Δημήτριος Καμπλιώνης: Η λίμνη Γκιτζή μπορεί να αναδειχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό

>Βαρκάδες, ποδηλατάδες, περιπατητική διαδρομή, αναψυκτήριο, εμπλουτισμός υδροβιότοπου, νυχτερινές βόλτες κι εκδηλώσεις προσεχώς…

>Για τα σχέδια ανάπτυξης του μοναδικού αυτού μέρους στο Μικρό Κεφαλόβρυσο μας μιλά σε συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Λίμνης

Λίμνη Γκιτζή… Ένας επίγειος παράδεισος καλά «κρυμμένος» μέχρι προσφάτως… Ελάχιστοι οι τυχεροί που τον γνώριζαν, αλλά ακόμη κι εκείνοι ξαφνιάστηκαν μετά από κάποιες εργασίες που έγιναν για την ανάδειξή του. Και ξαφνικά η Λίμνη Γκιτζή στο Μικρό Κεφαλόβρυσο «αναδύθηκε» και αρχίζει να μπαίνει δειλά, δειλά στον τουριστικό χάρτη του Δήμου των Τρικάλων ως ένας πολλά υποσχόμενος τουριστικός προορισμός. Εδώ και λίγο καιρό έχω ακούσει για τη συγκεκριμένη λίμνη, είδα φωτογραφίες αλλά δεν την είχα επισκεφθεί από κοντά. Όταν κανόνισα το ραντεβού για τη συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Γκιτζή Δημήτρη Καμπλιώνη είχα μία διαφορετική εικόνα για αυτό το μέρος.

 Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

 Αυτό που αντίκρισα με μάγεψε… Τα χρώματα της λίμνης εκείνο το πρωινό «μαγνήτισαν» την ματιά μου. Η ομορφιά που αντίκρισα ήταν εντυπωσιακή. Γαλήνη και ηρεμία… Το θρόισμα των φύλων των δέντρων λες και με καλούσε να γνωρίσω τη λίμνη σπιθαμή, προς σπιθαμή. Οι πηγές ανάβλυζαν νερό και οι φυσαλίδες έφθαναν μέχρι την επιφάνειά της δίνοντας μία αίσθηση μοναδικότητας, ενώ λίγο πιο κάτω μία αγριόπαπια έκανε ήρεμη το πρωινό της μπάνιο. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, λίγα λεπτά από την κίνηση και τη φασαρία των ρυθμών της, ήταν σαν να έκανα ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά μου.

Ζω στα Τρίκαλα τα τελευταία 20 χρόνια… Έχω γυρίσει το Νομό σχεδόν από άκρη σε άκρη κάνοντας ρεπορτάζ κι αφιερώματα, αλλά ποτέ κανείς μέχρι προσφάτως δεν μου μίλησε για αυτό το μαγικό μέρος… Της φυσικής αυτής λίμνης που κρατούσε για χρόνια κρυμμένους τους… θησαυρούς της. Γιατί; Αναρωτήθηκα… Ο Δημήτρης Καμπλιώνης πρόθυμα με ξενάγησε και μου έλυσε κάθε απορία.

-κ. Καμπλιώνη πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων Λίμνης Γκιτζή;

-Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2015.

-Οι στόχοι του Συλλόγου στον οποίο είσαστε πρόεδρος ποιοι είναι;

Οι στόχοι του Συλλόγου είναι ξεκάθαροι: να αναδείξουμε τη λίμνη και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Τρικαλινούς, κι όχι μόνο, επισκέπτες. Να μπορεί ο καθένας να κάνει μία μικρή απόδραση, από τα Τρίκαλα η λίμνη απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα, και να έρθει να απολαύσει το υπέροχο αυτό φυσικό τοπίο.

-Η λίμνη είναι φυσική;

Η λίμνη είναι φυσική  κι όχι τεχνητή. Έχει πηγές και το νερό αναβλύζει από κάτω. Εμείς εδώ στο χωριό τις λέμε «μάτια». Υπάρχει χρόνια αυτή εδώ η λίμνη. Μάλιστα οι παλιοί μας αφηγούνται ότι στη λίμνη αυτή υπήρχαν καραβίδες και οι κάτοικοι ψάρευαν.

