Γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνα (και σφηνάκια δαμάσκηνο)

Δαμάσκηνα …..αγαπημένα φρούτα σε ποικίλες εκδοχές. Νωπά φθινοπωρινά φρούτα με έντονο χρώμα και χαρακτηριστική, δροσερή γεύση …. Ψητά στο φούρνο … αλλά και ξηρά απύρηνα , σε φαγητό, σε κέικ φρούτου , σε τάρτα κ.α ακόμη και δαμάσκηνα μεταμορφωμένα σε μια φανταστική μαρμελάδα με βαθυκόκκινο χρώμα και υπέροχο άρωμα. Και ας μη ξεχνάμε και το κλασσικό λαχταριστό δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού.

Το δαμάσκηνο, φρούτο οικονομικό, μπορεί επάξια να αναδειχτεί σε καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού ή ακόμα και μια περίφημη κομπόστα Είναι πολύ νόστιμο και μπορεί να σερβιριστεί και σκέτο , όπως σερβίρονται όλα τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Σερβιρισμένο με γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ επιδόρπιο ή μια χειμωνιάτικη απολαυστική λιχουδιά . Σερβιρισμένο με παγωτό μπορεί να κλείσει ένα χορταστικό γεύμα και να μας ξετρελάνει Η συνταγή είναι μια ιδέα μου να φτιάξω το γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο μια με πιο ιδιαίτερη και φανταστική γεύση. Χρησιμοποίησα τεντούρα τοπικό ποτό της πόλης μου και επιπλέον 2 μπαχαρικά …ένα ξυλάκι κανέλα και 4-5 καρφάκια γαρίφαλα .

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά δαμάσκηνα, (καθαρό βάρος όταν αφαιρέσουμε τα κουκούτσια 1820 γρ.)

1300 γρ. ζάχαρη,

1 ποτήρι του ουίσκι νερό,

½ του ποτηριού ουίσκι τεντούρα,

1 ξυλάκι κανέλας,

3-4 γαρίφαλα καρφάκια,

1 βανίλια,

1 κ. σ χυμό λεμονιού,

αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση :

Σημασία μεγάλη έχει η επιλογή του φρούτου. Τα δαμάσκηνα θα πρέπει να είναι σφιχτά, ώριμα και γερά. Πλένουμε τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια . Όλοι στο σπίτι μας έχουμε το εργαλείο για να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Μην απορείτε. Ένα στυλό χρειαζόμαστε. Αφαιρούμε το σωληνάκι που έχει το μελάνι και μας μένει το περίβλημα. Με το μπροστινό μέρος από το στυλό πιέζουμε το κάτω μέρος του δαμάσκηνου και το κουκούτσι βγαίνει στο πάνω μέρος. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη σε στρώσεις εναλλάξ και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να κατεβάσουν τα υγρά τους. Το πρωί τα βάζουμε στη φωτιά προσθέτουμε το νερό, την τεντούρα, την κανέλα και τα γαρίφαλα και βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά. Θα πρέπει να ξαφρίζουμε γιατί το γλυκό φουσκώνει. Τα βράζουμε 9-10 λεπτά και ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει το φρούτο. Συνήθως το φρούτο είναι έτοιμο σε 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά βγάζουμε την κανέλα (η κανέλα πικρίζει αν μείνει πολύ μέσα)και το αφήνουμε να κρυώσει. Ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι. Την επόμενη μέρα εάν δεν έχει δέσει το σιρόπι μας το βάζουμε στη φωτιά θα δέσει σε 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε και τα μύγδαλα, και τη βανίλια και το λεμόνι. Εάν το φρούτο έχει μαλακώσει, είναι έτοιμο (αυτό εξαρτάται από το πόσο σφιχτά ή όχι ήταν τα δαμάσκηνα που αγοράσαμε) καλό θα είναι να αφαιρέσουμε τα δαμάσκηνα και να δέσουμε το σιρόπι μόνο του.. Όταν δέσει το σιρόπι βάζουμε και τα δαμάσκηνα να πάρουν μια βράση μαζί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ Αν έχετε θερμόμετρο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το δέσιμο το σιροπιού. Το σιρόπι δένει στους 104ο C. Αν αυξήσετε το νερό , δηλαδή αν το διπλασιάσετε θα βγάλετε περισσότερο σιρόπι, για να φτιάξετε σφηνάκια. Μαζί με ρακί και σιρόπι δαμάσκηνο, την αναλογία ρυθμίστε τη μόνοι σας, φτιάχνετε υπέροχα σφηνάκια . Αποθηκεύστε το και θα φτιάξετε Χριστουγεννιάτικα σφηνάκια. ΜΗΝ ΠΙΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ. ΕΝΑ ΣΦΗΝΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ….

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μarianna Κaras (τις συνταγές της βρίσκουμε και στο Marianna’s γεύσεις).