Γιατί οι καλές μαμάδες κάνουν (και)κακές επιλογές;

Το να είσαι γονιός είναι ένας μαραθώνιος αποφάσεων.

Μερικές είναι εύκολες και προφανείς και άλλες δεν είναι.

Κάποιες φορές λοιπόν, παίρνουμε μια κακή απόφαση για τα παιδιά μας ενώ οι προθέσεις μας ήταν αγνές.Απλά τυχαίνει καμιά φορά οι καλές μαμάδες να κάνουν και κακές επιλογές.

Πώς γίνεται μια κακή επιλογή; Ξεκινά με ένα μη απαραίτητο ρίσκο προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα θέλετε να χάσει το παιδί σας κιλά και καταλήγετε να του πάρετε χάπια αδυνατίσματος για να χάσει πιο γρήγορα. Θέλετε να του ανεβάσετε την αυτοπεποίθηση αλλά δεν σκέφτεστε ότι μερικά πράγματα πρέπει να γίνουν σταδιακά και με πιο αργό τρόπο επειδή είναι απλά ένα παιδί και όχι ενήλικας.

Άλλη λάθος επιλογή; Αρνείστε να αφήσετε το παιδί σας να βιώσει την αποτυχία. Εννοείται πως θέλετε να προστατέψετε τα παιδιά σας από την απόρριψη και την απογοήτευση αλλά για την σωστή ανάπτυξή του πρέπει να  βιώσει και αυτά τα συναισθήματα.Πρέπει να θυμάστε πως δεν θα είστε συνεχώς δίπλα τους για να διορθώνετε καταστάσεις και να παίρνετε συνέχεια την ευθύνη.Αφήστε τα γεγονότα να συμβαίνουν όπως πρέπει και διδάξτε τους πως να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις και να τις ξεπερνούν.

Ακόμη μην επενδύετε υπερβολικά σε δραστηριότητες και χόμπι. Εννοείται πως θέλετε να έχει το παιδί σας ενδιαφέροντα και να βρει την κλίση του. Όμως δεν είναι ανάγκη να τον υπερφορτώνετε με πολλές δραστηριότητες και να μην του αφήνετε καθόλου ελεύθερο χρόνο. Είναι παιδί και θέλει να παίξει και κάποια στιγμή ελεύθερο. Το μόνο που μπορεί να καταφέρετε είναι  να κουραστεί και να μην θέλει να ακολουθήσει καμία δραστηριότητα.

Επίσης μην παίρνετε τις αποτυχίες του παιδιού σας προσωπικά. Ναι είναι το παιδί σας και το λατρεύετε. Όμως δεν είναι εσείς και δεν μπορείτε να παίρνετε κάθε αποτυχία προσωπικά. Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίζει τις κακοτοπιές και δεχτείτε το γεγονός ότι δεν μπορεί να είναι τέλειο σε όλα και πως θα υπάρχουν και αποτυχίες.

Τέλος μην προσπαθείτε να το κάνετε σαν εσάς ή ακόμη χειρότερα να επιλέξει όσα εσείς δεν κάνατε. Το παιδί σας έχει το δικό σας DNA και έχετε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Όμως είναι ξεχωριστός άνθρωπος που έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Το ότι εσείς κάνατε μπαλέτο μικρή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αρέσει και στο παιδί σας ή ότι θα είναι τόσο καλό όσο εσείς.Αφήστε το να διαλέξει αυτό που θέλει ακόμη και αν δεν ταιριάζει με τις προσωπικές σας επιλογές.

πηγή : babyradio.gr- Άννα Κ.