-Μου λέγατε στη βόλτα που κάναμε στη λίμνη ότι το καλοκαίρι πέφτει η στάθμη της.

-Ναι, το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι με το νερό. Κι αυτό γιατί το καλοκαίρι πέφτει η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα κι αντιστοίχως πέφτει και η στάθμη της λίμνης.

-Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

-Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε ένα μικρό φράγμα το οποίο θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές ώστε να λυθούν τα πρακτικά προβλήματα και να υπάρχει πάντα νερό στη λίμνη, αλλά και με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι καλαίσθητο και να δένει με το όλο τοπίο.

-Γιατί πιστεύετε ότι δεν έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής; Η φυσική ομορφιά είναι απίστευτη κι όμως ελάχιστοι Τρικαλινοί γνώριζαν την ύπαρξή της.

Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Κανείς. Μάλιστα εμείς που ασχοληθήκαμε γίναμε και στόχος.

-Οι ντόπιοι δεν θέλησαν να αναδείξουν τη λίμνη;

-Από όσο θυμάμαι ένας μόνο Δήμαρχος πριν τον Καποδίστρια ασχολήθηκε, ο Αντώνης Ντιντής, ο οποίος προχώρησε σε κάποιες παρεμβάσεις όπως είναι το νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης.

-Αυτή τη στιγμή έχει ενταχθεί ο όλος σχεδιασμός για την ανάδειξη της λίμνης Γκιτζή σε κάποιο πρόγραμμα;

-Όχι, δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα. Εμείς σαν Σύλλογος και με τη βοήθεια του Δήμου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας. Θα το πάμε όσο πάει…

[quote_box_center]«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η ανάδειξη της λίμνης»[/quote_box_center]

-Αποφασίσατε να κινητοποιηθείτε πιο έντονα το τελευταίο διάστημα…

-Ναι, αυτή είναι απόφαση όλων μας. Η λίμνη άλλαξε όψη μέσα σε 10 μέρες. Ό,τι βλέπετε έγινε με χρήματα από την τσέπη μας και με προσωπική εργασία. Όλοι μαζί προσπαθήσαμε για το καλύτερο.

-Θα δημιουργηθούν κάποιες υποδομές;

-Αρχικά εκείνο που σχεδιάζουμε είναι να λειτουργήσει ένα αναψυκτήριο. Να μπορούν οι επισκέπτες να πάρουν ένα αναψυκτικό, έναν καφέ, να πάρουν ένα γρήγορο γεύμα. Ο Δήμος Τρικκαίων μας παραχώρησε έναν οικίσκο ο οποίος θα λειτουργήσει ως το αναψυκτήριο του Συλλόγου. Επιπλέον, με δικούς μας πόρους και με τη βοήθεια κάποιου χορηγού θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να φωτιστεί η λίμνη και να μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί και το βράδυ.

-Θα «ρίξετε» βάρκες στο νερό;

-Θα μπουν βάρκες. Άλλωστε η λίμνη είναι αρκετά μεγάλη κι εκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση. Οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν βαρκάδα. Ίσως αργότερα να υπάρξουν κανό. Ενώ με ένα σωστό σχεδιασμό και υπό προδιαγραφές θα μπορούσαν να υπάρξουν και σημεία ψαρέματος. Έχουμε πάρα πολλά στο μυαλό μας. Θα προχωρήσουμε βήμα, βήμα…

-Πριν από λίγο καιρό έγινε μία εκδήλωση από το Δήμο, βοήθησε στη «διαφήμιση» της λίμνης;

-Από τις 17 Απριλίου που διοργανώσαμε με τον Δήμο Τρικκαίων την εκδήλωση στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece, ξαφνικά πολύς κόσμος έμαθε την ύπαρξη της λίμνης. Μέχρι τότε ελάχιστοι πέραν των κατοίκων τη γνώριζαν.

-Από εκεί και πέρα υπάρχει προσέλευση; Έρχεται κόσμος;

-Μένω ακριβώς δίπλα από τη λίμνη και βλέπω τον κόσμο που έρχεται. Μάλιστα, πολλοί μου ζητούν τα κλειδιά για να μπουν στο νησάκι και να κάνουν τη βόλτα τους.

-Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η προτεραιότητα από εδώ και στο εξής;

-Σίγουρα πρώτη προτεραιότητα είναι το φράγμα για να λύσουμε το πρόβλημα με το νερό. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια, με τον Χρήστο Μιχαλάκη και μας έχει υποσχεθεί ότι θα το κάνει μέχρι το καλοκαίρι. Θα το δούμε. Μετά, ο φωτισμός και η λειτουργία του αναψυκτηρίου, η διαμόρφωση του χώρου με το πράσινο. Όλα θα γίνουν σιγά, σιγά και βήμα, βήμα.

Θα εμπλουτίσετε και τον υδροβιότοπο;

-Ασφαλώς. Θα ρίξουμε γόνους ψαριών για να έχουμε μέσα όλα τα είδη. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον Δήμαρχο Καστοριάς για να μας δώσει δύο ζευγάρια κύκνων, ενώ θα προσθέσουμε πάπιες, χήνες κ.α.

-Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει μία υποτυπώδης περιπατητική διαδρομή, θα τη βελτιώσετε;

-Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε την περιπατητική διαδρομή, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν τη βόλτα τους με τα πόδια, ενώ αργότερα σχεδιάζουμε να υπάρχουν και ποδήλατα για το σκοπό αυτό.

[quote_box_center]«Πρώτη προτεραιότητα είναι η κατασκευή του φράγματος  για να λύσουμε το πρόβλημα με το νερό»[/quote_box_center]

-Όλες οι παρεμβάσεις έχουν γίνει με δικά σας χρήματα;

-Κατά την εκδήλωση που έγινε στις 17 Απριλίου έγιναν κάποιες εγγραφές στο Σύλλογο. Αλλά τα χρήματα που έχουμε είναι ελάχιστα.

-Πως σκοπεύετε να συγκεντρώσετε πόρους;

-Θα κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις με στόχο να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα ώστε να έχουμε ένα ταμείο για να κινούμαστε. Τα υπόλοιπα θα τα βάλουμε από την τσέπη μας…

-Αντιλαμβάνομαι ότι νιώθετε κάποια πικρία…

-Έχουμε ένα χρόνο που τρέχουμε για τη λίμνη, έχουμε ξοδέψει χρήματα και το χωριό δεν μας αγκάλιασε. Θέλω να πιστεύω ότι όταν δουν τα έργα και δουν αυτό που γίνεται σιγά, σιγά θα τους έχουμε κοντά μας.

-Το χωριό έχει υποδομή για να δεχθεί έναν μεγάλο όγκο επισκεπτών που πιθανόν να συρρεύσει εφόσον γίνουν οι υποδομές και υπάρξουν οι προϋποθέσεις;

-Έχει καφετέριες, χώρους εστίασης. Υπάρχει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Το χωριό τα έχει όλα.

-Πιστεύετε ότι μπορεί να αναδειχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό;

-Το πιστεύω αναμφισβήτητα. Απέχει μόλις λίγα λεπτά από την πόλη και δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος πουθενά στο Νομό. Θέλει δουλειά κι αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θα το αναδείξουμε όσο μπορούμε.

[quote_box_center]«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Ιούνιο, Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες παρεμβάσεις και κάποιος θα μπορεί να έρχεται να κάνει τη βόλτα του και να πιει τον καφέ του δίπλα στη λίμνη»[/quote_box_center]

-Ο Δήμος Τρικκαίων έχει τη διάθεση να βοηθήσει;

-Σαφώς έχει και τον έχουμε δίπλα μας. Ο Δήμαρχος μας είπε ότι θα τον έχουμε δίπλα μας για ό,τι  χρειαστούμε.

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που βάζετε;

-Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Ιούνιο, Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες παρεμβάσεις και κάποιος θα μπορεί να έρχεται να κάνει τη βόλτα του και να πιει τον καφέ του δίπλα στη λίμνη.

-Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε προς τους Τρικαλινούς;

-Να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα και να μας βοηθήσουν σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Να αναδείξουμε αυτόν εδώ τον τόπο, να αλλάξει τελείως όψη όλη η λίμνη και να προσελκύσει επισκέπτες.

 

[quote_box_center]

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Γκιτζή

[/quote_box_center]

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