι θέλουν και πολλές φορές είναι λάθος. Σε όποια ηλικία και να είναι το παιδί σας πρέπει να  γνωρίζει τις συνέπειες των πράξεων του.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους υποβάλλετε σε σκληρές τιμωρίες αλλά να τους διδάξετε αξίες και ικανότητες προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν και τις καλές και τις κακές στιγμές της ζωής.

Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και χρειάζεται αρκετό χρόνο και υπομονή. Αρχικά πρέπει να έχετε και εσείς αυτή την ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων προκειμένου να την διδάξετε στα παιδιά σας.

Πρέπει λοιπόν στην αρχή να αφήσετε τα παιδιά σας να επιλέγουν αυτό στο οποίο επιμένουν εξηγώντας τους πρώτα τι θα συμβεί αν επιλέξουν το ένα ή το άλλο. Πρέπει να τους  μιλάτε με απλά λόγια, ψύχραιμα χωρίς φωνές και απειλές. Τα παιδιά χρειάζονται επιλογές χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα τους δώσετε τις πιο επικίνδυνες που μπορεί να τα βλάψουν.  Απλά πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από κάτι που μπορεί να το βλάψει.

Επίσης μια καλή ευκαιρία για να τους μάθετε για τις επιλογές τους είναι μια ήρεμη στιγμή που δεν έχετε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Πείτε του μια ιστορία με πολλά παραδείγματα και μέσα από ερωτήσεις εξηγήστε του τι σημαίνουν οι συνέπειες των πράξεών μας. Ακόμη οι προσωπικές μας εμπειρίες ακόμη και οι αποτυχίες μας, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί μας να καταλάβει τι συμβαίνει όταν κάνουμε μια λάθος επιλογή.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας τις συνέπειες των πράξεών μας;

Όταν μεγαλώσει θα πρέπει να επιλέγει μόνο του χωρίς την βοήθειά σας και τις οδηγίες σας. Ακόμη και οι αποτυχίες και η απογοήτευση του δίνουν μια σταθερότητα και το βοηθάνε να καταλάβει πως δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου.

Όταν οι φίλοι του κάνουν μια λάθος επιλογή και προσπαθούν να το πείσουν να κάνει το ίδιο, πρέπει να μπορεί να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος για να συγκρατηθεί. 

Στην ζωή μας πολλά πράγματα είναι απρόβλεπτα και δεν έρχονται όπως τα θέλουμε . Τότε λοιπόν πρέπει να ξέρει πως να τα διαχειριστεί.

Τέλος , ότι και να διδάξετε το παιδί σας πρέπει να του υπενθυμίζετε συνεχώς πως εσείς θα είστε δίπλα του ότι και να συμβεί.

πηγή : babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα