Γιατί παίρνουμε περισσότερα κιλά το χειμώνα

Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιους λόγους το χειμώνα τρώτε πολύ περισσότερο από το καλοκαίρι; Για ποιο λόγο το χειμώνα δε χορταίνετε με την ίδια σαλάτα που σας χορταίνει ως γεύμα το καλοκαίρι; To Mycherry.gr σας εξηγεί τα λάθη και τα σωστά σχετικά με τα “κιλά” του χειμώνα! 

Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε περισσότερο αψηφώντας τόσο τη γραμμή μας όσο και την υγεία μας. Όσο πιο υπέρβαροι είμαστε τόσο περισσότερο παχαίνουμε και το πιο ανησυχητικό είναι πως το βάρος που παίρνουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα χάνεται δύσκολα! Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χειμώνα παίρνουμε κατά μέσο όρο 2-3 κιλά.

1. Πρέπει να τρώμε περισσότερο για να ζεσταθούμε.

ΛΑΘΟΣ! Σύμφωνα με τον Δρ. Άχμεντ Αχμέντ, σύμβουλο σε θέματα παχυσαρκίας και χειρουργό στο Νοσοκομείο Bupa Cromwell, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγαλύτερο λάθος. «Εκείνοι που έχουν παραπάνω βάρος, κρυώνουν πιο εύκολα», λέει. «Το λίπος που βάζετε από τις παραπανίσιες θερμίδες, είναι λευκός λιπώδης ιστός. Το μόνο λίπος που μας κρατάει ζεστούς, είναι ο καφέ λιπώδης ιστός, τον οποίον έχουν τα μωρά».

Το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια ενώ το καφέ καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα.

2. Νιώθω πως πεινάω διαρκώς το χειμώνα

ΛΑΘΟΣ! Αν ντυνόμαστε ζεστά όποτε βγαίνουμε έξω και διατηρούμε εξίσου ζεστό και το σπίτι μας, είναι μάλλον απίθανο οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες να συμβάλουν σε σημαντική αλλαγή της όρεξής μας.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να φταίει η ορμόνη μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από την επίφυση. Συμβάλει στο να ξέρουμε πότε πρέπει να πάμε για ύπνο και μας φέρνει υπνηλία. Αλλά όπως λένε οι επιστήμονες φαίνεται να παίζει σημαντικό  ρόλο και στην όρεξη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα επίπεδα της μελατονίνης πέφτουν ενώ το χειμώνα και το φθινόπωρο αυξάνονται. Η μελατονίνη εκκρίνεται ποιό εύκολα με το σκοτάδι. Άλλωστε το χειμώνα νυχτώνει  νωρίτερα από το καλοκαίρι. Βέβαια έρευνες έδειξαν ότι στα περισσότερα θηλαστικά, η αύξηση της ορμόνης αυτής μειώνει την όρεξη. Μάλλον όμως σε κάποια άλλα όπως είναι ο άνθρωπος, μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση βάρους και το άνοιγμα της όρεξης.

3. Θέλω να τρώω τις πιο παχυντικές τροφές

ΣΩΣΤΟ! Εφόσον η ηλικία μας … αυξάνεται κάθε χρόνο και δεν έχουμε πλέον τη δυναμική του νεανικού μεταβολισμού που θα μας επέτρεπε  να τρώμε ντόνατς, τηγανιτές πατάτες και τηγανητό κοτόπουλο, χωρίς να «κερδίζουμε» ούτε κιλό, είναι καιρός να κόψουμε μερικά από τα πιο παχυντικά φαγητά. Οι έρευνες που γίνονται και μελετούν το εποχιακό βάρος είναι κατηγορηματικές. Η ανία είναι αυτή που μας σπρώχνει να καταναλώνουμε τροφές παχυντικές σε διπλάσιο ρυθμό. Αυτό που είναι εκπληκτικό, είναι πως την άνοιξη και το καλοκαίρι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες αλλά είναι διαφορετικό το είδος των τροφών που προτιμάμε τις εποχές εκείνες.

Απλά το χειμώνα, οι τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι μέσα στην κακοκαιρία και το σκοτάδι είναι πιο παχυντικές, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αφήνοντάς μας να πεινάμε ακόμα περισσότερο.

4. Δεν τρώω περισσότερο κι όμως παχαίνω

ΣΩΣΤΟ! Μελέτες δείχνουν, όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία , των τροφών και των εδεσμάτων τόσο περισσότερο τρώμε.

Έτσι ποια είναι τα «κακά» τρόφιμα του χειμώνα, που οι θερμίδες τους είναι πολλές και  πρέπει να μείνετε μακριά τους;

Η αλήθεια, λένε οι ειδικοί, είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχουν «κακά» τρόφιμα. Μικρές ποσότητες ακόμη και  των πιο παχυντικών τροφίμων μπορούν να «χωρέσουν» στη διατροφή μας.

Βέβαια σίγουρα υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να είναι χειρότερα για εμάς από ότι είναι για κάποιους άλλους. Όταν ελέγχετε τις θερμίδες τους, να έχετε πάντα κατά νου ότι οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται καθημερινά λιγότερες από 2.000 θερμίδες, 65 γραμμάρια του συνολικού λίπους, και 20 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Επίσης μπορεί να ενοχοποιείται και η βιταμίνη D. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, της βιταμίνης που το σώμα συνθέτει με τη βοήθεια του ήλιου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους μας. Επειδή νυχτώνει νωρίτερα και ο ήλιος χάνεται, είναι δυνατόν να αποθηκεύσεις περισσότερο λίπος.

5. Μήπως έχω το σύμπτωμα της  Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (Seasonal Affective Disorder);

ΣΩΣΤΟ! Από έρευνες εκτιμάται ότι το 4-10 % του γενικού πληθυσμού εμφανίζει αυτό το σύνδρομο με κύρια συμπτώματα τη μειωμένη διάθεση, την ανία, την κόπωση, την υπερφαγία και τελικά την αύξηση του σωματικού βάρους. Αξίζει να τονιστεί ότι αυτά τα συμπτώματα της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής επικρατούν το χειμώνα όταν μας φαίνεται βαρύς και ατελείωτος και εξαφανίζονται μόλις αρχίσει η άνοιξη!

6. Δεν φταίω εγώ, φταίει η τηλεόραση

Και ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ! Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση αποξενώνει και… παχαίνει!

Εν μέρει έχεις δίκιο! Το καλοκαίρι με τις διακοπές,  τα μπανάκια και τις βόλτες, που καιρός για τηλεόραση. Το χειμώνα πάλι, στρώνεσαι στον καναπέ και τρως μπροστά στην τηλεόραση  χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Είναι γεγονός ότι, όταν η προσοχή μας δεν είναι επικεντρωμένη σε αυ­τό που κάνουμε, χάνουμε τον έλεγ­χο. Έτσι, αν την ώρα που τρώμε πα­ρακολουθούμε και τηλεόραση, το αποτέλεσμα είναι να μην καταλα­βαίνουμε τι και πόσο τρώμε.

Ο τηλεθεατής παραμένει καθηλωμένος σε μια πολυθρό­να, χωρίς να κινείται, περιορίζοντας σημαντικά τη φυσική του δραστηριό­τητα, ενώ συνήθως πάντα κάτι τσιμπολογά και εκτός γευμάτων. Ο ελεύ­θερος χρόνος καταναλώνεται σε μιαν απόλυτα καθιστική και καθόλου δημιουργική δραστηριότητα. Σώμα και μυαλό αδρανούν και οι «καύσεις» του οργανισμού περιορίζονται.

Αν πρέπει να γίνεις φύλακας του καναπέ, φρόντισε στα διαλείμματα της αγαπημένης σου εκπομπής ή ταινίας να το γυμνάζεις το κορμί. Έτσι δεν θα βρεθείς στη δυσάρεστη θέση … « να το χάσεις το κορμί πατριώτη».

7. Το χειμώνα ο μεταβολισμός μου «χαλαρώνει» και εμποδίζει την καύση θερμίδων

ΣΩΣΤΟ! Όλες ξέρουμε ότι η κίνηση και η γυμναστική κάνει καλό στη γραμμή μας. Αυτό και μόνο μπορεί να δώσει μια απάντηση στο γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι γυναίκες παίρνουν περισσότερα κιλά, ιδίως αν δεν προσέχουν την διατροφή τους. Το χειμώνα γίνεται λιγότερο ελκυστική η άσκηση. Πολλές έρευνες διαιτολόγων έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα όλοι μας περνούμε, λόγω κρύου, περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αλλά και στον… καναπέ. Έτσι ο μεταβολισμός «χαλαρώνει» και εμποδίζει την καύση θερμίδων.
Οι διαιτολόγοι συνιστούν την γυμναστική έστω και μέσα στο σπίτι. Μερικές ασκήσεις μπορεί να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη γραμμή μας, ακόμη και αν κάνει… αρκετό κρύο για να πάμε στο γυμναστήριο!

8. Μετράω τις θερμίδες, ασκούμε, αλλά και πάλι παίρνω κιλά. Είναι κάποιο θέμα υγείας που μπορεί να αποσυντονίζει τον οργανισμό μου
ΣΩΣΤΟ!  Μπορεί κάποια από τις παρακάτω παθήσεις να σαμποτάρει τις προσπάθειές σου για διατήρηση ή και απώλεια βάρους.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Αυτή η ορμονική διαταραχή οδηγεί σε υπερπαραγωγή ινσουλίνης, η οποία προωθεί την αποθήκευση λίπους. Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, με την κατανάλωση μικρών γευμάτων κάθε λίγες ώρες, βοηθά επίσης, όπως και η άσκηση, η οποία μεταφέρει γλυκόζη στους μυς χωρίς την ανάγκη για ινσουλίνη.

Ο Υποθυρεοειδισμός

Αυτός ο αδένας παράγει Τ3 και Τ4, τις ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό. Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ποσότητα μιας εκ των δύο, το σώμα σου αρχίζει να καίει λίπος σχετικά αργά.

Το Στρες

Εκτός του ότι κάνει την καρδιά να χτυπά σαν τρελή, η αύξηση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης που νιώθεις όταν είσαι διαρκώς σε ένταση και εγρήγορση προκαλεί αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου. Επειδή δεν υπάρχει τρόπος για να χρησιμοποιήσεις όλο αυτό το επιπλέον σάκχαρο, το σώμα σου το αποθηκεύει ως λίπος.

Όλοι μπορούμε να κερδίσουμε τη «μάχη με το χειμώνα» αξιοποιώντας μερικές χρήσιμες οδηγίες διατροφής!
Το Φθινόπωρο είναι μια μεταβατική περίοδος και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται σταδιακά το χρόνο του για να μεταβεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις αυξημένες υποχρεώσεις του Φθινοπώρου.

Όλο το καλοκαίρι δεν είχες συγκεκριμένο πρόγραμμα στη διατροφή σου. Το μεσημέρι ήσουν για μπάνιο, το απόγευμα για καφέ και έτρωγες όποτε έβρισκες χρόνο στα ενδιάμεσα! Καιρός να βάλεις και πάλι τάξη στην διατροφή σου

-Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, αβοκάντο και σταφύλια! Υπάρχουν σε αφθονία αυτή την εποχή!
Τα φρούτα του Φθινοπώρου ήρθαν για να σου προσφέρουν το καλύτερο “άλλοθι” για δίαιτα.
Ευεργετικές βιταμίνες και μια πολύ καλή αφορμή για να διατηρήσεις σταθερό ή και να χάσεις βάρος με σύμμαχο τα τρόφιμα της εποχής!

-Καταναλώστε τροφές όπως αβοκάντο, ανανά, μπανάνα, δαμάσκηνα, ντομάτες, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι, πουλερικά, αυγά. Αποτελούν πηγές σεροτονίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας και την ικανότητά μας να σταματήσουμε το φαγητό.

-Αποφύγετε τα μακαρόνια με τυρί. Είναι ένα all-time αγαπημένο φαγητό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, αλλά μπορεί να «σπείρουν» τον όλεθρο.

-Ποιος ξέχασε πόσο αγαπάει  ένα πιάτο  με τυρί και τηγανιτές πατάτες που έτρωγε σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι;  Κανείς! Αλλά, επειδή μια μερίδα έχει 568 θερμίδες, 40 γραμμάρια λίπους και 21 γραμμάρια κορεσμένου λίπους καλό είναι να το ξεχάσουμε!

-Γεμίστε το πιάτο σας με βιταμίνες με έμφαση στη βιταμίνη Β12 (το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια , τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και οι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής, καστανό ρύζι , βρώμη , κ.α.) και τη βιταμίνη C (στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά) ώστε να αποκτήσετε ενέργεια και ζωντάνια!

-Αποφύγετε τις πίτες του χειμώνα, αν και είναι από τα αγαπημένα εδέσματα.

-Τα μπισκότα. Ένα μικρό μπισκότο δεν αποτελεί πρόβλημα. Κι όμως ένα μπισκότο έχει περίπου 200-250 θερμίδες. Βέβαια δεν είναι κακό αν τρώμε μόνο ένα, αλλά ποιος μπορεί να σταματήσει στο ένα.

-Αυξήστε την κατανάλωση των υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση μιας και το χειμώνα τα περιορίζουμε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών! Πολλές φορές, συγχέουμε τα αισθήματα δίψας και πείνας και αντί να καταναλώσουμε ποσότητα υγρών και να ξεδιψάσουμε, οδηγούμαστε στην κατανάλωση φαγητού!

-Πέρα από τον περιορισμό των πιο παχυντικών τροφών, δείτε παρακάτω μερικές γενικότερες συμβουλές από ειδικούς για την αποφυγή της αύξησης του σωματικού σας βάρους χειμώνα:

Φάτε μια ζεστή σούπα με λαχανικά πριν το γεύμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σούπας πριν από ένα γεύμα μπορεί να σας χορτάσει και να σας βοηθήσει να φάτε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Χρησιμοποιείτε μόνο άπαχο κρέας. Αλλά ακόμα και τότε, θυμηθείτε να κρατήσετε λογικές μερίδες.
Συμπεριλάβετε άπαχες πρωτεΐνες στη διατροφή σας. Θα σας δώσουν ένα  αίσθημα πληρότητας.
Αντικαταστήστε την κρέμα συνταγή με γάλα χωρίς λιπαρά.
Χρησιμοποιήστε 2 ασπράδια αυγών, αντί κάθε ολόκληρο αυγό σε συνταγές.
Μην ξεχνάτε ότι η συνήθεια της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» ένα γερό σώμα και μια ισχυρή προσωπικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση.

πηγή : http://www.mycherry.gr/2016/11/blog-post_98.html