Γλυκό του κουταλιού νεραντζάκι

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό νεραντζάκια πράσινα

1 κιλό και μία  κούπα ζάχαρη

2,5 κούπες νερό

1/2 κουταλάκι ξινό

το χυμό ενός μέτριου λεμονιού ή 2 κουταλιές γλυκόζη

Εκτέλεση :

Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Τα βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά, χύνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε από την αρχή τη διαδικασία. Αυτό γίνεται μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να λιώνουν.τα ξεπλένουμε , τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο για να μπορούμε να τα πιάνουμε, και καθαρίζουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι το σκληρό σημείο που υπήρχε το κοτσανάκι τους. Επίσης τα τρυπάμε με ένα καρφί σε αρκετά σημεία, και οπωσδήποτε από εκεί που έχουν το κοτσανάκι ως το απέναντι σημείο.Τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και αρχίζει η φάση της υπομονής, δηλαδή αρχίζουμε το γλύκαμα. Για 5-6 μέρες αλλάζουμε το νερό δυο -τρεις –τέσσερεις φορές κάθε μέρα μέχρι να γλυκάνουν. Όπως έχω ξαναπεί στο συκαλάκι, προτιμώ να χαλάσω δυο κομματάκια που λέει ο λόγος παρά να μη τρώγεται το γλυκό μου. Έτσι κόβω ένα νεραντζάκι και δοκιμάζω ένα μικρό κομματάκι μετά την τρίτη μέρα ξεπικρίσματος για να δω πώς πάει.Όταν φτάσει στο σημείο ξεπικρίσματος που μας αρέσει.  Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το ξινό να βράσουν 5 λεπτά (ο χρόνος μετρά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός) και ρίχνουμε τα νεραντζάκια. Τα βράζουμε περίπου 15 λεπτά, βγάζουμε τον αφρό που δημιουργείται με ένα κουτάλι , και τα αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε να σταθούν μια μέρα στο σιρόπι για να βγάλουν ό,τι υγρά έχουν συγκρατήσει.Θα δούμε ότι το σιρόπι έχει αραιώσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα ξαναβράζουμε ώστε να δέσουν οριστικά. Δοκιμάσουμε αν έχει δέσει το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει (αν ξανααραιώσει το σιρόπι , το ξαναδένουμε πολύ προσεκτικά μη μας γίνουν καραμέλες… ) και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Αθηνά Παρλακογλου.